Tack för allt, Rättviseförmedlingen!

Publicerad 11 januari 2019

Tack för allt! Nu lägger Rättviseförmedlingen ned.

Här kan du läsa frågor och svar – Rättviseförmedlingen lägger ned.

Rättviseförmedlingen har fått Sverige att förstå att representation spelar roll. När Rättviseförmedlingen startade 2010 var det få andra som gjorde det vi gör. Det var att:

  1. Räkna på representation i olika sammanhang
  2. Belysa och synliggöra normen
  3. Efterlysa andra

En del tyckte nog också att det var något konstigt. Idag förväntas det att organisationer, redaktioner och arbetsplatser har ett aktivt arbete för att bredda representationen. Vi har tillsammans förändrat normen för hur man arbetar med jämlikhet. När Ekot räknar på mångfald utifrån bakgrund på riksdagsledamöterna efter valet, när Financial Times tar fram ett verktyg för att räkna kvinnor och män i sina artiklar, när vi ser allt fler som på egen hand efterlyser andra än normen i sociala medier, då är det dags att kliva åt sidan. Rättviseförmedlingen har aldrig väntat på att tiden ska gå för att samhället ska bli mer jämlikt. Förändring kräver initiativ. Det har vi tagit. Nu lämnar vi plats till alla de som tar arbetet och kampen vidare med nya metoder.

Innan vi lämnar vidare stafettpinnen vill vi passa på att berätta om en bråkdel av allt som vi är stolta över.

Vi kom för att efterlysa (2010)

Att det är något unikt med vad Rättviseförmedlingen gör är det många som erkänner tidigt. Rättviseförmedlingen och grundare Lina Thomsgård får många utmärkelser och priser under året. Här är några exempel:

  • Årets Stockholmshjälte (DN På Stan) – Lina Thomsgård, #1
  • Årets Branschpersonlighet, finalist
  • Stora PR-priset, finalist
  • Årets Lobbyist (Resumé) – hedersomnämnande
  • Årets Sociala Kapitalist 2010 (Veckans Affärer) – finalist
  • Årets Bråkigaste Kvinnor (Passion for Business) – Lina Thomsgård #3
  • Årets Uppstickare (Shortcut) – Lina Thomsgård #3
  • Sveriges Vassaste Kvinnor (Veckorevyn) – Lina Thomsgård
  • Gemensam Styrka, (GS-facket) – första pris
  • Alternativa Nobelprisvinnare (Swedish Institute) – finalist
  • New Faces of 2011 (DN)
  • Göra Gott (Stiftelsen Göra Gott), stipendiat år 2010
  • Leva Bättre 2010, Årets Medvetna – produkt/projekt/initiativ som gör skillnad (tidningen Leva) – finalist
  • Med mera.

Rättvisepriset (2011)

Den 1 mars 2011 fyller Rättviseförmedlingen 1 år och instiftar Rättvisepriset. Vi firar med att ge oss själva det finaste priset vi vet, Rättvisepriset. Priset har sedan gått till OLIKA förlag (2012), Kawa Zolfagary (2013), Göteborgs kulturkalas (2015), #jagärhär (2016), Lovette Jallow (2017) och Teckenspråkets Röst (2018).

Förebilderna som förändrar en hel bransch (2011)

Det finns branscher där jämställdheten nästan inte ens går att mäta. Tillsammans med Isabelle McAllister startar vi Isabellestipendiet och delar ut pris till förebilder som tillsammans visar att dom visst finns. Totalt har 8 pris delats ut.

Hillary Clinton läser om Rättviseförmedlingen (2012)

Rättviseförmedlingen medverkar i en rapport till Hillary Clinton (som då var utrikesminister i USA) som ett konkret exempel på initiativ som kan få kvinnor världen över att nå ledande positioner. Rapporten beställdes av International Council on Women’s Business Leadership (ICWBL), ett initiativ av USA:s utrikesminister Hillary Clinton.

Tidningen Fokus pilottestar att räkna sitt innehåll (2012)

Grunden till Rättvisaren las i och med vårt första Räkna-projekt. Rättviseförmedlingens statistiska verktyg används för att få en överblick över mångfald i tidningsinnehåll genom att räkna hur många män, kvinnor och personer med utomnordisk bakgrund som får uttala sig i artiklar, samt i vilken roll de uttalar sig. Fokus är först ut med att testa verktyget.

Rättviseförmedlingen firar 2 år (2012)

Den 1 mars 2012 fyller Rättviseförmedlingen två år. På scen framför Julia Frej den specialskrivna ”Rättvisan Blues”.

Rättviseförmedlingen startar i Finland (2012)

Rättviseförmedlingens metod sprider sig till Finland. Organisationen Moninaistus startar.

DJ-kurs (2012(

Rättviseförmedlingen samarbetar med Stureplansgruppen och genomför kostnadsfria DJ-kurser med målet att hitta nya talanger i Stockholm. På oerhört kort tid anmäler nästan 300 personer sitt intresse att gå utbildningen. Det tar mindre än 2 timmar för samtliga kurser att bli fulltecknade.

Vi får kommunikationsbranschens finaste pris Titanägget (2013)

Vi vinner Titanägget som belönar nyskapande kommunikation som inspirerar människor och bryter konventioner. Utdrag ur juryns motivering: ”För i vår tid får sensation lämna plats för aspiration och ambition. Men i en värld som förändras snabbt är det lätt att göra misstaget att tro att saker förändras av sig självt. Många säger att förändring kräver tid, att det tar tid. Det är både fegt och fel. Förändring kräver inte tid utan initiativ”. Läs mer i Resumé här.

A-märkt för att jämställdhetsmärka filmer (2013)

Med Women in Film and Television och de fyra Folkets Hus och Parker-biograferna Bio Rio, Roy, Spegeln och Röda Kvarn lanserar vi A-märkt, en märkning av film för att öka medvetenheten kring kvinnors representation i film. A-märkt-stämpeln utgår från det så kallade Bechdeltestet (kräver att minst två namngivna kvinnor under filmen pratar med varandra om någonting annat än män). Lanseringen väcker stor uppmärksamhet, inte bara i Sverige utan runt hela jorden. Medier som The Guardian, El Pais, New York Times, The Times of India och Forbes rapporterar om initiativet.

Vi lanserar #Tackanej (2013)

I samarbete med Thomas Frostberg, ekonomikrönikör på Sydsvenskan, Fredrik Wass, journalist och bloggare samt rättssociologen Marcin de Kaminski startar Rättviseförmedlingen #tackanej. Kampanjen går ut på att få män att avstå medverkan i helmanliga paneler och i stället ge plats åt kvinnorna. BBC inspireras och tar efter. tackanej.se lever än.

Rättviseförmedlingen hittar programmet Kalkyls nästa programledare (2013)

I castingen av en kvinnlig programledare till matematikprogrammet Kalkyl kör UR fast. De kontaktar Rättviseförmedlingen. Vi skriver en efterlysning som publiceras på vår Facebook-sida. Efter 10 minuter har efterlysningen redan 50 förslag på personer. Till slut faller valet på Sabine Louvet. Läs mer i Resumé här. 


 

Time Magazine skriver om Rättviseförmedlingen (2013)

Rättviseförmedlingen ger 1000 namn på Almedalen (2013)

Inför maktelitens ögon passar vi på att klistra upp vår lista över 1000 tips på folk som kan ta plats i styrelser. Rebecca & Fiona är där och visar upp listan.

Vårt arbete prisas igen (2014)

Rättviseförmedlingen vinner silver i kategorin Årets Varumärkesbyggare för kampanjen Mångfaldsföreningen på Spinn, stora marknads-PR priset.

Ny ordförande (2014)

Lina Thomsgård avgår som ordförande och lämnar över ordförandeskapet till Seher Yilmaz.

“Dom finns inte” (2014)

Under 2014 börjar arbetet att motbevisa ursäkter som “dom finns inte” även inom vithetsnormen. På sociala medier och i efterlysningar inkluderar vi även personer som inte är vita med nordiskt klingande namn. Det arbetet fortsätter vara en del av Rättviseförmedlingen och arbetet utökas till att även inkludera fler normer.

Visst kan en kvinna träna män i fotboll? (2014)

Vi hittar Vanessa Mångsén som blir tränare för herrlaget IFK Holmsund. I januari 2014 hörde fotbollslaget IFK Holmsund av sig. De ville hitta en ny tränare som tillsammans med herrlaget i division fyra kunde utmana de rådande normerna inom fotbollsvärlden. Vi gjorde en efterlysning som snabbt fick uppmärksamhet i media. Bland annat hos Folkbladet, SVT Västerbottensnytt, Fotbollskanalen, Umeå Tidning och Expressen. En månad senare hade de hittat Vanessa!

Melinda Gates hyllar Rättviseförmedlingens initiativ #tackanej (2014)

Melinda Gates hyllar kampanjen på twitter med #tackanej den 21 mars 2014. Läs mer i Resumé här.

Jag är Rättviseförmedlingen.. . s tygkasse (2014)

Rättviseförmedlingen hjälper regeringen (2015)

Vi får ett uppdrag från Kulturdepartementet att efterlysa andra än de vanliga att ta plats på poster i kulturinstitutionernas insynsråd och styrelser. Tipsen resulterar i en lista med 334 namn som kompletterar deras egna nätverk.

 

Zara Larsson gillar Rättviseförmedlingens tygkasse (2015)

Vi pryder DN Kulturs förstasida (och många andra tidningar i Sverige) om medias skevhet (2015)

Vi släpper första rapporten Rättvisaren. Rättvisaren är vår mediegranskning som bygger på 2400 svenska nyhetsartiklar. Den visar att mindre 30 procent av de som medverkar i svenska nyhetsartiklar är kvinnor, och ungefär 9% har utomnordisk bakgrund. Rättvisaren är den enskilda nyhet som får mest uppmärksamhet i Rättviseförmedlingens publicitet. Nära 250 artiklar skrivs om Rättvisaren och merparten av dessa publiceras i november 2015. Rapporten släpps fyra gånger. 

Statsministern diktar till Rättviseförmedlingens femårskalas (2015)

Vi intar Moderna Museet för en heldagsfestival för att fira att vi fyller fem år. Talkshow, A-märkt filmvisning, svettig danceoke, geniala föreläsningar och mer! De flesta partiledare skickar grattishälsningar men självaste statsminister Stefan Löfven ärar oss med en dikt. 

#tbt Sveriges Radio (2016)

Rättviseförmedlingen publicerar ett klipp från 1938 på sin Facebook-sida. Klippet handlar om lyssnarnas reaktioner när Sveriges Radio 1938 för första gången hade kvinnlig nyhetsuppläsare. Det fick mycket uppmärksamhet, då som nu, men på olika sätt. Inlägget Rättviseförmedlingen lade ut fick en organisk räckvidd på över 1 548410.

Vi på Rättviseförmedlingen är övertygade om att talang och intelligens är jämnt fördelat över befolkningen. Historien visar gång på gång att gamla fördomar om vem som tycks lämpad att göra vad är fel. Därför jobbar vi idogt med att bevisa motsatsen. Genom att gilla Rättviseförmedlingen på Facebook kan du vara med och skapa historia – så gör det idag. Tillsammans gör vi skillnad!

Publicerat av Rättviseförmedlingen Tisdag 8 mars 2016

 

Rättviseförmedlingen startar i Danmark (2016)

Rättviseförmedlingens metod sprider sig till Danmark. I slutet av 2016 startar Pluralisterne, en dansk ideell organisation som precis som vi efterlyser normbrytande kompetens och hjälper kultur- och mediaaktörer i Danmark att skapa rättvisande representation.

Vi granskar lokaltidningar (2016)

Vi använder vårt statistiska verktyg och granskar lokaltidningar. Verktyget används för att få en överblick över mångfald i tidningsinnehåll genom att räkna hur många män, kvinnor och personer med utomnordisk bakgrund som får uttala sig, samt i vilken roll de uttalar sig.

Att göra en Rättviseförmedlingen (2017)

Rättviseförmedlingen blir ett substanstiv när andra gör som oss. Läs mer i Resumé här.

Rättviseförmedlingen blir till fakta i Nationalencyklopedin (2017)

Nationalencyklopedin skriver en artikel om Rättviseförmedlingen i uppslagsverkens uppslagsverk Nationalencyklopedin.

Fotografiska kuppar och ger pengar till Rättviseförmedlingen (2017)

Fotografiska höjer entréavgiften med 13% för män på Internationella Kvinnodagen och ger överskottet till Rättviseförmedlingen. Händelsen blir viral och museet anmäls till DO otaliga gånger. Året efter görs samma sak om igen.

Vi får äntligen medieredaktioner att prata om bakgrund (2018)

Genom att dela upp vår årliga mediegranskning Rättvisaren i två delrapporter – en om kön och en om bakgrund lyckas vi äntligen få publicister och journalister att prata om skev representation i medier utifrån bakgrund och inte bara fokusera på skevheten kring kön. Tidigare år har medierna valt att ducka frågorna om mångfald bortom könsbalans.

Vi blir inbjudna till Facebook Community Summit Europe (2018)

Rättviseförmedlingen blir som en av få aktörer från Sverige inbjudna till London för att delta på Facebook Communities Summit Europe. Konferensen, som ordnas för första gången i Europa, samlar sid- och gruppadministratörer från hela Europa för att prata sociala medier, engagemang och innehåll.

Vi förändrar hur vi bokstaverar (2018)

Tillsammans med Fredrika Bremer Förbundet och reklambyråerna Åkestam Holst och ANR BBDO tar vi fram ett förslag på ett nytt bokstaveringsalfabet. Kampanjen, som består av allt från filmer till helsidesannonser i DN och SvD, får enormt genomslag. Senare får ett antal illustratörer tolka det nya alfabetet. Resultatet blir affischer som presenterades under en pressdag och sedan såldes på Designtorget. Kampanjen får bland annat Resumés pris för månadens kampanj.  

I alla år har vi:

Vi efterlyser och tipsar och visar att dom visst finns!

Under nio år har vi efterlyst, tipsat, skapat listor, föreläst och mer. Vi har bland annat:

  • Över 700 sammansatta listor
  • Över 1500 efterlysningar
  • Över 50 000 tips på personer
  • Över 350 föreläsningar

Vi inspirerar globalt!

Många länder har haft initiativ som efterlyser kompetens efter Rättviseförmedlingens modell.

  • Norge
  • Finland
  • Danmark
  • Italien
  • Indien
  • Finland

 

Tack för allt!