Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 135 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Kulturhuset Stadsteatern Vällingby söker producent för turnerande verksamhet, Vällingby

Regeringskansliet söker Kulturråd, Istanbul

Kultur i Väst söker konsulent inom biblioteksområdet, inriktning media och mångspråk, Göteborg

Fler lediga jobb
Illustration: Nina Hellström
Illustration: Nina Hellström url

Frågor och svar

Publicerad
måndag, 21 maj 2012
Uppdaterad
fredag, 17 november 2017

Har du frågor om Listoteket? Här finns några frågor och svar kring den.

 1. Varför finns Rättviseförmedlingen?
 2. Vilka ÄR Rättviseförmedlingen? 
 3. Jag blev inpingad av en vän på er Facebook eller Twitter. Vad ska jag göra nu? 
 4. Hur startade Rättviseförmedlingen?
 5. Hur fungerar Rättviseförmedlingen?
 6. Är Rättviseförmedlingen en arbetsförmedling? 
 7. Åstadkommer Rättviseförmedlingen några konkreta resultat? 
 8. Väljer Rättviseförmedlingen vem som ska få ett visst uppdrag? 
 9. Kvalitetssäkrar Rättviseförmedlingen de tips som inkommer till listorna? 
 10. Hur blir jag en Rättviseförmedlare? 
 11. Jag vill hemskt gärna hjälpa till lite mer, vad kan jag göra då?
 12. Ni pratar ofta om män och kvinnor eller bakgrund – vore inte det bättre med ett samhälle där sådant inte spelar så stor roll? 
 13. Håller Rättviseförmedlingen på med kvotering? 
 14. Hur finansieras Rättviseförmedlingen? Är Rättviseförmedlingen ett företag? 
 15. Varför är det ofta “andra än män med nordisk bakgrund” som eftersöks? Det finns ju andra grupper som också är underrepresenterade! 
 16. Ni pratar ofta om bakgrund och kön, tror ni att människor av ett visst kön eller med en viss bakgrund är mer kompetenta än andra?
 17. Om jag känner för att starta en diskussion om någon av efterlysningarna, hur gör jag då? 
 18. Vilka anlitar Rättviseförmedlingen? 
 19. Finns Rättviseförmedlingen i andra länder? 
 20. Varför skriver ni inte vilka projekt det gäller i era efterlysningar? 
 21. Ibland gör ni efterlysningar utan att någon bett er, varför då? 
 22. Min kommentar är borttagen, varför då? 
 23. Jag söker folk lite i största allmänhet till mitt projekt, kan jag be er om hjälp? 
 24. Ni har varit inblandade i kampanjer som TackaJa, A-märkt, Isabellestipendiet, Styrelseveckan, Festivalsatsningen, #Tackanej – vad handlade det om? 
 25. Ni har listor på hemsidan, men har också lanserat Listoteket – var ska jag leta efter kompetens?
 26. Någon har tipsat om mig i en efterlysning, men jag vill inte ha med mitt namn i listan. Hur gör jag?
 27. Vad gör jag om ni använt en bild som jag äger rättigheterna till? 
 28. Hur kontaktar jag Rättviseförmedlingen? 
 29. Ni skriver ofta ”andra än män” eller ”andra än män med nordisk bakgrund”. Om ni menar kvinnor och invandrare, varför skriver ni inte bara det? 
 30. Jag vill komma i kontakt med personer på era listor. Kan ni ge mig deras kontaktuppgifter? 
 31. Ni söker ofta efter experter, skribenter, föreläsare och andra högt utbildade personer. Men problemen med en orättvis representation finns på fler håll i samhället, varför jobbar ni inte med det? 
 32. Varför hänvisar ni ibland till mail istället för att debattera och föra diskussioner på Twitter eller Facebook? 
 33. Hur tänker Rättviseförmedlingen kring andra normer än kön och bakgrund? 
 34. Har era listor någon åldersgräns? 
 35. Kan ni hjälpa mig att sprida information om mitt evenemang? 
 36. Jag tycker inte att man ska prata om sådant som kön och bakgrund eftersom det bidrar till att dela in människor i kategorier. Hur tänker ni?
 37. Varför skriver ni ibland att ni vill ha tips på “andra än cis-män”?
 38. Ni pratar om att man ska räkna normen för att upptäcka vilka som syns och hörs i olika sammanhang. Hur menar ni då?
 39. Hur ser det ut med representationen hos er på Rättviseförmedlingen?
 40. Rättviseförmedlingens vd är en man med nordiskt ursprung – precis som majoriteten av vd:ar i Sverige. På vilket sätt bidrar det till en mångfald?
 41. Vilka åsikter har personerna på era listor?
 42. Tycker ni inte att det är viktigt med en mångfald av åsikter och perspektiv bland tipsen på era listor?
 43. Jag finns med på en eller flera av era gamla listor på rattviseformedlingen.se och vill gärna hänga med til Listoteket! Kommer ni att flytta över alla listorna dit?

1. Varför finns Rättviseförmedlingen?

De föreställningar vi har om vem som är lämpad för vad (utifrån exempelvis beroende på om du är man, kvinna, gammal, ung, varifrån dina föräldrar kommer osv) begränsar allas våra möjligheter idag. Dessa föreställningar reproduceras varje dag via tidningar, tv och evenemang som slentrianmässigt anlitar representanter för den givna gruppen människor i tron om att det inte finns några andra – istället för att anstränga sig för att bryta normen. Om någon, säg en arrangör av en IT-konferens, upplever att hen bara hittar exempelvis män som kan prata på temat kan vi enkelt och gratis ge tips på fler namn som också skulle kunna passa. På så sätt får arrangören fler namn att välja från innan de bestämmer vem som får frågan, samtidigt som alla rättviseförmedlare visar upp både för sig själva och för andra att ursäkten “dom finns inte” inte längre håller. Rättviseförmedlingen vill sprida kunskap och synliggöra kompetenta personer som bryter normer i olika sammanhang.

2. Vilka ÄR Rättviseförmedlingen?

Alla de nu över 135 000 som klickat på “like”/”gilla” på Facebook eller som följer oss på Twitter är rättviseförmedlare och bidrar genom sina tips till ett mer jämställt samhälle utgör tillsammans Rättviseförmedlingen.

3. Jag blev inpingad av en vän på er Facebook eller Twitter. Vad ska jag göra nu?

Vad kul! Om någon av dina vänner pingat in dig i en tråd hos oss betyder det förmodligen att din vän tycker att du matchar den efterfrågade kompetensen i den statusen, och vill lägga till dig på listan! Våra efterlysningar är till för att bredda nätverk åt företag, projekt eller organisationer som upplever att deras eget nätverk är begränsat idag. Det kan handla om att de mest exempelvis hittat män, eller bara personer med svensk bakgrund, eller bara personer som bor i Stockholm, som är kunniga på något visst området. Våra efterlysningar ger tips om andra som också har rätt kompetens så att uppdragsgivaren får ett bredare urval. Tipsen sammanställs till listor på vår hemsida, och listorna kan användas av alla som letar kompetenta personer framöver. Vi litar sedan på att uppdragsgivarna själva använder sig av sin vanliga urvalsprocess för att hitta de som anses vara mest lämpliga för sammanhanget. Ofta handlar det om tillfälliga uppdrag som att sitta i en panel, föreläsa någonstans eller kanske bidra till ett kampanj eller ett projekt på annat sätt. Om du vill vara med på listan får du gärna göra en kommentar i tråden med mer information om dig själv. Lämplig information är ett par meningar om din kompetens tillsammans med en länk till exempelvis din hemsida eller LinkedIn. Har du fler tips så lämna gärna dessa också! Vill du inte vara med på listan skriver du bara det.

4. Hur startade Rättviseförmedlingen?

Rättviseförmedlingen grundades 2010 av Lina Thomsgård från Stockholm, som avgick som styrelsens ordförande i januari 2014 (hon jobbar nu med annat). Den allra första efterlysningen var efter DJs som inte är killar (det fanns många!). Vill du komma i kontakt med Lina når du henne på lina@frau.se.

5. Hur fungerar Rättviseförmedlingen?

Ett projekt, ett företag eller en redaktion som vill bredda sitt kontaktnät hör av sig till oss. Eller så är det någon av alla rättviseförmedlare som sett ett sammanhang som verkar behöva hjälp som tipsar oss. Detta görs genom att maila info@rattviseformedlingen.se och berätta lite om sammanhanget och vilka personer som de verkar ha svårt att hitta. Om vi bestämmer oss för att göra en efterlysning formuleras den på www.facebook.com/rattviseformedlingen samt på @rattvise. Här kan du läsa mer om vilka kriterier vi har för att göra en efterlysning. Alla som följer oss och vill bidra med tips gör det genom att lämna en kommentar med namn och kort info om de personer de vill tipsa om. De som inte har några tips kan bidra till att sprida efterlysningen genom att trycka på “gilla”, “dela” eller RT. På så sätt når vi ännu fler och får in fler tips! Listorna sammanställs och läggs så småningom upp på www.rattviseformedlingen.se där vem som helst kan se dem och inspireras eller skicka listorna vidare till folk de tror kan ha användning av den. För att inte bli en plattform för marknadsföring och för att ni som tipsar inte ska bli begränsade när ni funderar kring folk med passande kompetenser så undviker vi att skriva vilket företag det gäller, samt detaljer om projektet, i efterlysningen. Vi ser att resultatet i tipsen blir bättre då. Rättviseförmedlingen har inget att göra med vem som i slutändan får uppdraget – den som gjort efterlysningen väljer själv. Skillnaden är att våra tips breddar urvalslistan så att det finns fler att välja mellan.

6. Är Rättviseförmedlingen en arbetsförmedling?

Nej. Rättviseförmedligen har ingen makt över vilka som i slutändan får de uppdrag vi skriver om, och våra ideella efterlysningar handlar sällan om fasta anställningar. Efterlysningarna fungerar bäst när det handlar om att hitta folk som kan ta tillfälliga, representativa positioner eller ta uppdrag inom frilansande yrken. Det kan exempelvis handla om talespersoner som journalister kan intervjua, experter som kan sitta i paneldebatter, regissörer som kan göra musikvideos/reklamfilm eller föreläsare till branschevenemang. När det gäller andra positioner i samhället, som fasta jobb eller frivilliga uppdrag, upplever vi inte att vårt ideella efterlysningsverktyg fungerar lika bra. Det blir helt enkelt konstigt att tipsa om folk som ”borde byta jobb” eller folk som ”borde engagera sig ideellt”. Men vi anpassar varje efterlysning efter det specifika sammanhanget och det är alltid bättre att höra av sig till oss en gång för mycket än för lite. Utöver våra ideella efterlysningar har vi  platsannonser på vår sajt som vi även delar i våra sociala kanaler. Där finns olika typar av anställningar att söka för den som letar jobb. De som annonserar hos oss är företag som vill ta hjälp av vårt nätverk för att nå fler och samtidigt stötta vår verksamhet (platsannonserna är en tjänst som vi tar betalt för). Om du vill göra en platsannons hos oss så maila info@rattviseformedlingen.se! Mer om skillnaden mellan platsannonser och efterlysningar finns här.

7. Åstadkommer Rättviseförmedlingen några konkreta resultat?

Ja! Sedan starten har vi konkret hjälpt våra uppdragsgivare genom att göra över 1200 efterlysningar och samlat in 33 385 tips på personer till olika sammanhang. Rättviseförmedlingens syfte är att motbevisa ursäkten “dom finns inte”. Vårt resultat har egentligen väldigt lite att göra med vem eller hur många som faktiskt anlitas i slutändan (även om vi ser väldigt många konkreta slutresultat också). Magin i det vi gör handlar mer om alla de som börjat leta SJÄLVA för att vi utmanat och inspirerat dom att göra det. Vi bryr oss om att tusentals individer tillsammans är med och tipsar om alternativen. Listorna med insamlade namn finns som symboler för att alternativ finns, att ursäkterna inte håller längre, och att folk kan bidra till förändring. Steg för steg bidrar vi till att medvetenheten om en bred representation ökar med målet att inga sammanhang längre ska vara liktriktade vare sig det gäller exemepelvis kön, bakgrund eller någonting annat.

8. Väljer Rättviseförmedlingen vem som ska få ett visst uppdrag? 

Nej! Vi samlar in tips så att det finns fler att välja på. Vem som i slutandan ska få uppdraget har vi inget inflytande över utan vi räknar med att uppdragsgivaren använder sin vanliga utsållningsprocess för att hitta den som är bäst lämpad.

9. Kvalitetssäkrar Rättviseförmedlingen de tips som inkommer till listorna?

Nej. Det vi gör är att hjälpa projekt, organisationer, företag och medier att få fram fler än bara de givna namnen till sin urvalslista. Så att de aldrig mer ska kunna lägga ner pennan och säga “dom finns inte”. På köpet är vi över 135 000 personer delaktiga i något som påverkar (genom faktiska tips som används, uppmärksamhet i media, skriverier, etc). 135 000 personer som vågar ifrågasätta hur pass normbundet de själva tänker, och som förhoppningsvis vågar föreslå nytt tänk på sina arbetsplatser. Det är mäktigt. Att samla in tipsen gör vi helt gratis, resten får efterlysarna göra själva. Vi litar helt på att projekt kan använda sin helt vanliga utsållningsprocess för att hitta de som passar bäst.

Alla tips som kommer in läggs till på listorna men vi förbehåller oss rätten att inte ta med tips på våra listor om vi anser att 1) personen inte utgår från principen om alla människors lika värde 2) det finns en risk för stor arbetsbelastning på Rättviseförmedlingens personal på ett sätt som hindrar oss från att utföra vår kärnverksamhet 3) oseriösa tips.

10. Hur blir jag en Rättviseförmedlare?

Gilla vår sida på Facebook, följ oss på Twitter eller Instagram, tipsa om folk med passande kompetenser, sprid våra efterlysningar i dina nätverk genom att gilla, dela eller RT:a. Låt folk i din närhet veta att vi finns och helt kostnadsfritt gärna hjälper till. Om du inte använder Facebook eller Twitter men vill att vi gör en efterlysning, maila info@rattviseformedlingen.se så ser vi till att det blir gjort.

11. Jag vill hemskt gärna hjälpa till lite mer, vad kan jag göra då?

Härligt! Med jämna mellanrum söker vi praktikanter, volontärer eller personer att anställa till vårt kontor, håll utkik här på hemsidan och på Facebook eller Twitter så ser du när det är dags. Du kan också connecta med oss på vår karriär-sida så får du ett mail när vi söker nya kollegor!

12. Ni pratar ofta om män och kvinnor eller bakgrund – vore inte det bättre med ett samhälle där sådant inte spelar så stor roll?

Jo, det är ett sådant samhälle vi vill uppnå! När till exempel bara män, eller bara kvinnor, eller bara personer med en viss bakgrund syns och hörs i ett visst sammanhang (i media, i en panel eller på ett seminarium), är det ju ett tecken på att de här sakerna faktiskt spelar roll för vem som syns och hörs i olika sammanhang idag. Forskaren Jesper Strömbäck skriver till exempel i Demokratiutredningen om hur media påverkar oss: ”I praktiken blir mediernas bilder av verkligheten ofta verkligare än verkligheten, eftersom det är mediernas bilder av verkligheten som människor har tillgång till.” På så sätt blir exempelvis bilden om vem som anses vara lämpad för något eller kompetent reproducerad i bland annat media. Genom att påpeka detta synliggör vi de föreställningar som begränsar oss idag. Samtidigt utmanar vi stereotyperna genom att visa upp alla de kompetenta personer som också finns men som inte syns lika ofta. Rättviseförmedlingen har gång på gång bevisat att ursäkten ”det fanns inga andra” inte längre håller. Genom att synliggöra och ifrågasätta föreställningarna folk har om vem som är mest lämpad att göra vad kommer vi närmare det samhälle vi vill uppnå.

 

13. Håller Rättviseförmedlingen på med kvotering?

Nej, vi hjälper till att hitta alternativ åt de som själva går bet. Så att ingen ska sitta med en kontaktlista som bara består av t ex en massa män som är födda i Sverige. Eller bara kvinnor. Vi fyller på listan med en massa andra och säger: varsågoda, dom här finns också! Därefter förutsätter vi att företag och projekt använder sig av sina vanliga rutiner för att välja den de tycker passar bäst för ändamålet. Rättviseförmedlingen tror dock att det i ett bredare urval kan upptäckas enormt mycket kompetens som tidigare gått förbisedd, och att alla har att vinna på det.

14. Hur finansieras Rättviseförmedlingen? Är Rättviseförmedlingen ett företag?

Rättviseförmedlingen är en ideell organisation helt utan vinstdrivande verksamhet. Efterlysningarna är gratis eftersom vi inte vill att ekonomiska resurser ska hindra någon från att ta vår hjälp. Det finns dock andra delar i vår verksamhet som vi tar betalt för så att vi kan fortsätta finnas. Vi finansieras till största del genom att vi föreläser och håller workshops, anordnar kurser, har en webbshop och tar betalt för våra platsannonser. Dessutom får Rättviseförmedlingen en mindre del av sin finansiering genom projektstöd, läs mer om våra pågående och avslutade projekt här. Om du själv vill donera en slant till vårt fortsatta arbete finns information om hur du gör det här.

15. Varför är det oftast “andra än män med nordisk bakgrund” som eftersöks? Det finns ju andra grupper som också är underrepresenterade!

Rättviseförmedlingen tycker att alla rådande föreställningar baserade på stereotyper är begränsande, oavsett vilka de gäller. Vi tar varmt och glatt emot efterlysningar som gäller även andra grupper av människor som i olika sammanhang hamnat i skymundan. Alla förslag på efterlysningar skickas till info@rattviseformedlingen.se. Vi uppmuntrar också att de som är med och tipsar att, på alla våra efterlysningar, tipsa om alla möjliga personer som hamnat i skymundan på grund av de föreställningar vi har om vem som är lämpad för att göra vad (även om efterlysaren kanske främst frågade efter andra än män med nordisk bakgrund). Just detta är ni rättviseförmedlare så himla bra på – en häftig grej vi upptäckt är att när vi t ex frågar efter “andra än män med nordisk bakgrund” (för såna känner de redan till) dyker det upp tips på folk i alla åldrar, med alla ursprung, med olika fysiska förutsättningar och ifrån olika delar av Sverige. Så snart vi vågar tänka bortom det givna hittar vi massor av kompetenta alternativ!

16. Ni pratar ofta om bakgrund och kön, tror ni att människor av ett visst kön eller med en viss bakgrund är mer kompetenta än andra?

Nej, det tror vi inte. Vi tror att intelligens och begåvning finns hos många olika människor och att alla sammanhang tjänar på att inkludera fler. Men när till exempel bara män, eller bara kvinnor, eller bara personer med en viss bakgrund syns och hörs i ett visst sammanhang, är det ju ett tecken på att de här sakerna faktiskt spelar roll idag. Den vanligaste ursäkten till varför det blir så brukar vara just: “Det fanns inga andra”. Därför gör vi våra efterlysningar! “Det finns inga andra” betyder ju egentligen “De finns inte i mitt nätverk”, och där ser vi att vi kan hjälpa till.

17. Om jag känner för att starta en diskussion om någon av efterlysningarna, hur gör jag då?

Vi blir himla glada om platsen för kommentarer/svar vid våra efterlysningar lämnas öppen för det som är det viktigaste vi har: alla tips på grymma personer som bryter normen i alla möjliga sammanhang. Diskussioner tar vi hellre på info@rattviseformedligen.se eller så kanske du kan hitta ett annat lämpligt forum för dina funderingar. Rättviseförmedlingen har ett tydligt uppdrag – att efterlysa och tipsa – och för att inte glömma bort det försöker vi undvika diskussioner under efterlysningarna. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi tycker är otrevliga antingen mot andra rättviseförmedlare eller mot de som skickat efterlysningen. Vi är helt beroende av att folk vill och vågar vända sig till oss med efterlysningar och därför ska vi behandla dessa med 100% respekt. Andra rättviseförmedlare och deras tips likaså.

 Det händer att vi raderar kommentarer som:

 • angriper någon annans tips, eller angriper någon annan person

 • endast syftar till att skapa diskussion eller provocera

 • inte respekterar principen om alla människors lika värde

18. Vilka anlitar Rättviseförmedlingen?

Några exempel på företag eller organisationer som vänt sig till oss genom åren är; Sveriges Radio, TV4, Sveriges Television, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Tidningsutgivarna, Jönköpings-Posten, Riksteatern, Universal, BBC, ICA, & Other Stories, Nordisk Film, Kulturhuset, myndigheter, universitet, högskolor, projekt, företag och många många många fler. Resultaten syns bland annat i radio, tidningar och TV. Vi är dessutom oerhört tacksamma för alla vi inspirerat och motiverat även utan att ha efterlyst åt dom!

19. Finns Rättviseförmedlingen i andra länder?

Rättviseförmedlare finns just nu i större delen av världen, vårt internationella namn är Equalisters. Equal för equality och listers för listorna vi tillsammans samlar ihop. Mer info om detta hittar du här: http://www.rattviseformedlingen.se/equalisters. Många har hört av sig för att de vill starta lokala varianter av Rättviseförmedlingen i andra länder – vi hjälper gärna till genom att dela med oss av våra erfarenheter och verktyg. I nuläget har vi dock inga resurser för att aktivt driva organisationer i andra länder.

20. Varför skriver ni inte vilka projekt det gäller i era efterlysningar?

För att inte bli en plattform för marknadsföring undviker vi i oftast att skriva vilket företag/organisation/projekt det gäller samt detaljer om projektet/eventet i efterlysningen. Vi vill inte heller att ni som tipsar ska bli begränsade när ni funderar kring folk med passande kompetenser. Vi ser att resultatet i tipsen blir bättre och bredare om efterlysaren är anonym, och syftet är ju att skapa en lista som kan användas i fler sammanhang framöver. Personerna det tipsas om kan självklart välja att tacka nej till medverkan om de skulle få frågan men inte tycker att det aktuella sammanhanget passar dem.

21. Ibland gör ni efterlysningar utan att någon bett er, varför då?

I de fall företag eller medier alldeles uppenbart kört fast, själva uttryckt svårigheter att hitta folk ur underrepresenterade grupper eller om en rättviseförmedlare har uppmärksammat oss om skevhet kan vi ibland göra efterlysningar utan att först ha fått en förfrågan, för att vi vill hjälpa till. Vi brukar också emellanåt pinga företag, organisationer eller andra på Facebook och Twitter i våra efterlysningar för att de enklare ska kunna följa tipsen som kommer in. Våra efterlysningar och listor är inte på något sätt till för att pressa aktörer utan syftet är att bredda urval. Vi är nämligen övertygade om att ett bredare nätverk leder till att det är lättare att hitta personer med rätt kompetens. Vi litar på att företag och andra själva med hjälp av sin vanliga urvalsprocess hittar de som är lämpligast för sammanhanget. Har du frågor eller upplevt att våra listor har använts på fel sätt får du gärna maila info@rattviseformedlingen.se.

22. Min kommentar är borttagen, varför då?

Rättviseförmedlingen jobbar optimistiskt, konstruktivt och tolerant. Alla tips är välkomna. Vi månar om de projekt som vänder sig till oss för hjälp – utan dom kan vi inte göra någon skillnad, och därför vill vi inte att någon uttalar sig negativt om de projekt vi hjälper i något av våra egna forum. I våra egna forum efterlyser och tipsar vi – och håller därmed fokus och kan fortsätta göra konkret skillnad. Har du åsikter eller tankar om våra efterlysningar är du välkommen att höra av dig till info@rattviseformedlingen.

23. Jag söker folk lite i största allmänhet till mitt projekt, kan jag be er om hjälp?

Väldigt många hör av sig till oss för att leta folk i största allmänhet, men det är ju inte vad vi gör utan vi fokuserar i våra efterlysningar i första hand på kompetens. Vi vill hitta de som folk påstår inte finns – eller där det annars riskerar att bara bli en typ av människa som får synas. Övrigt castingarbete litar vi på att projekt klarar av utan vår hjälp. Om du vill anställa folk och skulle vilja platsannonsera hos oss för att nå ut bredare – läs mer här eller maila info@rattviseformedlingen.se!

24. Ni har varit inblandade i kampanjer som TackaJa, A-märkt, Isabellestipendiet, Styrelseveckan, Festivalsatsningen, #Tackanej – vad handlade det om?

Kul att du är intresserad av de kampanjer vi varit med om! Du kan läsa mer om respektive kampanj här:

Isabellestipendiet, A-märkt, Spridningsprojektet, Maktveckan, Festivalsatsningen, Tackanej.

25. Ni har listor på hemsidan, men också Listoteket. Var ska jag leta efter kompetens?
Under en övergångsperiod kommer vi att få köra parallellt med både Listoteket och våra vanliga listor. Vi kommer att fortsätta att göra efterlysningar och samla in namn, men från oktober 2017 börjar vi mata in dem i Listoteket i stället för på hemsidan, och vi kommer också att börja föra över gamla listor till Listoteket. Eftersom en ny lag som reglerar personuppgifter träder i kraft i maj 2018 måste vi säkerställa att den som är med på en lista verkligen vill vara det, vilket kommer att ta tid. Så svaret är att du helt enkelt får leta på båda ställen ett tag, men så småningom kommer vi bara att använda oss av Listoteket.

26. Någon har tipsat om mig i en efterlysning, men jag vill inte ha med mitt namn i listan. Hur gör jag?

Det är naturligtvis helt okej att inte vilja vara med. Maila tabort@rattviseformedlingen.se så fixar vi det på direkten!

27. Vad gör jag om ni använt en bild som jag äger rättigheterna till?

Om du äger rättigheterna till en bild och inte tycker att det är okej att vi använder den, hör av dig till info@rattviseformedlingen.se. Då tar vi självklart bort bilden.

28. Hur kontaktar jag Rättviseförmedlingen?

Rättviseförmedlingen nås på info@rattviseformedlingen.se. Vi får väldigt många mail så svar kan dröja men ha tålamod, det kommer! De flesta svaren på frågorna hittar ni dock här i vårt FAQ.

29. Ni skriver ofta ”andra än män” eller ”andra än män med nordisk bakgrund”. Om ni menar kvinnor och invandrare, varför skriver ni inte bara det?

Vi skriver så för att vi vill belysa normen istället för normbrytarna, och för att vi vill inkludera så många som möjligt i våra efterlysningar. När vi skriver ”andra än män” menar vi givetvis kvinnor, men även personer som inte identifierar sig som kvinnor eller män. Under ALLA våra efterlysningar välkomnar vi dessutom tips på personer som bryter andra normer, som exempelvis normer kring bakgrund, ålder eller funktion. Det är inte alltid all denna information ryms i själva efterlysningen eftersom vi vill att den ska vara enkel att läsa, men tänk brett och tipsa hellre en gång för mycket än en gång för lite!

30. Jag vill komma i kontakt med personer på era listor. Kan ni ge mig deras kontaktuppgifter?

Vi är en liten ideell organisation med knappa resurser. Om vi skulle lagra privata kontaktuppgifter till alla personer på våra listor, skulle vi behöva dubbekolla dessa med varenda person som det tipsas om att kontaktuppgifterna stämmer och är ok. Däremot publicerar vi gärna sådan information som redan finns öppet tillgänglig, så lämna gärna den när ni tipsar om folk! Då blir vårt arbete med att sammanställa listan enklare. Länk till hemsida/LinkedIn eller uppgifter om publika sammanhang där personen tidigare medverkat funkar fint. Även taggar till personers Facebookprofil eller Twitterkonto funkar bra, då ser ju även den ni tipsar om att ni gör just detta och kan själv fylla på mer information i kommentarerna. Ofta är det förhållandevis lätt att få tag på personerna i våra listor. En enkel googlesökning på namn, ett meddelande till Facebookprofilen eller en sökning på hitta.se räcker långt!

31. Ni söker ofta efter experter, skribenter, föreläsare och andra högt utbildade personer. Men problemen med en orättvis representation finns på fler håll i samhället, varför jobbar ni inte med det?

Rättviseförmedlingens verktyg – att efterlysa och tipsa om de som andra har svårt att hitta – fungerar bäst när det handlar om att hitta folk som kan inneha tillfälliga, representativa positioner eller ta uppdrag inom frilansande yrken. Det kan exempelvis handla om talespersoner som journalister kan intervjua, experter som kan sitta i paneldebatter, regissörer som kan göra musikvideos/reklamfilm eller föreläsare till branschevenemang. När det gäller andra positioner i samhället, som fasta jobb eller vissa frivilliga uppdrag, upplever vi inte att vårt verktyg fungerar lika bra. Det blir helt enkelt konstigt att tipsa om folk som ”borde byta jobb” eller folk som ”borde engagera sig ideellt”. Men vi är också flexibla och anpassar också även våra efterlysningar för varje specifikt sammanhang så hör hellre av dig till oss en gång för mycket än för lite. Om du  söker folk att anställa – maila info@rattviseformedlingen.se så kan vi diskutera att istället göra en platsannons på vår sajt! Mer om skillnaden mellan platsannonser och efterlysningar finns här.

32. Varför hänvisar ni ibland till mail istället för att debattera och föra diskussioner på Twitter eller Facebook?

Ibland ger vi korta svar på frågor i våra sociala medier, men när det gäller långa diskussioner brukar istället vi hänvisa till mail. Anledningen är att vi vill använda våra sociala medier till att göra det vi är bäst på: efterlysa och tipsa. Vi vill inte tappa det fokuset! Många av de som besöker vårt Twitterkonto gör det för att kolla igenom den senaste tidens efterlysningar, och då vill vi att flödet där ska vara så tydligt som möjligt och visa vad vi gör. Det handlar även om att vi är en liten ideell förening med begränsade resurser som inte har möjlighet att moderera och hålla koll på långa debatter. Men du är självklart varmt välkommen att maila dina undringar eller förslag på förbättringar till info@rattviseformedlingen.se! Ibland kan svaren dröja då vi får många mail, men ha tålamod, svar kommer!

33. Hur tänker Rättviseförmedlingen kring andra stereotyper och föreställningar än kön och bakgrund? 

Rättviseförmedlingens syfte är att utmana alla begränsande stereotyper/föreställningar. Även om allt detta ofta inte formuleras i själva efterlysningarna välkomnar vi alltid tips på personer som bryter alla möjliga normer (exempelvis kring funktionalitet, ålder, könsidentitet eller sexualitet). Genom era tips blir vi ännu bättre på att lyfta fram andra än de som vanligtvis syns och hörs i ännu fler sammanhang. Tänk brett och tipsa hellre en gång för mycket än en gång för lite!

34. Har era listor någon åldersgräns? 

Om du vill tipsa om personer under 18 år på någon av våra efterlysningar så maila info@rattviseformedlingen.se istället för att tipsa direkt i tråden! Då kan vi skicka vidare tipset direkt till den som gjort efterlysningen. Om du har tänkt lämna ut kontaktuppgifter så vill vi att du stämmer av med den det berör eller personens föräldrar innan.

35. Kan ni hjälpa mig att sprida information om mitt evenemang?

Vi får många frågor från arrangörer av bra och viktiga evenemang, som vill att vi ska använda vår kanal för att marknadsföra dessa. Oftast tackar vi nej. Vi vill att det som postas i våra sociala kanaler ska ha en direkt koppling till vår egen verksamhet. Anledningen är att vi inte vill tappa fokus – skulle vi tacka ja till alla frågor vi får och börja sprida information om alla andras arrangemang och kampanjer skulle vi inte kunna få samma genomslag när vi gör det vi gör allra bäst: att efterlysa och tipsa om de som andra har svårt att hitta själva.

36. Jag tycker inte att man ska prata om sådant som kön och bakgrund eftersom det bidrar till att dela in människor i kategorier. Hur tänker ni?

Vi gillar inte heller att dela in människor i olika kategorier. Det är anledningen att vi brukar formulera våra efterlysningar så att vi fokuserar på de som redan finns och syns ofta. Vi säger till exempel “de har redan hittat män med nordisk bakgrund och vill därför ha tips på andra” – anledningen till detta är att vi hoppas att ni som tipsar tänker brett och tipsar om personer som bryter alla möjliga normer på olika sätt. Målet är att alla människor ska ses som individer och inte som representanter för en viss grupp. Men för att komma dit måste vi erkänna verkligheten som den ser ut idag, där människor har olika förutsättningar just på grund av de kategoriseringar som redan görs. Att inte låtsas om att dessa kategoriseringar påverkar oss, blir att osynliggöra de olika villkor som finns idag. Vi vill synliggöra människors olika villkor i samhället idag, men helt utan att lägga in några specifika idéer om hur människor är eller känner bara för att de tillhör en viss grupp. Vår framtidsvision är så klart att ingen längre ska behöva använda de här kategorierna för att exempelvis påpeka att något land har en “kvinnlig statsminister” eller en “svart president” – dessa indelningar skulle inte längre ha någon betydelse i ett samhälle där alla har lika förutsättningar. Men längs vägen dit behöver vi prata om hur verkligheten ser ut, så att vi tillsammans kan förändra den.

37. Varför skriver ni ibland att ni vill ha tips på “andra än cis-män”?

När vi gör efterlysningar och tipsar om kompetens så handlar det om att synliggöra alla de som av olika anledningar inte får chans eller möjlighet att synas och höras på lika villkor som de som anses vara en del av normen. En superstark norm i samhället idag är cis-normen, alltså personer som inte har transerfarenhet. Gemensamt för transpersoner är att ens könsidentitet eller könsuttryck inte stämmer överens med det juridiska kön en tilldelades vid födseln. Transerfarenhet kan innebära en massa olika erfarenheter som du kan läsa mer om till exempel här: http://www.transformering.se/vad-ar-trans. Vi skriver som vi gör i efterlysningen för att belysa normen istället för normbrytarna och för att vi vill inkludera så många som möjligt i våra efterlysningar. Vi välkomnar dessutom alltid tips på personer som bryter andra normer, som exempelvis normer kring bakgrund, ålder, sexualitet eller funktion när det gäller ALLA våra efterlysningar. Det är inte alltid all denna information ryms i själva efterlysningen eftersom vi vill att den ska vara enkel att läsa, men tänk brett och tipsa hellre en gång för mycket än en gång för lite!

38. Ni pratar om att man ska räkna normen för att upptäcka vilka som syns och hörs i olika sammanhang. Hur menar ni då?

Det enklaste är oftast att räkna normen istället för normbrytarna. Det vill säga, fundera över vilka som oftast syns och hörs i ditt sammanhang och hur normen ser ut hos er. Försök sedan arbeta aktivt för att utmana den så att fler personer som bryter normen inkluderas – både fysiskt i de rum där ni verkar och i er kommunikation utåt. Vi tror att alla sammanhang tjänar på att försöka ta tillvara på all den kompetens som finns istället för att nöja sig med att bara leta sina företrädare bland exempelvis män (eller kvinnor) födda i Sverige.

39. Hur ser det ut med representationen hos er på Rättviseförmedlingen?

.
.

Könsfördelningen ser olika ut beroende på vilka som ingår i ens räkning. Om vi tittar på vilka som följer oss på Facebook kan vi se att 71% identifierar sig som kvinnor, 25% som män och resterande har inte angivit könsidentitet i sin Facebook-profil. Sammansättningen av personer som på olika sätt arbetar med Rättviseförmedlingen har varierat sedan starten 2010. När det gäller gruppen som dagligdags finns på vårt kontor bestående av arvoderad ordförande, anställda och praktikanter är vi idag sammanlagt nio personer.  Vi är sju kvinnor, två män och fyra av oss har utländsk bakgrund (enligt SCB:s definition som innebär att antingen vara född utomlands själv, eller ha två föräldrar som är det). Utöver ordförande består vår ideella styrelse av fyra kvinnor och två män varav tre personer har bakgrund utanför Sverige. Utöver dessa har vi också en revisor knuten till föreningen. Sammansättningen på vårt kontor har varierat över tid och vi har som mål att vara en inkluderande organisation där bred representation och kompetens går hand i hand. Vi arbetar aktivt med denna fråga hela tiden och vid varje rekrytering försöker vi därför öka möjligheterna till ett brett urval samt att skapa en rekryteringsprocess som motverkar att diskriminering kan ske.

.
Här är våra riktlinjer vid rekrytering:
– Planera, förbered och skriv ner hur rekryteringens olika delar ska gå till. Ta beslut och håll planeringen.
– Sök kandidater brett utanför eget nätverk (dvs kompisrekrytera inte).
– Tydliggör och skilj på vilka kvalifikationer som krävs respektive vad som kan anses som meriterande för att utföra de planerade arbetsuppgifterna.
– Skapa ett relevant arbetsprov för tjänsten och låt det vara en del av ansökan.
– Skapa en rekryteringsgrupp bestående av flera personer där alla kan närvara vid samtliga intervjuer.
– Ställ endast intervjufrågor som har relevans för tjänsten.
– Ställ samma intervjufrågor till samtliga intervjuade.
Vill du själv vara med och bredda vår kompetensbas genom att engagera dig i Rättviseförmedlingens verksamhet ideellt, eller är du intresserad av att arbeta hos oss? Maila oss på info@rattviseformedlingen.se så hamnar du på vår utskickslista vid nyrekryteringar.

40. Rättviseförmedlingens vd är en man med nordiskt ursprung – precis som majoriteten av vd:ar i Sverige. På vilket sätt bidrar det till en mångfald?

Gång på gång sker rekryteringar utifrån nätverk, kön, bakgrund och en rad andra faktorer som inte ska spela någon roll. De som kommer vinnande ur den formen av rekrytering är ofta män med nordiskt ursprung – precis en sådan som Henrik Fröjmark, Rättviseförmedlingens vd. Han fick dock inte jobbet för att han är man, eller för att han känner rätt personer.. En kompetensbaserad rekrytering genomfördes, utifrån en modell som vi själva utvecklat. En process där det inte finns plats för diskriminering och magkänsla. Och när processen var över stod det klart att det var just Henrik Fröjmark som skulle bli vår nya vd.

Forskning säger att grupper där fler erfarenheter, perspektiv och kunskaper får mötas är bättre. Grupper där mångfald råder fattar klokare beslut, når resultat mer effektivt och är mer kreativa. Enfald är alltså inte bra i någon form, varken i samhället eller i vår egen organisation. Majoriteten av våra anställda och styrelseledamöter är kvinnor. Hälften av oss har utländsk bakgrund. Därmed bidrar anställningen av vår nya vd till en bredd som gör oss bättre.

41. Vilka åsikter har personerna på era listor?

Vi vet inte. Vi efterlyser personer med kunskaper/kompetens inom ett visst ämnesområde som våra uppdragsgivare har svårt att hitta på egen hand. Våra efterlysningar handlar inte om att hitta personer med en viss åsikt eller politisk färg (eller religiös tillhörighet för den delen), utan om att bredda representationen i olika sammanhang utifrån faktorer som ålder, bakgrund, geografi eller kön. Det kan till exempel handla om ett barnprogram som bara har hittat magiker som är män och som gärna vill ha tips på fler trollerikunniga så att de kan bredda sitt urval. Syftet med våra listor är att uppdragsgivarna och alla andra som använder dem i framtiden ska få en bredare kontaktlista. Vi har listor på allt från jazzhistoriker och aktiehajar till bmx-cyklister och magiker, och i de flesta fallen är personernas åsikter både omöjliga att känna till och oviktiga för sammanhanget. Om du tycker att någon lista lutar åt ett håll åsiktsmässigt, får du gärna bidra med fler namn för att komplettera (se även fråga 15 för mer information).
 .

42. Tycker ni inte att det är viktigt med en mångfald av åsikter och perspektiv bland tipsen på era listor?

Jo verkligen! Därför är det viktigt att en bredd av människor med olika åsikter och perspektiv blir tipsade om till våra listor och det brukar vi också formulera när vi gör efterlysningar. Så kör hårt! Om du vill bidra med fler tips till listorna är det bara att höra av dig.

43. Jag finns med på en eller flera av era gamla listor på rattviseformedlingen.se och vill gärna hänga med til Listoteket! Kommer ni att flytta över alla listorna dit?
Men vad kul att du är med på listan! Ja, under en övergångsperiod kommer vi att se över våra listor och flytta över en del av dem till Listoteket. Några av de äldre listorna kanske känns så inaktuella att vi inte flyttar över dem, utan helt enkelt gör nya efterlysningar för att få in nya tips på kompetenta personer.
Är du redan med på en av våra gamla listor och vill vara säker på att flyttas med till Listoteket? Mejla oss på info@rattviseformedlingen.se och berätta vilken lista du är med på! Då kan vi skapa en profil åt dig, som du sedan fyller i själv, och blir sökbar även i Listoteket. Eftersom detta innebär mycket arbete för oss kan vi bara göra detta för den som redan finns i de gamla listorna.
Tycker du att du borde finnas med i Listoteket eftersom din bransch är skev, eller att det bara är vissa som syns i publika sammanhang? Tipsa oss om detta via mejl så att vi kan göra en efterlysning (här finns lite mer info om hur våra efterlysningar går till) – när den är gjord kan du så klart tipsa om dig själv!

scroll-top