Tips till dig som privatperson

 1. Börja räkna!
  Du kan också börja räkna representation, i olika sammanhang, precis som vi en gång i tiden gjorde. Tala om när du ser en brist på bred representation. Räkna hur representationen ser ut i din lokaltidning, i filmer du kollar på, bland experter du ser i nyhetsmedia, i reklam!

 2. Var en förebild
  Lyft kompetenta personer som bryter normer i olika sammanhang – på så sätt synliggör du också de normer som finns. Säg ifrån när du upplever eller ser diskriminering. Genom att göra det kan du inspirera andra till att också göra det, och även få dem börja fundera kring frågorna.

 3. Hitta din personliga strategi
  En personlig strategi kan vara att tipsa om kunnigt folk som bryter mot normer, eftersom dom andra kommer dom att hitta. En annan strategi kan vara att tacka nej till att delta i ett sammanhang där en bred representation saknas.

 4. Dela med dig av din kunskap – och ditt nätverk
  Dela med dig av ditt nätverk så att vi tillsammans kan lyfta fler personer med kompetens som vanligtvis inte syns och hörs.

 5. Påminn och stötta varandra
  Att driva förändring kan vara jobbigt och svårt. Ibland kan man bli trött på att alltid behöva vara den personen som lyfter problem och skapar obekväm stämning. Så påminn varandra om varför det här är viktigt, peppa varandra och kom ihåg att vi är många som tillsammans kämpar för ett mer jämlikhet.