Mission Completed: Tack från TV-programmet kalkyl

Publicerad 25 oktober 2013

Det började med en efterlysning – och slutade med en nyupptäckt programledare och ett tackbrev. Så var gången när UR hörde av sig till Rättviseförmedlingen för att få vår hjälp att bredda urvalet av programledarkandidater till matteprogrammet Kalkyl. Vi har pratat med Saskia Oljelund, projektkoordinator på UR, och Sabine Louvet, matteläraren som nu också kan skriva programledare på CV:t.

Saskia, varför hörde ni av er till Rättviseförmedlingen?
– Vi på UR gjorde en förstudie som bland annat visade att tjejer har bättre resultat än killar i matte, men att självförtroendet genomgående är sämre. Något var helt enkelt lite skevt, och vi ville inte reproducera den här idén om att matte skulle vara en medfödd förmåga enbart förunnad vissa. Vi var från början inne på en kvinnlig programledare, främst för att lyfta fram nya förebilder, men bland de med erfarenhet av programledarrollen hade vi svårt att hitta någon som brann tillräckligt mycket för matte. När vi istället letade bland personer som jobbar med matematik fick vi mest tips på män. Kombinationen var svår att hitta.

Vad tyckte ni om tipsen som kom in?
– Det var helt fantastiska tips! När förfrågan legat ute i sju minuter hade vi redan fått 20 olika tips. Det var en sådan lättnad att känna ”okej, vi kommer hitta rätt här!”. Och så var det, vi hittade rätt, tack vare alla fina tips från alla rättviseförmedlare där ute. Precis som vi skrev i brevet så fick vi kontakt med en person som vi aldrig hade kommit i kontakt med utan er.

Och den personen, det är du Sabine. Grattis! Vad tror du att det var som gjorde att valet som ny programledare till slut föll på dig?
– Jag tror att det är en kombination av att jag både är bra på matte och duktig på att förklara det för barnen. Det är det faktiskt inte alla som är! Sen har jag ju normalfördelningskurvan tatuerad på ena armen och en miniräknare på den andra, det går ju inte att inte gilla det.

Brevet som damp ner i Rättviseförmedlingens inkorg, riktat till alla våra världsförbättrande rättviseförmedlare:

“Hej Rättviseförmedlingen,
Största tänkbara tack för att ni hjälpte oss att hitta en programledare till vårt matteprogram! Tack vare er hittade vi en grymt bra person till programledarrollen, en person som vi aldrig annars skulle kommit i kontakt med! Vi fick in jättemånga klockrena tips, så det var svårt att välja. Det är verkligen en fantastisk grej ni gör – världsförbättrare!
Hälsningar, redaktionen för matteprogrammet Kalkyl, UR.”