Frågor och svar om Listoteket

Vad är Listoteket?

Listoteket är den plats där vi samlar våra listor över normbrytande kompetens. Här kan du med hjälp av sökord leta efter personer med just den kompetens du söker till ditt arrangemang och hitta personer som kompletterar den vanligaste bilden av hur kompetens ser ut inom området. Du kan också lägga upp din egen profil och ansöka om att vara med på listor i Listoteket.

Vad händer med Listoteket och efterlysningarna nu när ni lagt ned?

I och med att Rättviseförmedlingen lägger ned sin verksamhet kommer vi inte göra några fler efterlysningar. Listoteket kommer att finnas kvar under en tid framöver men kan komma att tas ned. Det får de som är med i framtiden avgöra.

Varför finns Listoteket?

För att representation spelar roll! Vi ville vidga normer, bredda bilden av kompetens och vem som är bäst lämpad att göra vad. Genom Listoteket ville vi slå hål på stereotypa föreställningar, och hjälpa andra att nå bredare.

Varför ska jag använda Listoteket?

För dig som uppdragsgivare är Listoteket ett effektivt sätt att bredda dina befintliga nätverk och snabbt få tag på kompetens till uppdrag inom olika områden. Vår erfarenhet är att våra listor lämpar sig bäst för den som söker personer för tillfälliga uppdrag, som exempelvis experter till paneler, talespersoner till intervjuer, föredragshållare och frilansare inom olika områden. Använd sökfunktionen för att hitta listor med kompetens som du är intresserad av.

För dig som privatperson är Listoteket en plats där du enkelt kan visa upp din kompetensprofil för alla de potentiella uppdragsgivare som regelbundet använder sig av våra listor för att söka efter normbrytande kompetens.

Vad händer med alla listor?

Listoteket kommer att finnas kvar under en tid framöver men kan komma att tas ned. Det får de som är med i framtiden avgöra. Vi sparar listorna internt för historisk dokumentation samt eventuell framtida forskning. Vi kommer inte att lämna ut listorna om/när Listoteket tas ned.

Vad händer med min profil och min information i Listoteket?

Din profil, listorna och Listoteket kommer att vara offentliga under en tid men kan sedan komma att tas ned. Vi kommer att spara listorna internt med namn för historisk dokumentation. Rättviseförmedlingen är fortsatt personuppgiftsansvarig för de personuppgifter som behandlas i Listoteket enligt vår integritetspolicy. Du har rätt att hos oss begära att få tillgång till de personuppgifter vi behandlar om dig. Om du vill bli borttagen från Listoteket så går det självklart bra att maila info@rattviseformedlingen.se även framöver.

Jag vill inte vara med i Listoteket – hur tar jag bort mig?

Enklast är att mejla oss på info@rattviseformedlingen.se så tar vi bort dig. Om du har en färdig profil på Listoteket kan du plocka bort den själv, eller välja att ta bort dig från en enskild lista.

Varför ska jag verifiera mig med till exempel Facebook, Linkedin eller Twitter?

Det är det allra enklaste sättet för oss att skapa en profil åt dig, som du sedan själv kan uppdatera som du vill. Du bestämmer vilken information du vill ska synas utåt.

Vem får vara med i Listoteket?

Alla som på något sätt bryter mot normen i ett visst sammanhang får vara med. Våra efterlysningar var till för att bredda nätverk åt företag, projekt eller organisationer som upplevde att deras eget nätverk var begränsat. Det kan handla om att de exempelvis hittat mest män, eller bara personer med nordisk bakgrund, eller bara personer som bor i Stockholm, som är kunniga på något visst området. Våra efterlysningar gav tips om andra som också hade rätt kompetens så att uppdragsgivaren fick ett bredare urval. Tipsen sammanställs till listor i Listoteket, och listorna kan användas av alla som letar kompetenta personer, så länge Listoteket fortfarande finns offentligt. 

Vi förbehåller oss rätten att inte ta med tips på våra listor om vi anser att personen inte utgår från principen om alla människors lika värde eller om tipset är oseriöst.

Vad skiljer Listoteket från exempelvis LinkedIn?

Listoteket är framför allt en sammanställning av normbrytande kompetens inom olika områden. Listotekets främsta funktion är att bredda bilden av vilka personer som har kompetens inom olika områden, och därmed bidra till bättre representation i olika delar av samhället.

Hur skyddas mina personuppgifter i Listoteket?

Vi är måna om din integritet! När du har godkänt din profil bestämmer du helt och hållet själv vad du vill ska synas utåt. Du kan visa din Linkedin-sida, din Facebookprofil, ditt Twitterkonto, din e-postadress eller länka till en webbsida, eller bara någon av dem. Vi har säkerhetsåtgärder på plats för att förhindra att dina personuppgifter används för syften som inte är legitima. Här kan du läsa hela vår integritetspolicy.

Hur vet ni vem som är normbrytande?

Det kan vi givetvis aldrig veta – utan vi litar på att personerna som finns med själva kan bedöma om de platsar i ett visst sammanhang och bryter mot normen för vilka som syns och hörs i ett visst sammanhang.

När vi gjorde efterlysningar belyste vi alltid normen i det specifika sammanhanget och bad om tips på kunniga personer som kunde bredda bilden av vem som kan vad - helt enkelt de som faller utanför normen. Vi litade på att våra följare och de som tipsade var medvetna om detta, och vi begärde inte heller att personer som vi kontaktade skulle berätta för oss på vilket sätt de är normbrytande.

Kostar det något att vara med i Listoteket?

Nej, det kostar ingenting alls. Det kostar heller inte något att efterlysa kompetens. Bra va?!

Jag vill komma i kontakt med personer på era listor. Kan ni ge mig deras telefonnummer?

Nej, tyvärr. Vi förmedlar inte mer information än den som personerna anger i sina profiler. Och de styr själva vad de vill ska synas utåt. De flesta lämnar ändå så pass mycket information så att de blir kontaktbara, som sin Linkedin-profil, en webbsida med kontaktuppgifter eller en e-postadress.

Kan jag som rekryterare använda mig av Listoteket?

Javisst! Listorna är öppna för vem som helst som vill ta del av dem under den närmsta framtiden. Men – du kommer att behöva söka upp personen eller personerna själv, helt enkelt göra din vanliga research för att se om personen passar och är intresserad. Listoteket kan dock komma att tas ned i och med att Rättviseförmedlingen lägger ned sin verksamhet. 

Vilka åsikter har personerna i Listoteket?

Det vet vi inte! Syftet med Listoteket var att uppdragsgivare skulle kunna bredda sina urvalslistor och inte längre kunna säga "Dom finns inte". Det handlade inte om att lista personer med en viss åsikt eller politisk färg, utan om att bredda representationen i olika sammanhang, samt bilden av vem som är bäst lämpad att göra vad. I de flesta fall är personernas åsikter omöjliga att känna till, och framför allt är de oviktiga för sammanhanget.