Vinnaren av Isabellestipendiet 2016: Målaren Therese Marteleur

Publicerad 06 oktober 2016

För det sjätte året i rad delas Isabellestipendiet ut till en förebild inom byggbranschen. Årets vinnare är *trumvirvel* målaren Therese Marteleur! Det är första gången en målare vinner priset och vi fick det stora nöjet att prata med henne om hur måleriet började, varför Isabellestipendiet är viktigt och hur hon ser på byggbranschen.

Berätta kort om vem du är och vad du gör?

Jag började med målandet som konstnär och gick 3 år på konstskola innan jag startade mitt eget företag 2012. Min pappa är också i branschen och jag gick bredvid honom ett tag för att lära mig mer om yrket. När jag sen startade företaget handlade det om att måla, kunna ta betalt för det och driva företag.

Vad betyder Isabellestipendiet för dig?

Det betyder jättemycket! Jag har ju sett upp till dem som fått det tidigare år och det ger en massa energi som jag kan lägga på jobbet. Sen är jag också stolt över att jag fortsatt kämpa trots mycket tvivel längs vägen.

Varför tycker du att arbetet med jämställdhet och jämlikhet är viktigt inom byggbranschen?

Alla olika typer av människor behövs. Inte bara i byggbranschen, utan i alla olika branscher. Kvinnor klarar dessutom yrket lika bra som män, jag tror att det är den dåliga miljön runt yrket som gör att kvinnor slutar inom branschen. Och jag tycker att det blir en sundare kultur, bättre värderingar och trevligare arbetsplatser om alla får plats.

Hur tycker du byggbranschen har utvecklas de senaste åren och hur tycker du den kan bli bättre?

Det är svårt att säga på ett sätt. Jag tycker att det börjar hända saker och jag kan se små förändringar i min egna klick och det pratas mer om de här frågorna i hela branschen. Men det tar alldeles för lång tid och det gör mig väldigt rastlös och otålig. Så det är långt kvar tills att vi kan vara nöjda. Till exempel spelar det ingen roll hur duktiga och drivna kvinnorna i branschen är om dem ändå aldrig kommer till tals. Vi måste införa nolltolerans mot dålig attityd och fördomar för att de andra som har vettiga värderingar ska få någon talan. En klok person sa till mig att man inte ska fokusera på dem som skriker högst utan lyssna på dem som aldrig kommer till tals, det ligger något i det.

Juryns motivering:

“Med lång erfarenhet, enträgen beslutsamhet och öppet sinne har hon skapat sig en unik och betydelsefull plats inom målarsektorn. Trots hårda påfrestningar i en fortfarande mansdominerad yrkessfär förblir hon stadig, redo att stå upp för jämlikhet och långsiktiga arbetsmetoder. Det är därför en ära att 2016 års Isabellestipendium tilldelas Therese Marteleur. Med sitt mod inspirerar hon till andra sätt att arbeta – en ny och hållbar hantverksbransch – öppen för alla.”

Tack till 2016 år sponsorer: Beckers, Byggnads, Svensk Byggtjänst och Hem, villa & bostadsrätt