Säg hej till Rättviseförmedlingens nya VD!

Publicerad 28 augusti 2017

Välkommen Henrik Fröjmark, Rättviseförmedlingens nya VD!

Vem är du?
Jag är en människa som tror att samhället blir det vi gör det till, och att det just därför är så viktigt att vi försöker förändra allt till det bättre. Professionellt har jag haft förmånen att alltid jobba med samhällsförändring på ett eller annat sätt. En gång i tiden som högstadielärare, och nu senare med olika globala frågor.

Du ser ut som vd:ar gör i allmänhet – vad säger du om det?
Jag gör ju det. Mer än 80 % av Sveriges VD:ar är män, så det är viktigt att den frågan kommer upp. Vi behöver ha ett ständigt samtal om strukturer, normer och privilegier. För kvinnor i verkställande positioner är det vardag att behöva svara på frågor om att vara kvinna och chef. Men det är män som är överrepresenterade som chefer, så att det är vi som ska tvingas reflektera över om vi fått vårt jobb på grund av vår kompetens eller för att vi surfat in på våra privilegier är verkligen på tiden. Jag känner mig både trygg och stolt över att ha kommit ut som ny vd ur en kompetensfokuserad rekryteringsprocess. Och ur Rättviseförmedlingens perspektiv ökar vi ju den egna mångfalden, och får för första gången en man på en verkställande position och har nu en manlig vd och en kvinnlig ordförande. Jag tror det stärker oss.

Varför vill du jobba på Rättviseförmedlingen?
Jag är en av alla dessa människor som följt och delat, gillat och tipsat i våra sociala medier och imponerats av det Rättviseförmedlingen gör. Jag tror verkligen på den metod och den ton Rättviseförmedlingen har för att nå visionen om ett jämlikt samhälle. Det borde vara en självklarhet, men något sådant har förmodligen aldrig förut i människans historia existerat. Så därför känns det galet häftigt att få jobba mot den visionen med över 120000 rättviseförmedlare och extremt kompetenta medarbetare. It’s a bliss!

Vad vill du göra?
Jag tror inte det finns någon magic bullet, utan det handlar för oss om hårt och fokuserat arbete i att fortsätta göra det vi är bra på samtidigt som vi har ett jättespännande läge att utveckla vår verksamhet tillsammans med alla de som också vill se ett jämlikt samhälle. Och i det arbetet ska vi ständigt vara pragmatiska och konstruktiva, utveckla våra metoder och vår verksamhet. Det känns oerhört inspirerande att ta över vd-posten efter Sofia, som ju varit med och byggt upp Rättviseförmedlingen från starten. Hon och många andra har skapat en fantastisk grund från vilken jag hoppas vi kommer kunna presentera en hel del nytt framöver. Så håll utkik!

Vill du kontakta Henrik, eller vill du veta mer om vår verksamhet? Maila oss på info@rattviseformedlingen.se!