Tre frågor till Fredrik Wass om #tackanej

Publicerad 27 november 2013

Nej tack till enkönade paneler och debatter! Rättviseförmedlingen är glada över att få vara med och lansera initiativet #tackanejett upprop för alla som tröttnat på att delta i helmanliga paneler och jurygrupper. På så sätt pressas arrangörerna att tänka efter en gång till – att kompetensen finns på fler håll vet vi sedan länge. I samband med lanseringen passade vi på att ta ett snack med Fredrik Wass (senior rådgivare på Intellecta Corporate), som tillsammans med Marcin de Kaminski (nätforskare och rättssociolog) och Thomas Frostberg (ekonomikrönikör på Sydsvenskan) är initiativtagare till projektet.

Kort och gott, varför #tackanej?
– 
Det är ingen nyhet att både företag, organisationer och samhället i stort gynnas av ökad jämställdhet och större mångfald, både av rent ekonomiska skäl likväl som rättviseaspekten. Ändå ser vi hela tiden exempel på hur män kvoteras in på olika scener och i offentliga sammanhang just för att expertrollen så ofta förknippas med en man. Rättviseförmedlingen har varit en fantastisk kraft i att förändra det här, och vi vill som män bidra till att sätta fokus på arrangörernas urvalsprocess ännu mer. Genom att tacka nej till helmanliga paneler blir vi ytterligare en faktor bland många när det gäller att påverka och upplysa arrangörer, bokare och moderatorer om fördelarna med en rättvisare fördelning.

Hur tror du att projektet kommer tas emot?
– Vi hoppas förstås att det får många att tänka till, och kanske framförallt att folk ska känna stöd i att kunna tillhöra det här initiativet och hänvisa till vårt budskap. Av erfarenhet vet jag att det garanterat kommer att dyka upp negativa reaktioner och kritik, men då får vi åtminstone en chans att ta diskussionen. Jag hoppas att vi inte avfärdas som att vi försöker ryggdunka oss själva genom kampanjen, utan att vi faktiskt menar allvar och att vi tillsammans med Rättviseförmedlingen tidigare arbete kan skapa en konkret förändring.

Slutligen, vad hoppas du att #tackanej leder till?
– Större rättvisa, ökad jämställdhet, mer mångfald samt lycka, kärlek och pengar åt alla. Forskningen visar ju att det är det vi kan förvänta oss, så det känns rimligt.

Fortsätt gärna sprida ordet under taggen #tackanej!. För mer information – kolla in sajten på www.tackanej.se.