Rättviseförmedlingen får ny visuell identitet

Publicerad 18 september 2018

Idag lanserar Rättviseförmedlingen en ny hemsida och en helt ny grafisk profil!

Målet med hemsidan har varit att skapa en mer överblickbar och interaktiv plattform där du enkelt ska kunna hitta det du söker – vare sig du är på jakt efter nya jobb, letar efter personer med specifik kompetens ur underrepresenterade grupper eller vill veta på vilket sätt Rättviseförmedlingen kan hjälpa dig och din organisation i ert arbete med att skapa bredare representation och större mångfald. Bakom hemsidan står den fantastiska digitala innovationsbyrån Sticky Beat.

Samtidigt har Rättviseförmedlingen tillsammans med formgivaren Daniela Juvall tagit fram en helt ny visuell identitet – för att ännu tydligare höras och synas.

Berätta lite om tanken med nya grafiska profilen? 

– Rättviseförmedlingen är väldigt inkluderande, varma och tillgängliga i ert tilltal, men det syntes inte riktigt i er grafiska profil. Därför var det viktigt att ge Rättviseförmedlingen en visuell identitet som speglar vilka ni faktiskt är. Det finns dessutom ett starkt driv och framåtanda i Rättviseförmedlingen som jag tror är en viktig egenskap för att kunna engagera så många människor som ni gör. Ni vet att förändring är möjlig om vi agerar, den kraften ville vi hitta i det visuella också, säger Daniela Juvall.

Loggan är också helt ny. . . 

– Eftersom Rättviseförmedlingens digitala plattform är så pass stor del av er identitet ville vi dra fördel av det. Därför är logotypen animerad på vissa ställen. En stor förändring är att vågen inte längre är en del av logotypen. Det beror på att Rättviseförmedlingen började med att efterlysa och samla kompetens. Idag gör ni så mycket mer, som föreläsningar, workshops, platsannonsering, medierapporter och kurser. Alla efterlysningar finns samlade i Listoteket, så för att bevara Rättviseförmedlingens visuella arv men samtidigt bredda bilden av vad Rättviseförmedlingen är idag fick vågen bli Listotekets egen symbol. Rättviseförmedlingen fick en ny övergripande symbol i handen som knäpper fingarna. Det är en symbol som uppmuntrar till aktion, den är positiv och uppmuntrande. Lite ”If I can’t dance to it, it’s not my revolution” eller ”Förändring kräver inte tid utan initiativ!”.

I den nya identiteten innehåller nya typsnitt och en mängd olika illustrationer/piktogram. Vilka har medverkat och varit delaktiga i framtagandet?

– Dels så har alla på Rättviseförmedlingen varit väldigt involverade i processen och strategin bakom alla val. Det har varit en superviktig del för att kunna hitta ett tilltal som är så pass grundat i både vilka ni är som organisation men också vart ni vill vara i framtiden. Det har också varit väldigt viktigt att Rättviseförmedlingens nya identitet är tillgänglig och inkluderande, så att alla kan ta del av allt på lika villkor.

– Serietecknaren och illustratören Bitte Andersson har ritat handen i logotypen och alla piktogram som är en stor del av den nya identiteten. Bitte drev hbtq-bokhandeln Hallongrottan i många år, regisserade queer-action-skräck-b-filmen ”Dyke Hard” och släppte nyligen serieromanen ”I slutet av regnbågen” som handlar om ett hbtq-seniorboende. Förutom att Bittes illustrationsstil funkade så bra ihop med det varma och framåtdrivande känslan vi var ute efter, kändes det också som helt rätt person för att visualisera de frågor som Rättviseförmedlingen driver.

– De nya typsnitten är ritade av Charlotte Rohde och Angela Klein som är en del av Type Club Düsseldorf, en plattform för unga formgivare och typsnittstecknare. De senaste åren har det inom formvärlden funnits en väldigt progressiv och aktiv diskussion om typografi och typsnittsdesign. Som många andra expertfält är det ett område som varit starkt manligt dominerat, oftast med en konservativ syn på vad som är ”god typografi”. Myterna om att kvinnliga typsnittsdesigners ”inte finns” är vitt spridda. Därför kändes det viktigt att Rättviseförmedlingen fick typsnitt som visar upp och stöttar en annan kompetens än den normativa.

Varför har det varit viktigt att involvera andra i arbetet?

– Vilka som varit med i arbetet spelar stor roll för hur slutresultatet blivit. Vi har alla olika erfarenheter som präglar vårt sätt att se på omvärlden och påverkar våra idéer och beslut. För att kunna skapa en värld som är så inkluderande och öppen om möjligt är det alldeles avgörande att också personerna som står bakom ett arbete har olika erfarenheter och perspektiv!

Ett STORT tack till alla som varit involverade i att ta fram den nya hemsidan och den visuella identiteten. Ni är stjärnor!