Rättvisaren del 2 är här! Den visar att inte ens var tredje person i svenska nyhetsmedier är kvinna.
Publicerad 27 november 2018Läs Rättvisaren 2018 del 2 här →
Se alla rapporter här →
Jämställdhetstakten i svenska nyhetsmedier går oerhört långsamt. 7 av 10 är fortfarande män, visar årets mediegranskning Rättvisaren.
– Inte ens efter en brinnande #metoo-rörelse fick kvinnor mer utrymme i svenska nyhetsmedier, säger Rättviseförmedlingens ordförande Seher Yilmaz.
För fjärde året i rad visar Rättvisaren att kvinnor är underrepresenterade i svenska nyhetsmedier. Endast 32,1 procent av personerna i nyheterna är kvinnor, trots att verkligheten ser helt annorlunda ut. Andelen kvinnor bland invånarna i Sverige är 49,8 procent, enligt SCB.
– Om vi varje dag möts av en majoritet av män i nyheterna kommer vi till slut tro att män är mer lämpade att uttala sig än kvinnor, säger Seher Yilmaz.
Sedan senaste mätningen har andelen kvinnor ökat med 1,6 procentenheter vilket antyder att det långsamt går framåt. Samtidigt är skillnaderna så små att det inte går att dra några stora slutsatser om förändringarna. Siffrorna har nämligen legat på i stort sett samma nivåer sedan år 2000, då andelen kvinnor i svenska nyhetsmedier var 31 procent enligt en liknande mätning från Who makes the news?.
– Trots att vi har haft den mest intensiva jämställdhetsdiskussion jag upplevt under min livstid i #metoo, har kvinnor inte fått mer utrymme i svenska nyhetsmedier. Det är som att tiden står still i medierna, säger Seher Yilmaz.
Årets rapport följer mönstret för Rättviseförmedlingens tidigare granskningar. I de flesta innehållskategorier blir könsbalansen bättre med några enstaka procentenheter. Det är bara kategorin sport som faktiskt backar jämfört med tidigare granskningar och därmed uppvisar sämst könsfördelning.
I expertrollen, eller som tales- eller yrkesperson, uppfattas cirka 7 av 10 vara män. Könsfördelningen är betydligt mer jämställd bland dem som får uttala sig som civilpersoner i artiklar. Det vill säga – personer som råkade vara på plats eller blev vittne till något.
– När det gäller att hitta experter och andra verkar det vara betydligt svårare för redaktionerna, trots att vi på Rättviseförmedlingen varje vecka visar att det går, säger Seher Yilmaz.
Rättvisaren 2018 Del 2 i korthet:
- 32,1 procent av personerna som kommer till tals i svenska medier uppfattas vara kvinnor och 67,6 procent uppfattas vara män.
- Andelen kvinnor ökar med 1,6 procentenheter jämfört med 2017 års resultat.
- Kultur- och nöjesartiklar uppvisar återigen absolut bäst könsfördelning med 46 procent kvinnor och 53,8 procent män.
- Nyheter om sport är den kategori som uppvisar sämst könsfördelning med 20,9 procent kvinnor och 79 procent män.
- Den största förändringen syns i kategorierna ekonomi och politik. I nyheter om ekonomi ökar andelen kvinnor med 5,2 procentenheter till 22,9 procent. Därmed är könsbalansen på liknande nivåer som 2015 (21,7 procent) efter två års tillbakagång. Även i politik ökar andelen kvinnor med 5,2 procentenheter till totalt 32,1 procent.
- Rättvisaren 2018 del 1, som fokuserar på representation utifrån bakgrund, släpptes i juli 2018. Den visade att 13,3 procent av svenskarna som kommer till tals i svenska nyhetsmedier uppfattas ha utomnordisk bakgrund, en ökning med 0,3 procentenheter. Då 21 procent av alla svenskar har utomnordisk bakgrund innebär det en tydlig underrepresentation.
Urval
Analysen innefattar 2475 slumpmässigt utvalda webbartiklar från 11 svenska nyhetssajter (publicerade varje månad från augusti 2017 till april 2018). Analysen utgår enbart utifrån text. I studien ingår följande publikationer: Aftonbladet, Dagens Industri, Dagens Nyheter, Expressen, Göteborgs-Posten, Metro, Nyheter 24, Svenska Dagbladet, Sveriges Radio (sr.se), Sveriges Television (svt.se/nyheter) och Sydsvenskan.
Om Rättvisaren
Det är fjärde året som Rättviseförmedlingen släpper rapporten Rättvisaren. 2018 års version ges ut i två omgångar. Den första delrapporten, med fokus på representation utifrån bakgrund, släpptes i juli 2018. Detta då medierna sällan diskuterar eller lyfter den statistiken. Den andra delrapporten, med fokus på representation utifrån kön, släpps 27 november 2018.
Om Rättviseförmedlingen
Rättviseförmedlingen är en partipolitiskt obunden stiftelse. Vår verksamhet går ut på att använda vårt nätverk av över 135 000 följare i sociala medier till att helt gratis bredda olika sammanhangs urvalslistor. Det kan exempelvis handla om att hitta kunniga paneldeltagare och talare till konferenser eller experter till tv-, radio och tidningar. Vi letar alltid efter dem som inte redan tillhör normen i det givna sammanhanget – de som våra uppdragsgivare har svårt att hitta på egen hand. Detta gör vi för att bredda, komplettera och utöka deras egna nätverk så att de får fler kompetenta personer att välja på.