Pressmeddelande: Seher Yilmaz nyordförande för Rättviseförmedlingen

Publicerad 21 januari 2014

Rättviseförmedlingen får ny ordförande i Seher Yilmaz som under flera år arbetat i den ideella sektorn för ett mer rättvist och inkluderande samhälle. Lina Thomsgård, grundare och tidigare ordförande för Rättviseförmedlingen, avgår från posten.

Seher Yilmaz är anställd på kommunikationsbyrån Prime som konsult inom public affairs. Hon har sin bakgrund inom ideella sektorn och har bland annat varit arbetande ordförande för Sveriges Elevkårer samt för LSU – Sveriges ungdomsorganisationer, samarbetsorganisationen för ett 80-tal nationella ungdomsorganisationer i Sverige. Seher har även varit public affairs-ansvarig på fackförbundet Unionen och ledamot i Skolverkets styrelse. Seher skriver också krönikor för Nyheter24 med fokus på jämställdhet och mångfald.

– Att bli ordförande för Rättviseförmedlingen och därmed få möjlighet att arbeta för ett jämställt och inkluderande samhälle där människors kompetens inte går förlorad på grund av normer, känns hedrande och stort. Sedan tidiga tonår har min vision varit ett samhälle där alla människor får möjlighet att nå sin fulla potential utan att hindras av strukturer baserade på kön eller etnisk bakgrund. Rättviseförmedlingen tillsammans med alla rättviseförmedlare gör ett viktigt arbete för att vi ska nå den visionen, säger Seher Yilmaz.

Ideella initiativet Rättviseförmedlingen startades 1 mars 2010, för att leta reda på kompetens och utmana fördomar om vem som bör göra vad. Gensvaret har varit enormt, och projektet involverar idag närmare 60 000 personer som dagligen tipsar om expertis och kompetens hos personer som medier och andra uppdragsgivare inte hittat. Rättviseförmedlingen har bland annat belönats med Titanägget, kommunikationsbranschens prestigefyllda pris, för sitt arbete för jämställdhet och mångfald. Ansiktet utåt har varit grundaren Lina Thomsgård, som nu lämnar organisationen.

– Rättviseförmedlingen är det viktigaste jag gjort i livet, men rörelse kan inte ske utan att saker flyttar på sig. Om det är något jag lärt mig om konstruktivt förändringsarbete under de här fantastiska åren så är det vikten av att själv vara en del av förändringen. Nu är det dags att passa micken vidare så att nya röster kan forma Rättviseförmedlingens budskap och visa rätt väg framåt, säger Lina Thomsgård.

– Seher Yilmaz har mångårig kompetens på organisationsområdet, hon är knivskarp och tydlig och bidrar med ny erfarenhet till styrelsen. Hon har suttit med i vårt expansionsråd och visade redan där att hon är en värdefull röst i debatten som med förnuft och mod, tillsammans med styrelsen och vår VD Sofia Embrén, kommer styra skutan dit rättviseförmedlarna vill, fortsätter Thomsgård.

Styrelsen består av Digge Zetterberg, Barakat Ghebrehawariat, Ola Nilsson, Eva Hesselmark, Johanna Palmström, Christoph Fielder och Seher Yilmaz. VD på Rättviseförmedlingen är Sofia Embren. Kansliet består av Frida Mörtsell, projektledare och Andreas Drufva, marknadschef.