Isabelle McAllister: ”Jag vill förändra attityden i de här frågorna”

Publicerad 16 september 2013

För tredje året i rad delar inredaren och programledaren Isabelle McAllister (känd från bland annat Äntligen hemma, Sommartorpet och Fixa rummet) ut Isabellestipendiet i samarbete med Rättviseförmedlingen.
– Med det här stipendiet vill jag förändra attityden i de här frågorna, där är byggbranschen fortfarande ganska förlegad, säger Isabelle.

Det började med att Isabelle startade ”Hantverkargruppen för kvinnor” på Facebook för att uppmuntra fler duktiga hantverkare att ta plats och söka sig till den mansdominerade byggsvängen. Snart föddes idén till Isabellestipendiet – Sveriges första hantverkarstipendium för kvinnor – som idag är ett etablerat stipendium med finansiering från olika aktörer i näringslivet. Priset har rönt en del uppmärksamhet, men det tar tid att vädra ut sunkiga gamla värderingar och många förutfattade meningar om framför allt kvinnor lever vidare.

– Det är en värld som på många sätt är för cementerad i sina värderingar, och där hoppas jag att det här initiativet ska komma in och ruska om. Vissa arbetsplatser ser kvinnor som en belastning – att de till exempel inte ska orka bära lika tungt – istället för att se de fördelar som följer med mångfald. Jag vet att det även är många killar i byggbranschen som inte ställer upp på det här och vill se en förändring, men det kan vara svårt för dem att stå emot. Om vi tar upp frågan så blir det bli lättare för alla, säger Isabelle.

Isabelle har för många gjort sig känd som en profil i TV-rutan, men trots sin fleråriga erfarenhet stöter hon fortfarande på fördomar och attityder som inte hör 2000-talet till. Det kan handla om en kommentar här och en gliring där – saker som på ytan kan verka små men som sammantaget bidrar till att upprätthålla stereotyper och försämrar arbetsklimatet.

– I första hand handlar det om att förändra jargonger och invanda mönster, att helt enkelt få fler tänka på sitt uppträdande gentemot andra. I förlängningen hoppas jag det leder till att fler yngre tjejer söker sig till branschen och att de väl där inte känner sig motarbetade eller åsidosatta, säger Isabelle.

Förra året vanns stipendiet av snickaren Emelie Lindeberg, som sedan några år tillbaka driver den egna byggfirman Snikk. Precis som då kommer årets vinnare att få stoltsera med ära och en något mer omfångsrik plånbok (20 000 kronor). Till årets pris hoppas juryn få in en uppsjö av duktiga nominerade – och för den som är osäker på vilka som kan söka vill Isabelle klargöra att det rör sig om ett brett spektra.

– Det är egentligen alla som på något sätt är verksamma inom det här området – från murarstudenter till scenografer och timmerkvinnor – som har möjlighet att delta och vinna. Ska jag lyfta fram någon grupp som tidigare har varit underrepresenterad i tävlingen så är det målare – där vet jag själv att det finns väldigt många duktiga kvinnor som är värda att lyftas fram.

Det tuffa jobbet med att utse en vinnare avgörs av en sex personer stark jury. Utöver Isabelle själv består den i år av förra årets vinnare Emelie Lindeberg, Anders Öfvergård (mer känd som ”Arge snickaren”), Johnnie Krigström från Roomservice, Christer Carlsson från fackförbundet Byggnads och Rättviseförmedlingens grundare Lina Thomsgård. Och precis som under tidigare år kommer allt eventuellt överskott från sponsorintäkter att gå oavkortat till Rättviseförmedlingens verksamhet.

– Det känns som en väldigt bra mix, där flera namn skänker en nödvändig tyngd och legitimitet åt tävlingen. Att jag gör det här med Rättviseförmedlingen är för att jag vet att ni är proffs på det ni gör och att ni med hjälp av er stora bas når ut till väldigt många som annars inte hade lyfts fram. Sedan är det självklart ett extra plus att kunna bidra till er verksamhet i och med att allt överskott tillfaller er, kommenterar Isabelle.

Nominera dig själv eller någon du känner! 
Vill du nominera ett hantverkarsnille gör du det på Rättviseförmedlingens Facebooksida med start idag. Nomineringarna är utformade precis som de traditionella efterlysningarna, där alla som vill får tipsa om personer med den kompetens som eftersöks. Den första efterlysningen går ut på måndagen – där vill vi ha in era nomineringar på snickare. Under hela veckan kommer vi att fortsätta nominera fler yrkesgrupper av hantverkare med efterlysningar.

Tips till er som nominerar: skriv en utförlig motivering som förklarar varför just den du nominerar är en förebild inom sin yrkeskår, så blir det lättare för juryn att utse vinnaren. När stipendiaten är utsedd delas priset ut under en pressfrukost på Hem & Villa-mässan i Stockholm, den 3 oktober.

stipendiet50x40cm_new