Ett nytt bokstaveringsalfabet

Publicerad 27 september 2018

Det svenska bokstaveringsalfabetet består sedan 1891 enbart av traditionellt svenska mansnamn. I ett gemensamt initiativ med Fredrika Bremer Förbundet presenterar vi nu ett nytt uppdaterat förslag som speglar Sverige som det ser ut. 

Bokstaveringsalfabetet används dagligen över radio av bland annat Försvarsmakten, Polisen och den nationella sjöfarten. Det innebär att myndigheter, och många andra, varje dag kommunicerar med traditionellt svenska mansnamn som enda referenspunkt. Det vill vi ändra på. 

Med det nya alfabetet, som vi kallar Adam Berit, vill vi förse myndigheter och allmänheten med ett konkret verktyg för ökad jämställdhet och representation. Adam Berit har tagits fram i samråd med experter inom språk och fonetik, för att säkerställa hörbarhet och funktionalitet. Vi har tillsammans med Fredrika Bremer Förbundet tagit fram 29 namn som är representativa för Sverige, här och nu. Ett bokstaveringsalfabetet som är både inkluderande och funktionellt. Att inkludera fler än bara män med traditionellt svenska namn är viktigt för att synliggöra den bredd av människor som finns i samhället. Vi behöver kunna tala med ett språk som är allas. Dagens alfabet är ett hinder eftersom det bokstavligen skickar fel signaler till medarbetarna och till Sveriges alla invånare.

Förändring kräver inte tid – utan nya initiativ. Här är ett. Läs mer på adamberit.se

Förslag till nytt bokstaveringsalfabet:

A: Adam
B: Berit
C: Cesar
D: Doris
E: Emir
F: Fanny
G: Gustav
H: Hedvig
I: Ivar
J: Jenny
K: Khaled
L: Laila
M: Matti
N: Nora
O: Olof
P: Pippi
Q: Qvintus
R: Robin
S: Sigurd
T: Tyra
U: Ulrik
V: Vicky
W: William
X: Xena
Y: Yngve
Z: Zelda
Å: Åke
Ä: Ängel
Ö: Östen