Årets vinnare av Rättvisepriset: OLIKA förlag!

Publicerad 29 februari 2012

Idag kan vi stolt presentera att Rättvisepriset 2012 går till OLIKA förlag, som nyligen gav ut den uppmärksammade och normbrytande barnboken Kivi och monsterhund. Priset delas ut i samband med Rättviseförmedlingens tvåårsfirande imorgon, torsdagen den 1 mars.

“Med en vision om ett öppnare, mer rättvist och mer inkluderande samhälle gör årets vinnare av Rättvisepriset en insats för att fler barn ska känna igen sig i böcker, skapa sig en positiv självbild och på så sätt bli delaktiga i samhället. De har sett bristerna i sin bransch och agerar modigt för att den mångfald som finns i samhället idag ska återspeglas”, skriver juryn i sin motivering.

– OLIKA förlag står verkligen för det som Rättvisepriset vill uppmärksamma. De bryter normer i sin bransch och sticker ut hakan för jämställdhet och mångfald – det är inspirerande och befriande både för barn och vuxna, säger Ola Nilsson i Rättviseförmedlingens styrelse.

– Vi ser priset som ett kvitto på att vi gör skillnad. För det är inte rättvist att pojkar inte ska få utveckla ett språk och kunna kommunicera känslor. Och det är inte rättvist att flickor ska missa friheten att nyttja sin kropp och tro på sitt egenvärde. Det är rättvist att ge alla barn fler möjligheter att utveckla många olika färdigheter och intressen, och OLIKA vill stötta det genom att ge ut barnböcker som speglar många olika sätt att leva och vara, säger Karin Salmson, förläggare och ägare OLIKA förlag.

I januari gav de ut den första barnboken, Kivi och monsterhund, som genomgående använder det könsneutrala pronomet “hen”.
– I en tid då det stormar kring oss på OLIKA, då många tycker att införandet av hen i barnboksvärlden är fantastiskt och andra tycker att det är läskigt eller tramsigt, blir ett sådant här pris lite som en varm filt att ha över axlarna när det blåser kallt i debattklimatet. En barnbok kan inte ensam ändra världen, men den kan vara en del av en positiv utveckling där vi alla får vara olika och ändå lika mycket värda. Oavsett om vi är hon, han eller hen, avslutar Karin Salmson.

Vinnaren får även en prissumma på 10 000 kronor. Rättvisepriset delas ut imorgon torsdag då Rättviseförmedlingen firar två år med klubbkväll på Bar Brooklyn i Stockholm och dit är alla varmt välkomna.

Om Rättvisepriset:
Rättvisepriset instiftades av Rättviseförmedlingen 2011 och går till ett projekt, företag, person eller organisation som på ett innovativt sätt gjort konkreta insatser för jämställdhet och normbrytande och samtidigt inspirerat andra att agera.
Läs mer om OLIKA förlag här
Kontaktperson Malin Österberg, projektledare på Rättviseförmedlingen
På bilden: Karin Salmson och Marie Tomicic, OLIKA förlag.