2017 års vinnare av Rättvisepriset är Lovette Jallow

Publicerad 11 december 2017

Lovette Jallow tilldelas Rättvisepriset 2017 för sitt arbete mot rasism och diskriminering inom skönhetsbranschen samt sitt engagemang mot slaveriet i Libyen.

Lovette har länge arbetat mot rasism och diskriminering av svarta kvinnor inom skönhetsindustrin, bland annat genom grundandet av Facebook-gruppen Black Vogue och som författare till boken med samma namn. Hon är även initiativtagare till demonstrationen mot slavhandeln i Libyen som ägde rum i Stockholm den 25 november, och har inspirerat till liknande demonstrationer runt om i landet. Med Rättvisepriset vill vi lyfta initiativ som på skarpa och konkreta sätt uppmanat andra till att agera. Lovette röstades fram som årets vinnare av våra följare på Facebook.

– Med Black Vogue har Lovette Jallow satt skönhet för svarta kvinnor på kartan. Genom sitt arbete mot slavhandeln i Libyen har hon fått tusentals människor att stå upp mot en fruktansvärd orättvisa. Samtidigt har hon inspirerat andra att organisera demonstrationer runt om i hela landet. Lovette Jallow visar att det går att synliggöra det som hamnat i skymundan och ge en röst åt dem som behöver höras, säger Seher Yilmaz ordförande för Rättviseförmedlingen.

OM RÄTTVISEPRISET

Rättvisepriset instiftades av Rättviseförmedlingen 2011 och tilldelas ett projekt, person, organisation eller företag som gjort konkreta och innovativa insatser för jämställdhet och jämlikhet, och samtidigt inspirerat andra att agera. Vinnaren röstats fram av en jury samt Rättviseförmedlingens följare i sociala medier och pristagaren tilldelas 10 000 kr.

OM RÄTTVISEFÖRMEDLINGEN

Rättviseförmedlingen är en partipolitiskt obunden ideell organisation som arbetar för en rättvis representation som speglar samhället som det ser ut. Vi är ett ständigt växande nätverk med just nu fler än 135 000 personer som varje dag ideellt samarbetar i sociala medier för att hjälpa företag, organisationer och medier att hitta den kompetens som hamnat i skymundan. Det kan exempelvis handla om att hitta kunniga paneldeltagare och talare till konferenser eller experter till tv-, radio och tidningar. Vi letar alltid efter dem som inte redan tillhör normen i det givna sammanhanget – de som våra uppdragsgivare har svårt att hitta på egen hand. Vår vision är att stereotypa föreställningar om kön, ursprung och fysiska förutsättningar inte ska begränsa människors möjligheter och rättigheter att göra vad de vill och kan.