Intervju med Mina Dennert initiativtagare till #jagärhär, årets vinnare av Rättvisepriset

Publicerad 22 december 2016

Mina Dennert startade facebookgruppen #jagärhär som är årets vinnare av Rättvisepriset. Här berättar hon om hur idén om initiativet föddes och vad framtidsplanerna är.

Hur och när föddes idén om #jagärhär?

– Framförallt startades #jagärhär på grund utav att en av mina facebookvänner radikaliserades under en väldigt kort period under förra vintern och våren. När jag träffade henne kring Lucia förra året stod hon och samlade in pengar till Rädda barnen men bara ett halvår senare i maj 2016 skrev hon ett inlägg på fb om att hon hade sett en färgad man och blivit så rädd att hon inte längre vågade åka in till stan. Och hon skrev det som att det var det mest naturliga i världen att reagera på det sättet och hennes vänner stämde in. Men efter att jag ställt några enkla frågor om det där mötet hon haft med mannen, så hade inte mötet varit hotfullt i sig. Jag började kolla in på hennes sida och såg de grovt rasistiska inläggen hon delade och blev helt chockad. Det här var inte min bild av en hatisk person. Det var en helt vanlig kvinna med vänner, barn och barnbarn, som på ytan levde ett helt vanligt liv. Men hon och hennes vänner hade inga som helst kunskaper om faktagranskning och de lämnade aldrig sin filterbubbla och i den världen de befann sig var allt hotfullt och farligt. Min omedelbara reaktion var att det här måste jag göra någonting åt. Jag måste försöka prata med dem, berätta om min egen bild av omvärlden och hjälpa dem att hitta faktagranskad information.

Vad är du mest stolt över i uppstartandet av #jagärhär?

– Det jag är mest stolt över är alla som kommer med i gruppen och är så glada och tacksamma för att vi finns. De säger att de äntligen har fått en röst. Att de nu känner sig trygga med att säga vad de tycker. Att de varit rädda och oroliga, många berättar också att de blivit skrämda eller hotade till tystnad, men nu är de inte rädda längre. Vi frågade medlemmarna vilket ord de förknippade med gruppen och majoriteten, flera tusen av de som svarade, skrev hopp.

Vad är ditt bästa tips till den som också vill göra något konkret för att göra samhället mer jämställt och jämlikt?

– Att börja säga och göra det man tänker på och drömmer om. Att säga till den där släktingen som blir hatisk på julafton eller den där kompisen som går för långt eller kollegan som aldrig ger någon annan en syl i vädret. Vi har dem allihop i vår närhet. Första gången man säger ifrån är jobbigast men sen blir man van. Det handlar om övning som med allt annat. Många i gruppen vittnar om det också, att sen de började säga ifrån på nätet har de blivit mycket modigare överallt.

 Vad händer nu? Hur ser framtiden ut för #jagärhär?

– Målet med gruppen är att den inte ska behövas. Men vi har inga blygsamma ambitioner, tvärtom. Vi vill ändra debattklimatet i Sverige och hoppas på att initiativet även sprider sig internationellt. Vi kommer att fortsätta att kämpa för ett jämställt och jämlikt samhälle där alla får komma till tals. Och inte bara på nätet. Rent konkret innebär det ett fortsatt engagemang i olika grupper, opinionsbildning och föreläsningar. Vi lägger ner när de godas tystnad inte längre är tyst.

 

Foto: Polina Ulianova