2016 års vinnare av Rättvisepriset är #jagärhär

Publicerad 22 december 2016

Rättvisepriset delas ut av Rättviseförmedlingen och tilldelas i år demokratiprojektet och Facebookgruppen #jagärhär. Initiativet har skapat en framgångsrik digital plattform där människor tillsammans motarbetar hat och hot i sociala medier. 

Gruppens medlemmar agerar gemensamt och träder in i kommentarstrådar där hat, hets och osanningar sprids och motarbetar det med öppenhet, respekt och god ton. #jagärhär har på kort tid inspirerat över 40 000 personer till att kämpa för ett mer jämlikt och jämställt samhälle där alla har samma möjlighet att göra sin röst hörd – utan att riskera bli utsatt för hot, trakasserier eller smutskastning.

– Vi är så stolta för det här priset. Att Rättviseförmedlingen har nominerat oss och att gruppen är så glada för att vi finns. De som kommer nya in i gruppen säger nästan exakt samma sak allihop; Jag har varit rädd och orolig men jag har inte vågat säga vad jag tycker. Och nu sen jag gick med i gruppen är jag inte rädd längre. Nu vågar jag äntligen lita på min egen röst, säger Mina Dennertinitiativtagare till #jagärhär

– #Jagärhär har visat att förändring inte kräver tid, utan initiativ. Genom konkreta insatser har gruppens medlemmar stått upp mot hat och rasism. Nu hoppas vi att fler inspireras av initiativets övertygelse om att vi tillsammans kan bidra till ett öppet och inkluderande samhälle, säger Seher Yilmaz ordförande för Rättviseförmedlingen.

OM RÄTTVISEPRISET

Rättvisepriset instiftades av Rättviseförmedlingen 2011 och tilldelas ett projekt, person, organisation eller företag som gjort konkreta och innovativa insatser för jämställdhet och jämlikhet, och samtidigt inspirerat andra att agera. Priset har röstats fram av en jury och Rättviseförmedlingens följare i sociala medier och vinnaren tilldelas 10 000 kr.

OM #JAGÄRHÄR

#jagärhär är en Facebookgrupp där medlemmarna tillsammans letar upp kommentarsfält på nätet där hat, rasism och sexism sprids och motarbetar det. Rent praktiskt går det till så att medlemmarna visar sitt stöd genom att kommentera med hashtagen #jagärhär, faktabaserade motargument eller anmäler hatiska/osanna kommentarer samt uppmanar resten av gruppen att göra detsamma. Läs mer om #jagärhär.

OM RÄTTVISEFÖRMEDLINGEN

Rättviseförmedlingen är en partipolitiskt obunden ideell organisation med ett ständigt växande nätverk på drygt 100 000 personer. Tillsammans samarbetar vi varje dag för att hjälpa företag, organisationer, och projekt att bredda sina urvalslistor då paneler, styrelser eller tjänster tillsätts. Vi efterlyser och tipsar om folk, så enkelt är det.

PRESSKONTAKT

Seher Yilmaz, ordförande Rättviseförmedlingen, seher.yilmaz@rattviseformedlingen.se

Mina Dennert, grundare #jagärhär, mina.dennert@gmail.com