Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 135 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Mobile Interaction söker Frontend-utvecklare, Stockholm

Studiefrämjandet söker utvecklingsledare, Stockholm

Kulturhuset Stadsteatern Vällingby söker producent för turnerande verksamhet, Vällingby

Fler lediga jobb
nyhet

Rättviseförmedlingen firar tre fantastiska år!

Publicerad
onsdag, 27 februari 2013

Fredag 1 mars fyller vi tre år hörni! Hittills har vi gjort över 450 efterlysningar och tillsammans samlat in över 16 000 tips på kompetens som andra haft svårt att hitta. Kom och fira med oss på Spy Bar i Stockholm! Då kommer vi också att presentera vinnaren av Rättvisepriset 2013 (som ni har varit med och nominerat till!). Mer info om festen hittar ni HÄR.

Under dessa tre år har vi bland annat hittat:
DJs, EU-experter, trollkarlar (som inte är karlar), kockar, science fiction-experter, graffitimålare, musikvideoregissörer, terrorexperter, snickare, trummisar, webbprogrammerare, tränare i kampsport, jazzhistoriker, sexualrådgivare, musikproducenter, föreläsare inom samhällsbyggnad, teatertekniker, komiker, läkare, ljud- och ljustekniker, kriminologer, IT-experter, 3D-grafiker och många, många fler…

Här är ett axplock av alla som har anlitat oss:
Sveriges Radio, TV4 Nyhetsmorgon, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Färgfabriken, Karolinska Institutet, Riksdagen, TT Spektra, RFSU, SVT Kobra, Utbildningsradion, NRK (Norge), Sveriges Ingenjörer, SVT Barn, American Chamber of Commerce, Ung Media, Statens konstråd, Canal +, Umeå Universitet, Personal Democracy Forum Europe, Icon Magazine, Svenska Institutet, Kulturhuset Stockholm, Nordisk Film, Café, SVT Debatt, EMI Music, Microsoft, STO-CPH, Sensus, Jönköpings kommun, Hyresgästföreningen, ungdomsgården i Vårberg, bokförlaget Norstedts och många fler…

Här är några höjdpunkter ur Rättviseförmedlingens historia:
1 mars 2010: Lina Thomsgård startar Rättviseförmedlingen på Facebook och efterlyser DJs som inte är män, vilket resulterar i en lista med över 100 namn. På en vecka är vi 4 000 rättviseförmedlare på Facebook.

6 april 2010: Anders S Nilsson kommenterar Rättviseförmedlingen i Mix Megapol med följande ord: Det är ju kul att du har någonting att göra, Lina. Uttalandet resulterar i en Facebook- och Twitterstorm.

1 juni 2010: Rättviseförmedlingen får Gemensam styrkas pris på 100 000 kronor, med motiveringen: “Det är en idé som kommer att förändra samhällsstrukturen i grunden och bidra till ett mer demokratiskt, rättvist och jämställt samhälle.”

16 februari 2011: “Hej Rättviseförmedlingen och tack för att ni förmedlade mig till SVT Barn”, skriver helikopterpiloten Elisabet på Facebook. Som resultat av en efterlysning var Elisabet med i barnprogrammet Folkoteket.

1 mars 2011: Rättviseförmedlingen fyller ett år och firar med att instifta Rättvisepriset. Första året går priset till Rättviseförmedlingen och alla som tipsat och efterlyst. Samma dag startar vi kampanjen TACKA JA för att ta itu med föreställningen att kvinnor i högre utsträckning än män tackar nej. Nu är vi 24 000 rättviseförmedlare på Facebook.

8 mars 2011: Rättviseförmedlingen tilldelas priset Årets Wendela för sitt jämställdhetsarbete och många listor som hjälpt media och arbetsgivare att skapa ett rikare samhälle. Wendelapriset tilldelas varje år organisationer eller personer som utmärkt sig i jämställdhetsfrågor.

18-25 februari 2012: Rättviseförmedlingens Maktvecka i samarbete med Sydsvenskan resulterar i en lista med över 700 namn på andra än män som kan sitta i svenska bolagsstyrelser. Idag innehåller listan närmare 1000 namn.

1 mars 2012: Rättviseförmedlingen fyller två år och Rättvisepriset delas ut till Olika förlag, som gav ut första barnboken som genomgående innehåller det könsneutrala pronomet “hen”.

10 maj 2012: Som ett resultat av samarbetet mellan Rättviseförmedlingen och Stureplansgruppen hålls den första DJ-kursen på Spy Bar.

3-7 december 2012: Rättviseförmedlingen och Jämställd festival startar Festivalveckan för att få till en jämnare könsfördelning på festivalscenen sommaren 2013. Efterlysningarna resulterade i drygt 750 tips på artister och dessa skickades till ansvariga för Sveriges största musikfestivaler.

6 december 2012: Tre av Indiens främsta unga chefer i näringslivet hälsar på för att prata om hur de kan starta Rättviseförmedlingen i Indien.

18 februari 2013: Över 450 efterlysningar har samlat in över 16 000 tips. Nu är vi 40 000 rättviseförmedlare.

scroll-top