Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 135 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Riksteatern söker personalspecialist med fokus på jämlikhet och mångfald, Botkyrka

Sida söker Verksamhetscontroller till Enheten för civila samhället, Stockholm

Stockholms handbollförbund söker projektledare, Stockholm

Fler lediga jobb
Illustration: Hannah Gustafson http://letsgohannah.tumblr.com/
nyhet

Tips som kommer in till Rättviseförmedlingens listor

Publicerad
tisdag, 26 april 2016
Uppdaterad
måndag, 9 maj 2016

Rättviseförmedlingen består idag av över 100 000 personer som helt gratis hjälps åt att bredda olika företags, organisationers och personers nätverk genom tipsa om den kompetens som uppdragsgivaren haft svårt att hitta. Våra efterlysningar görs alltid för att komplettera någon annans nätverk. Genom att vidga sökradarn med hjälp av Rättviseförmedlingens 100 000 följare på Facebook och Twitter har vi sedan starten 2010 samlat in över 35 000 tips. Dessa tips återfinns här på vår webbsida fördelat på över 500 listor inom olika kompetensområden.

Tack till er som hör av er och ger input till våra listor!

.

Här nedan följer några vanliga frågor och svar om våra listor, hur vi sammanställer dem och vilka tips som får komma med.

.

Hur blir listorna till?
Oftast går det till så här: En uppdragsgivare som vill bredda sitt nätverk av möjliga personer att anlita till exempelvis paneler, intervjuer, föreläsningar eller debatter hör av sig till oss om hjälp. Vi lägger ut en efterlysning i våra sociala medier där alla som vill är välkomna att tipsa om personer som de tycker matchar kompetensbeskrivningen och samtidigt bryter normen i det givna sammanhanget. När alla tips väl kommit in skapar våra volontärer listor på vår hemsida som är gratis för alla som vill att använda sig av. Idag har vi över 500 listor på vår hemsida. Se listorna här.
.

Kvalitetssäkrar Rättviseförmedlingen de tips som inkommer till listorna?

Nej. Det vi gör är att hjälpa projekt, organisationer, företag och medier att få fram fler än bara de givna namnen till sin urvalslista. Så att de aldrig mer ska kunna lägga ner pennan och säga “dom finns inte”. På köpet är vi över 100 000 personer delaktiga i något som påverkar (genom faktiska tips som används, uppmärksamhet i media, skriverier, etc). 100 000 personer som vågar ifrågasätta hur pass normbundet de själva tänker, och som förhoppningsvis vågar föreslå nytt tänk på sina arbetsplatser. Det är mäktigt. Att samla in tipsen gör vi helt gratis, resten får efterlysarna göra själva. Vi litar helt på att projekt kan använda sin helt vanliga utsållningsprocess för att hitta de som passar bäst.

 

Vad har ni för kriterier för att ta med tips på listorna?

Vi har som princip att alla tips som kommer in via våra efterlysningar även hamnar på listorna som publiceras här på vår webbsida. Dock förbehåller vi oss rätten att inte ta med tips om vi anser att 1) personen inte utgår från principen om alla människors lika värde 2) det finns en risk för stor arbetsbelastning på Rättviseförmedlingens personal på ett sätt som hindrar oss från att utföra vår kärnverksamhet 3) oseriösa tips

För att listorna ska vara så användbara som möjligt har vi sedan en tid tillbaka ambitionen att alla tips på våra listor ska vara sökbara. För att ett tips ska vara sökbart behöver det antingen finnas en länk som personen kan nås via (t.ex. Twitter- eller LinkedInprofil eller webbsida) alternativt någon eller några rader information om personens kompetens.

 

Väljer Rättviseförmedlingen vem som ska få ett visst uppdrag? 

Nej! Vi samlar in tips så att det finns fler att välja på. Vem som i slutandan ska få uppdraget har vi inget inflytande över utan vi räknar med att uppdragsgivaren använder sin helt vanliga utsållningsprocess för att hitta den som är bäst lämpad.

 

Vilka åsikter har personerna på era listor?

Vi vet inte. Vi efterlyser personer med kunskaper/kompetens inom ett visst ämnesområde som våra uppdragsgivare har svårt att hitta på egen hand. Våra efterlysningar handlar inte om att hitta personer med en viss åsikt eller politisk färg (eller religiös tillhörighet för den delen), utan om att bredda representationen i olika sammanhang utifrån faktorer som ålder, bakgrund, geografi eller kön. Det kan till exempel handla om ett barnprogram som bara har hittat magiker som är män och som gärna vill ha tips på fler trollerikunniga så att de kan bredda sitt urval. Syftet med våra listor är att uppdragsgivarna och alla andra som använder dem i framtiden ska få en bredare kontaktlista. Vi har listor på allt från jazzhistoriker och aktiehajar till bmx-cyklister och magiker, och i de flesta fallen är personernas åsikter både omöjliga att känna till och oviktiga för sammanhanget. Om du tycker att någon lista lutar åt ett håll åsiktsmässigt, får du gärna bidra med fler namn för att komplettera. Det kan du tillexempel göra genom att maila oss på info@rattviseformedlingen.se.

Jag vill vara med på en eller flera listor, hur gör jag?

Vad kul att du vill vara med! Skicka ett mail till info@rattviseformedlingen.se med följande info: 1. Länk till listan/listorna som du vill vara med på. 2. Ditt för- och efternamn. 3. Kort information om din kompetens och hur den passar in på listan. 4. Gärna en länk som du kan nås på, exempelvis ditt Twitternamn, din hemsida eller din Linkedinprofil (vi lägger inte ut mailadresser eller telefonnummer på listorna).

Någon har tipsat om mig i en efterlysning, men jag vill inte ha med mitt namn i listan. Hur gör jag?

Det är naturligtvis helt okej att inte vilja vara med. Maila tabort@rattviseformedlingen.se så fixar vi det på direkten!

 

Jag ser ett tips på listan som jag tycker är tveksamt, hur gör jag och vad händer då?

Eftersom alla tips kommer med på listorna kan det ibland uppkomma funderingar kring något av tipsen som har kommit in, och vi vill gärna ha din input. Så om du har information, frågor eller funderingar som du tycker vi ska ta del av eller vill tipsa om fler personer till någon lista maila gärna oss på info@rattviseformedlingen.se. Stort tack på förhand! När vi blir uppmärksammade på att det bland tipsen eventuellt inkommit något som inte uppfyller de kriterier som vi har satt upp för att ta med tips på listorna kan vi tillfälligt avpublicera listor (se ovan). Detta gör vi för att få möjlighet att ta ett informerat beslut om vilka tips som ska vara med.

 

Fler frågor och svar om vår verksamhet hittar du här.

scroll-top