Tio konkreta tips för att luckra upp vithetsnormen

Publicerad 02 juli 2014

Tack alla som kom på vårt panelsamtal igår under politikerveckan i Almedalen! Det var ett superbra och konkret samtal om hur man synliggör och bryter ner vithetsnormen. Panelen bestod av Amat Levin som är chefredaktör för Nöjesguiden, Sara Yazdanfar som är kommunikatör på LO, Klara Adolphson som är enhetschef på VINNOVA och Valerie Kyeyune Backström som har varit med och grundat Rummet. Samtalet leddes av vår egen Seher Yilmaz.

Här är en samling av panelens tips som man kan använda sig av för att se över sitt eget sammanhang och skapa en mer rättvis representation:
1. Jobba med frågorna inifrån och ut. Är det bara vita på arbetsplatsen, blir det svårt för dem att skildra något annat.

2. Fundera över vad ledarskap är för er och vilka egenskaper som är viktiga. Vem har de egenskaperna? Så breddar vi vem som kan göra vad.

3. Öppna upp era sammanhang. Behöver ni hjälp, tillsätt expertgrupper med personer utanför ert nätverk eller kontakta Rättviseförmedlingen.

4. Kompisrekrytera inte. Annonsera ut tjänster för att säkerställa att en bredd av personer kan söka.

5. Diskutera vem som är er målgrupp och inkludera ”de andra” i vi:et. Sluta prata om och agera efter ett ”vi och dem”.

6. Läs på och sprid kunskap, en bra plats att börja är Rummets FAQ.

7. Ta in fler personer som inte är del av vithetsnormen. En sådan person på arbetsplatsen förändrar inget, medan flera på ett annat (tryggare) sätt kan ifrågasätta och synliggöra sammanhanget.

8. Kvotering handlar om att rätta till en negativ särbehandling. Se det som det, inte något annat.

9. Sluta prata om tolerans. Antirasismen måste inte vara en rörelse där vi alla tycker lika. Vi tycker olika.

10. Att prata om dessa frågor är obekvämt. Samtalet måste bli mer obekvämt om vi ska nå rättvis representation.

Vill du veta mer om hur du kan arbeta långsiktigt och konkret med dessa och andra punkter på din arbetsplats? Boka en kurs eller föreläsning med Rättviseförmedlingen.

Tack bästa panelen för era kloka tankar och ett extra tack till Revolution Poetry som avslutade samtalet med tre dikter om att inte vara vit.