#tackanej – Vilken grej!

Publicerad 09 december 2013

Nu har det gått lite mer än en vecka sedan #tackanej lanserades och alltifrån rektorer på stora universitet till forskare och företagspampar har skrivit under uppropet och tagit ställning mot paneler som bär formen av herrklubbar. Reaktionerna har mestadels varit positiva, men gladast är vi för att uppropet har väckt en debatt om homogent sammansatta paneler i allmänhet och helmanliga grupper av sakkunniga i synnerhet. För att sammanfatta intrycken bytte vi några ord med Thomas Frostberg, ekonomikrönikör på Sydsvenskan, som tillsammans med Marcin de Kaminski, Fredrik Wass och Rättviseförmedlingen är initiativtagare till #tackanej.

Hur skulle du sammanfatta mottagandet av #tackanej?
– Genomgående väldigt positivt, även om det också kommit en del kritiska frågor. Men kritiken är viktig eftersom den hjälper oss att ännu tydligare formulera vad vi menar är problemet och varför det är en bra metod att tacka nej till helmanliga paneler om man vill åstadkomma förändring i vardagen.

Vad är dina intryck, och vad har du själv dragit för lärdomar av uppropet?
– Det som överraskat mest är att så många fortfarande verkar helt yrvakna inför frågeställningen, att de i och med det här uppropet för första gången faktiskt på allvar tycks börja reflektera över hur det ser ut i samhället. Jag hoppas därför att alla de kvinnor som pekat på problemen med bristande jämställdhet i många år äntligen kan bli tagna på allvar nu. Det är bara tragiskt att det ska krävas att en grupp män säger ifrån för att frågan ska bli seriöst bemött, men det speglar å andra sidan hur utbrett problemet fortfarande är när det gäller jämställdhet.

På vilket sätt har du märkt av att det snackas om #Tackanej?
– Det har som sagt kommit reaktioner från väldigt många håll, både väntade och oväntade. Till exempel har Lunds universitets rektor Per Eriksson skrivit under kampanjen och samtidigt uppmanat sina rektorskollegor i landet att göra detsamma. Kampanjen har nått ut betydligt bredare än vad jag kanske vågade hoppas från början och ledde bland annat till ett möte med jämställdhetsminister Maria Arnholm i veckan.

Slutligen, vad är nu nästa steg?
– Jag hoppas förstås på att fler arrangörer av konferenser och debatter tänker till från dag ett när de planerar sina program, så jag slipper tacka nej till förfrågningar som moderator. Det är ju själva målet med kampanjen. Dessutom hoppas jag att #tackanej ger mångfaldseffekter på fler områden än bara när det gäller kön och paneler på scen. En dröm vore om några manliga styrelseproffs gjorde samma ställningstagande när det gällde uppdrag i helmanliga styrelser.

Filip Lindahl