Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 135 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Kultur i Väst söker konsulent inom biblioteksområdet, inriktning media och mångspråk, Göteborg

Studiefrämjandet söker utvecklingsledare, Stockholm

Östgötateatern söker maskör och perukmakare

Fler lediga jobb
nyhet

Stort grattis Julia Schaffer Flemk – Vinnare av Isabellestipendiet 2015!

Publicerad
torsdag, 8 oktober 2015

Den 8:e oktober delades Isabellestipendiet ut för femte året i rad. Vi har pratat med årets vinnare, Julia Schaffer Flemk, om vad priset betyder för henne och hur byggbranschen ser ut idag.

Berätta kort vem du är och vad du gör?

– Jag har jobbat som plattsättare i över 12 år. Idag driver jag min egen firma, Julias Plattsättning och Bygg AB. Tidigare har jag även läst till yrkeslärare på Stockholms Universitet, jag ville hjälpa till att få in fler kvinnor i branschen och vara en förebild.

Vad betyder Isabellestipendiet för dig?

­ – Det är väldigt roligt att bli tilldelad Isabellestipendiet. Det finns en ganska stor misstro till byggbranschen idag tycker jag. Är man tjej så upplever jag dessutom att det finns högre förväntningar på ens arbete, men de kvinnliga hantverkare jag mött under åren håller också en högre standard både i bemötande av kunder och i sin profession. Att bli tilldelad Isabellestipendiet känns som en jättefin belöning för mitt dagliga jobb med att få till en mer jämställd byggbransch.

Varför tycker du att arbetet med jämlikhet och jämställdhet är viktigt?

– Branschen består, som många vet, främst av män och det är problematiskt. Det bidrar till en ensidig syn på hantverkare, de uppfattningarna som finns kommer inte att förändras. Därför behövs det fler kvinnor som kan förändra.

Hur tycker du att byggbranschen har utvecklats de senaste åren?

­­– Tyvärr tycker jag inte att den har utvecklats så mycket. Något jag däremot upptäckt är kanske att yngre hantverkare inte har lika mycket fördomar kring vad som är manligt och kvinnligt.

– Jag tror att det finns flera områden som kan förbättras, ett exempel är arbetskläder. När jag började arbeta var jag tvungen att använda snickarbyxor i barnstorlek, det skapar en känsla av att man inte passar in. Idag är det annorlunda, det finns tillexempel arbetskläder för gravida.

Juryns motivering:

”Med sitt mod, djävlar anamma och sin aldrig sinande energi är 2015 års Isabellestipendiat en lysande förebild som påverkar byggbranschen till det bättre. Hon visar med sitt företag Julias Plattsättning & Bygg prov på högklassig hantverksskicklighet, ansvarsfull rekrytering, medvetet nätverksbyggande och är på det sättet en inspiration för kvinnor som vill bli eller redan är aktiva hantverkare.
Det är en ära att tilldela Julia Schaffer Flemk historiens femte Isabellestipendium.”

Juryn bestod av Anders Öfvergård (Arga snickaren), Björn Christiernsson  (Äntligen hemma), Elsa Billgren (stylist, programledare och inredare), Isabelle McAllister (Äntligen hemma, Fixa Rummet och stipendiets grundare), Johnnie Krigström (Roomservice), Seher Yilmaz (ordförande Rättviseförmedlingen) och Tatjana Joksímovic (arkitekt, delad ordförande i Kvinnors Byggforum).

jury15_alla

Tack till 2015 års sponsorer:
Byggmax, Beckers, Svensk Byggtjänst, Hem, villa & bostadsrätt och Hus & Hem.

   

scroll-top