Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 135 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Kulturhuset Stadsteatern Vällingby söker chef/verkställande producent, Vällingby

Mobile Interaction söker Frontend-utvecklare, Stockholm

Östgötateatern söker maskör och perukmakare

Fler lediga jobb
nyhet

Kvinnor och svenskar med utomnordisk bakgrund saknas i mediebilden

Publicerad
onsdag, 4 november 2015

Mindre 30 procent av de som medverkar i svenska nyhetsartiklar är kvinnor, och ungefär 9% har utomnordisk bakgrund. Det visar Rättviseförmedlingens rapport Rättvisaren, som släpps idag.

Rättviseförmedlingen släpper idag en rapport om vilka som syns och hörs i svensk nyhetsmedia. Idag har 18 procent av Sveriges befolkning bakgrund utanför Norden, och i Stockholm är andelen 26 procent. Men det syns inte i nyheterna.

– När rasistiska strömningar ökar i samhället blir det extra viktigt vilka som inkluderas i mediebilden. Nyhetsmedierna påverkar våra bilder av vilka vi är som bor i Sverige idag, och kan välja att ta ett demokratiskt ansvar genom att rapportera på ett sätt som motverkar ett “vi och dom”-samhälle, säger Seher Yilmaz, ordförande för Rättviseförmedlingen.

Expertrollen särskilt skev

Rapporten undersöker också i vilka roller olika personer medverkar. I rollen som expert är 24 procent kvinnor och 8 procent har utomnordisk bakgrund.

– Vi på Rättviseförmedlingen vet att det inte behöver se ut så här. En vanlig föreställning är att det inte finns några andra som har rätt kompetens, men den ursäkten har vi motbevisat sedan 2010, säger Seher Yilmaz.

– Bland de som oftast vill ha Rättviseförmedlingens hjälp att bredda sina urvalslistor finns just journalister och redaktioner. Vi vet att många redan som ser det som en del av sitt journalistiska uppdrag att spegla befolkningen, men samtidigt visar vår rapport visar att det som görs idag inte räcker, säger Seher Yilmaz.

Sport och ekonomi är mansdominerade

Allra skevast är könsfördelningen i de nyheter som handlar om ekonomi och sport, där är 78 respektive 79 procent av de medverkande är män. Svenskar med utomnordisk bakgrund saknas till stor del i ekonominyheterna där de endast utgör 6 procent av de medverkande.

Urval

Analysen innefattar 2400 slumpmässigt utvalda webbartiklar, jämnt fördelade över 12 svenska nyhetssajter (publicerade mellan . I studien ingår följande publikationer: Aftonbladet, Dagens Industri, Dagens Nyheter, Expressen, Göteborgs Posten, Helsingborgs Dagblad, Nerikes Allehanda, Sveriges Radio (sr.se), Svenska Dagbladet, Sveriges Television (svt.se/nyheter), Sydsvenskan och Uppsala Nya Tidning.

Resultatet i korthet:

  • över 70 procent av de som medverkar i svensk nyhetsmedia är män
  • ca 9 procent av de som medverkar har utomnordisk bakgrund
  • sport och ekonomi har den skevaste könsfördelningen med nästan 80 procent män
  • personer med utomnordisk bakgrund är allra osynligast i nyheter om ekonomi
  • kultur är den genre som har bredast representation
  • över 75 procent av experterna i nyhetsmedia är män

Läs även:

Rättvisaren -Rättviseförmedlingens rapport om vilka som syns och hörs i media

Nyhetsmedia kan göra skillnad 

Frågor och svar om Rättvieförmedlingens rapport

scroll-top