Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 135 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Studiefrämjandet söker utvecklingsledare, Stockholm

Mobile Interaction söker Frontend-utvecklare, Stockholm

Kulturhuset Stadsteatern Vällingby söker chef/verkställande producent, Vällingby

Fler lediga jobb
nyhet

Så här jobbar vi med Rättvisaren!

Publicerad
onsdag, 5 oktober 2016

Över 70 procent av dem som medverkar i nyhetsmedia är män, och mindre än 10 procent uppfattas ha utomnordisk bakgrund. Detta trots att verkligheten ser helt annorlunda ut.

Enligt SCB är vi ungefär lika många män som kvinnor i Sverige, och 18,7 procent av oss har utomnordisk bakgrund. Svensk media behöver – och vill – kunna skildra hela samhället så som det ser ut i dag, dels för att nå en bredare publik men framför allt för att det är en del i det journalistiska och demokratiska uppdraget.

I den årliga rapporten Rättvisaren granskar vi vilka som syns och hörs i svensk nyhetsmedia utifrån kategorierna kön, ålder och nordisk/utomnordisk bakgrund.

I rapporten för 2015 kom vi fram till detta:

  • 72,3 procent av dem som som uttalade sig i svensk media var män.
  • 9,1 procent av dem hade utomnordisk bakgrund.
  • 12,7 procent av dem är under 26 och 11,6 procent av dem är över 66.
  • 75 procent av experterna i nyhetsmedia var män.

Läs hela rapporten här. Mer om metodarbetet finns här.

I slutet av november kommer nästa rapport. Vi håller tummarna för den visar att medierna har blivit bättre på att spegla Sverige som det faktiskt ser ut.

scroll-top