Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 135 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Kulturlyftet – Kultur i hela landet söker en projektassistent, Stockholm

Kulturhuset Stadsteatern Vällingby söker chef/verkställande producent, Vällingby

Mobile Interaction söker Frontend-utvecklare, Stockholm

Fler lediga jobb
nyhet

Röj snö, spela fotboll, gå på museum – Bryt normen.

Publicerad
onsdag, 6 mars 2013
Uppdaterad
onsdag, 13 mars 2013

Det finns bara ett Rättvisepris (grattis igen Kawa Zolfagary som fick årets pris!) men det finns många fantastiska initiativ att uppmärksamma. Här är några exempel på inspirerande nytänkare som vi ville veta mer om.

Eskilstuna stadsmuseums nya stadshistoriska utställning har man arbetat med att lyfta fram både kvinnor och män, unga och gamla, fattiga och rika, sjuka och friska.

– Ofta visas historien upp kronologiskt, med män som representanter för de olika tiderna. Men vi behöver inte bara berätta historien utifrån det perspektivet. Vill vi berätta om slottet  behöver vi inte göra det genom de kungar som befunnit sig där. Vi kan berätta historien genom att titta på vilka som arbetade på slottet och vad de arbetade med. Då får vi också en annan bild av liv och arbete i Eskilstuna under exempelvis 1600-talet, säger Susanna Pousette Blomé, museipedagog på Eskilstuna stadsmuseum.

Tillsammans med sina medarbetare försökte de se tiden i sig istället för de historier som annars är normen att presentera. Det synsättet ledde till att man aktivt valde berättelser och teman som är mer inkluderande, så som arbete, fritid, hälsa samt brott och straff.

– Vill man berätta om smedfamiljernas vardag kan man göra det genom smedhustruns perspektiv istället för smedens, båda två är delar av samma historia, säger Susanna Pousette Blomé.

 

De könsnormativa snöflingorna

Så tänkte man även i Karlskoga när snöröjningsarbetet drog igång. Precis som flera andra kommuner röjde Karlskoga bort snön på samma sätt som alltid – de stora bilvägarna först och sist gångvägarna. Men detta kom att ändras i och med ett jämställdhetsprojekt som anordnades av kommunen.

– Jag blev placerad i en grupp där en kille påstod att det i varje fall inte fanns någon anledning till att tänka i genus när man ska röja snö. Då frågade jag honom om han verkligen var säker på det, säger Bosse Björk som drivit projektet.

Så bestämdes det att jämställdhetsprojektet skulle handla om just snöröjningsarbete. Män är i högre grad bilburna, kvinnor cyklar eller går oftare till jobbet. Det visade sig att de stora bilvägarna snöröjdes först.

– Det är betydligt lättare att köra bil än att gå eller cykla i två decimeter snö, trots det var det tydligt att vi prioriterade de typiskt mansdominerade vägarna. När vi insåg detta kastade vi om hela upplägget och det visade sig vara det enda logiska sättet att röja snö. Inte nog med att det är mer jämställt, det är också billigare och bättre för miljön eftersom färre människor skadas och fler kan välja att gå eller cykla, säger Bosse Björk.

 

1 x 2 – Lika lön för lika resultat

I fotbollsklubben LB07 har damlaget haft mindre lön än herrarna under lång tid, och så ser det ut i många klubbar idag.

– Min uppfattning är att även i klubbar där damerna spelar på en högre nivå än herrarna är det fortfarande herrlagen som får högre lön. Det är ju det som är skevt med det hela, säger sportchefen på LB07 Johan Andersson.

När budgeten skulle sättas för 2013 tog man tag i det här problemet och valde att sätta samma lön på dam-och herrlagen. Det är en del i ett jämställdhetstänk som funnits länge inom klubben.

– Eftersom vi inte exponeras i TV lika mycket som andra lag vill vi sälja någonting annat, en idé, till våra sponsorer. Vår idé är att alla människor ska ha samma möjlighet att utvecklas och känna att de blir tagna på lika stort allvar oberoende av kön, ursprung eller klass, säger Johan Andersson.

Klubben har mött en del negativa röster, framförallt på internet. Många av de som blivit upprörda menar att herrarna ofta drar in mer sponsorpengar till klubbarna. Men enligt Johan Andersson generaliseras fotbollen om man tänker så. Hos LB07 och flera andra klubbar ser det inte alls ut på det sättet. Där är publiksiffrorna för både dam-och herrfotbollen i princip samma och nu får spelarna i LB07 också betalt utifrån det.

– Även om spelarna har samma lön nu betyder inte det att detta kan förändras. Om damerna börjar spela på en högre nivå än herrarna ska de ha en högre ersättning. Precis som på vilken arbetsplats som helst måste vi kunna belöna en bra prestation. Men de ska ske på samma villkor för alla spelare, säger Johan Andersson.

Här är en lista på ännu fler grymma initativ, ta för er!

                                                                                                                                                                                                                                                                          Dan Jansson

scroll-top