Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 135 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Riksteatern söker Projektledare bildproduktion (Filmproducent), Hallunda

Riksteatern söker personalspecialist med fokus på jämlikhet och mångfald, Botkyrka

Sida söker programansvarig specialist till Enheten för globalt hållbar ekonomisk utveckling,…

Fler lediga jobb
nyhet

Rättvisepriset 2016 – Här är finalisterna!

Publicerad
torsdag, 15 december 2016
Uppdaterad
måndag, 27 november 2017

Nomineringarna till årets Rättvisepris har varit många och viktiga – vilka hjältar det finns. Årets finalister är #jagärhär, Asylrättstudenterna och Streetgäris!

Det var ett svårt fattat beslut, men juryn har kommit fram till tre finalister. Nu är det upp till er Rättviseförmedlare att kora årets vinnare!

Rättvisepriset går till en person, projekt, företag eller organisation som på ett innovativt och konkret sätt gjort en insats för jämställdhet, jämlikhet och samtidigt inspirerat andra att agera. Här är 2016 års finalister:

#Jagärhär 

jaga%cc%88rha%cc%88r

 

 

 

 

 

 

 

Demokratiprojektet och facebookgruppen #jagärhär startades av Mina Dennert som en motreaktion mot de hatiska och kränkande kommentarer som tar stor plats på nätet idag. Tillsammans letar medlemmarna upp kommentarsfält där olika utsatta grupper angrips med hot, trakasserier och smutskastning och försöker bryta och störa dem. Mina står upp för yttrandefriheten och allas rätt att få sin röst hörd och motarbetar rasism och sexism. Genom #jagärhär har en gemensam plats skapats där människor tillsammans kan lita på att den egna rösten bär. Initiativet har på kort tid inspirerat över 40 000 personer till att aktivt kämpa för ett mer jämlikt och jämställt samhälle och stå upp mot orättvisor.

Asylrättstudenterna

asylra%cc%88ttstudenterna

 

 

 

 

 

 

 

Nikita Feiz tog initiativet till organisationen Asylrättstudenterna, vars syfte är att möjliggöra för främst juridikstudenter att fördjupa sina kunskaper inom asyl- och migrationsrätt och bidra till ett värdigt mottagande av de människor som flyr till Sverige. Med ett brinnande engagemang kämpar nu juridik-, socionom- och samhällsvetarstudenter samt verksamma jurister för att nå ut med juridisk information och rådgivning till så många asylsökande som möjligt. I dag har organisationen verksamhet i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund. Asylrättstudenterna inspirerar och hjälper människor att bli medvetna om och kunna kräva sina rättigheter.

Streetgäris

streetga%cc%88ris

StreetGäris som är en intersektionell feministisk och antirasistisk rörelse och nätverk började som en facebookgrupp för kvinnor och icke-binära att samlas på för att stötta, lära och inspireras av varandra, men har med tiden utvecklats till något så mycket mer än så och är numera även en förening. Sedan starten har StreetGäris skapat opinion, inkluderande gemenskap, folkbildat och inspirerat nästan 8000 medlemmar och fler till att verka för ett mer jämställt och jämlikt samhälle där glömda frågor och grupper är i fokus. Förutom att verka som en trygg plattform för kvinnor och icke-binära engagerar och inspirerar nätverket människor i frågor som berör allt från orättvisor i pensionssystemet, trygghet i det offentliga rummet, en bredare journalistisk och ökad representation med verksamheten Nyhetsbyrån, stärka frågan om psykisk hälsa bland person som rasifieras till att anordna filmvisningar och nätverksträffar efter medlemmars behov.

Röstningen stänger klockan 00.00 den 20:e december. Rösta på din favorit här!

scroll-top