Rättviseförmedlingen fyller 6 år

Publicerad 01 mars 2016

Idag är ingen vanlig dag för idag är det allas vår födelsedag. Rättviseförmedlingen fyller sex år.

De senaste sex åren har mycket hänt i vårt samhälle. Personligen har jag känt av ett hårdare klimat och större oro i det offentliga rummet. Idag är jag mer försiktig när jag åker buss, står i kön för att handla mat eller gör något annat helt vardagligt. Jag jobbar hårt för att inte göra fel, för att inte ge någon en anledning att titta på mig och tänka ”vi borde inte släppa in dem i vårt land”. Så jag ler mot okända, sitter utan att ta plats på bussen, har plånboken redo när jag kommer fram i kassan.

Fördomar, stereotyper och slentrian gör att färre får plats i vårt samhälle. Det gör att jag som normbrytare gör mig mindre i det offentliga rummet. Allt för att inte ge någon en anledning att döma mig baserat på min hudfärg eller mitt kön. När vi rättviseförmedlare tipsar om våra vänner, familjemedlemmar, arbetskompisar, bekanta eller någon vi sett i ett annat sammanhang då gör vi mer än bara att skriva in ett namn. Vi gör samhället mer kompetent genom att fler får möjlighet att nå sin fulla potential. Men för mig handlar det framförallt om att vi gör att fler som bryter mot normen får en chans att sträcka på sig och gå rakryggat i samhället.

Vi är snart 100 000 följare i sociala medier som hjälps åt att bryta ner stereotypa föreställningar om att kompetens varken sitter i kön, hudfärg, funktionalitet eller något annat. Att vi är många spelar roll – 100 000 personers vilja och kraft till samhällsförändring är omöjlig att ignorera. Tillsammans blir vi mäktiga och vi förändrar världen.

Ett tipsat namn i taget ser vi till att alla får samma möjligheter att visa vad de går för och ser till att motarbeta ett vi- och dom-samhälle. Det är stort. Grattis till alla oss på vår födelsedag. Och tusen tack till alla er som är med och gör detta möjligt.

Seher Yilmaz, ordförande