Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 130 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Diakonia söker CRM-expert, Stockholm

Socialdemokraterna i Europaparlamentet söker politiskt sakkunnig, Bryssel

Linköpings kommun söker gruppchef för etableringsteamet, Linköping

Fler lediga jobb

Rättvisefestival

Publicerad
torsdag, 5 februari 2015
Uppdaterad
fredag, 27 februari 2015

Den 1 mars fyller Rättviseförmedlingen fem år. Det är det största och mesta vi någonsin fyllt – klart vi ska fira större och mer än vi någonsin firat!

I samarbete med Moderna Museet i Stockholm ställer vi till med Rättvisefestival. Det blir bland annat födelsedagsshow ledd av Moa Svan, förhandsvisning av A-märkta filmen Svenskjävel (med den hyllade Bianca Kronlöf i huvudrollen), en glittrigt pampig jubileumsmiddag fylld med överraskningar. Dessutom bjuder Moderna Museet dagen till ära alla som köper ”rättvisebandet” på speciellt framtagna rättvisevisningar av museets konst. Utöver allt detta kommer det hända mycket mycket mer, och vi kommer fortsätta hålla er uppdaterade. Alla är varmt välkomna!

På den här sidan finns all info du kan tänkas vilja ha (det är bara att scrolla, och scrolla). Här har du hela festivalschemat (PDF). Har du frågor kolla först in på vår  Q&A – och om får fler funderingar maila info@rattviseformedlingen.se. Varmt välkommen!

 

gtest


Så här funkar det

För att att kunna ta del av de flesta programpunkterna under Rättvisefestivalen och samtidigt stödja vårt arbete så behöver du ha ett rättviseband. Delar av programmet kräver dock platsbiljett. Både rättviseband och platsbiljetter köps här via vår shop och, i mån av plats, på Moderna Museet under festivaldagen.

Här kan du köpa rättviseband och platsbiljetter.

RÄTTVISEBANDET

Med rättvisebandet får du den 1 mars tillgång till (uppdateras löpande med fler aktiviteter):

 • Hela samlingen – rättvisebandet gäller som inträdesbiljett till Moderna Museet och Arkitektur- och Designcentrums hela samlingar.
 • Extra filmvisning och visning – filmvisning om den normbrytande skulptören Louise Bourgeois och visning av den stora utställningen I Have Been to Hell and Back som just nu visas på museet.
 • Specialframtagna ”rättvisevisningar” – under födelsedagen kommer bland andra överintendent Daniel Birnbaum och vice museiechef Ann-Sofi Noring hålla i visningar med rättviseperspektiv inom konsten
 • Danceoke med ÖFA-kollektivet – dansa ”danceoke” till dina favoritmusikvideos.
 • Kristoffer Triumf intervjuar Seher Yilmaz – liveinspelning av ett samtal mellan Kristoffer Triumf (Värvet) och Rättviseförmedlingens ordförande Seher Yilmaz.
 • Gratisföreläsning – vad har Rättviseförmedlingen gett för resultat? Vår egen Soraya Hashim berättar i en gratisföreläsning om vad tusan vi pysslat med under åren som gått.
 • Rättvisekafé & bar – under hela dagen finns det möjlighet att fika eller ta ett glas med alla andra rättviseförmedlare som är på plats denna firardag.

PLATSBILJETTER

Några av programpunkterna kräver en särskild platsbiljett (som du kan köpa här).

 • Moa Svan med gäster – vår fantastiska födelsedagsshow med Alice Bah-Kuhnke, Lina Thomsgård & Seher Yilmaz, Beatrice Eli och Ester Martin Bergsmark i födelsedagssoffan. Dessutom livemusik med övergrymma Call Me. Showen börjar 17:30, biljettpris 150 kr.
 • A-märkt film – exklusiv förhandsvisning av hyllade filmen Svenskjävel (sverigepremiär 27 mars).  Huvudrollsinnehavaren Bianca Kronlöf och personerna bakom A-märkt presenterar filmen på plats. Biljettpris: 90 kr.
 • Barnfilm: Tigrar och Tatueringar – Maj är sex år och bor med sin farbror Sonny som är tatuerare men de pratar ofta om att hitta en riktig familj till Maj. Filmen visas klockan 11:00-11:45, biljettpris: 40 kr.
 • Rättvisekunskap – fyra av våra favoritföreläsare berättar sånt alla borde veta och kunna Nina Åkestam (14:00), Christine Bylund (14:45), Samson Beshir (15:30), läs mer om föreläsningarna längre ner på sidan. 50 kr/st eller paketpris 120 kr.
 • Stor jubileumsmiddag – vi avslutar kvällen med en oförglömlig firarmiddag fylld med överraskningar och en vegetarisk trerättersmeny signerad Malin Söderström (restaurang Moderna Museets matinspiratör). Söderström var den första kvinnan i kocklandslaget och dessutom en av de ansvariga kockarna för Nobelmiddagen. Mums kommer det bli. Kuvertpris från: 550 kr. Åldersgräns 18 år.

Mer information om allt finns nedan, det är bara att skrolla.


DET HÄR HÄNDER

FAMILJEAKTIVITETER

T_og_T_04-2Medan vissa vuxna tar sovmorgon passar vi andra på att dra igång det allra roligaste för er som ändå väcks av barnen. Ta med dem och se barnfilmen ”Tigrar & Tatueringar”, skapa stor konst i verkstaden, häng med i någon av konstvisningarna för barn (från 3 år) eller sväng om i galen dans tillsammans med ÖFA: DANCEOKE 4 KIDZ. Vi ses på förmiddagen, föräldrar! Och barn!

Tider: 11.00 – (ca) 15.00

 

 

RÄTTVISEKUNSKAP – våra favoritföreläsare!

rättvisekunskapKom och lyssna på några av våra favoritföreläsare när de fördjupar sig i ämnena vi brinner för. Vi är så stolta över att få presentera denna kvartett av klokskap.

Tider: 13.00 – 16.00

 

 

 

A-MÄRKT FÖRHANDSVISNING: Svenskjävel

svenskisVi har fått möjlighet att förhandsvisa en av de filmer vi ser allra mest fram emot i år! I samband med filmvisningen blir det också snack med huvudrollsinnehavaren Bianca Kronlöf och några av personerna bakom A-märkt.

Tider: 15.00 – (ca) 16.45

 

 

MOA SVAN MED GÄSTER – vår födelsedagsshow

moasvan6När Rättviseförmedlingen firar fem känns det ändå naturligt med en fet himla födelsedagsshow. För att leda den ringde vi in Moa Svan som är en av Sveriges roligaste komiker och programledare. I födelsedagssoffan sitter Alice Bah-Kuhnke, Beatrice Eli, Seher Yilmaz, Lina Thomsgård och Ester Martin Bergsmark. Det här blir one 4 the books, så att säga.

Tider: 17.30 – (ca) 18.45

 

 

JUBILEUMSMIDDAG

9HEDERVi avslutar Rättvisefestival med en hejdundrande jubileumsmiddag. Moderna Museets matinspiratör Malin Söderström har komponerat en trerätters middag speciellt för kvällen. Dessutom är middagen fullspäckad med överraskningar, supercoola hedersgäster och fantastiska tal.

Tider: 19.00-vi inte orkar mer

 

 

 


Inget rättviseband? Kom ändå!

Vi kommer inte att kräva band för att komma in på aktiviteterna i de öppna delarna av museet. Så om ekonomin ej tillåter att köpa festivalbandet denna gång, kom ändå! Ta med barn och häng på låset för att få gå på konstvisning för barn från 2 år (gratis), dansa loss till de bästa musikvideorna tillsammans med ÖFA-kollektivet (gratis), föreviga dig i vår festivaliga fotoautomat (gratis), lyssna på när Kristoffer Triumf från Värvet intervjuar vår ordförande Seher Yilmaz (gratis) och framförallt kom och fira och häng med andra rättviseförmedlare i barkafét på våning två. Vi spelar skivor och det kommer bli MYS. Vi ses på söndag hoppas vi! <3

http://i.imgur.com/GIXkhsR.gif

Illustration: Sara Andreasson

scroll-top