Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 135 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Kultur i Väst söker konsulent inom biblioteksområdet, inriktning media och mångspråk, Göteborg

Kulturhuset Stadsteatern Vällingby söker chef/verkställande producent, Vällingby

Sida söker programansvarig specialist till Enheten för globalt hållbar ekonomisk utveckling,…

Fler lediga jobb

Rättvisaren 2017

Publicerad
onsdag, 15 november 2017
Uppdaterad
måndag, 20 november 2017

Sverige är ett av världens mest jämställda länder, men våra nyhetsmedier hänger inte med. Vissa säger att förändring kräver tid. Det är fel. Förändring kräver inte tid. Förändring kräver initiativ.

Varje år ger Rättviseförmedlingen ut mediegranskningen Rättvisaren. Rapporten presenterar statistik om representation vad gäller kön och bakgrund i svenska nyhetsmedier, och materialet som ligger till grund för granskningen är 2200 slumpmässigt utvalda artiklar från de största svenska nyhetssajterna. 

Årets resultat

Rättvisaren resultat 2017

Rättvisarens totala resultat för samtliga medverkande personer 2017 visar återigen att kvinnor är kraftigt underrepresenterade i svensk nyhetsmedia. Alltså har det inte hänt särskilt mycket sedan förra året. Visserligen skiljer sig resultaten åt med någon procentandel, men skillnaderna är så små att det inte går att dra några slutsatser av dem.

När det gäller svenskar med utomnordisk bakgrund i nyheterna ser vi dock en skillnad. 2017 är ökningen nästan fem procentenheter, från 8,1% till 13%.
Även om andelen okända också ökar något, tyder denna ökning på att svenska medier i år har blivit bättre på att inkludera fler röster med utomnordisk bakgrund än under våra tidigare mätningar. Allra tydligast är det när medier väljer experter – jämfört med tidigare år har andelen svenska experter med utomnordisk bakgrund ökat avsevärt. Trots detta är underrepresentationen fortsatt stor.

Vill du läsa hela rapporten? Den finns som pdf här: RÄTTVISAREN2017.

Vill du veta hur varje publikation klarade sig? Här finns listan!

Frågor och svar om Rättvisaren 2017.

Information about Rättvisaren 2017 in English.

scroll-top