Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 135 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Riksteatern söker Projektledare bildproduktion (Filmproducent), Hallunda

Riksteatern söker personalspecialist med fokus på jämlikhet och mångfald, Botkyrka

Bannerboy söker Senior Creative Developer, Stockholm

Fler lediga jobb
projekt

Till alla tidningar: RÄKNA – Vi kan hjälpa er att ta fram relevant statistik

Publicerad
torsdag, 25 april 2013
Uppdaterad
måndag, 8 juni 2015

Att räkna är inte ett mål – det är en nödvändig metod. När ni vet hur verkligheten ser ut blir det betydligt enklare att arbeta för en förändring. Åttio procent av experterna i nyhetsmedia världen över är män och 76 procent av artiklar och reportage har en man som huvudperson (källa: whomakesthenews.org). Hur ser det ut i er tidning? 

Vi kan hjälpa er att göra en ordentlig lägeskontroll och få fram konkreta statistik på hur det ser ut i just era artiklar och reportage. Hur många män och hur många kvinnor får uttala sig? Hur många har utländsk bakgrund? Vilken funktion har de – vilka är med i egenskap av experter och vilka har en annan roll? Rättviseförmedlingen planerar att utveckla en metod för tidningar som vill granska sig själva. Nu letar vi efter tidningar som vill vara med i utvecklingsprocessen.

Så här säger Martin Ahlquist, chefredaktör för nyhetsmagasinet Fokus, som har testat att räkna innehåll med vår hjälp:

”Rättviseförmedlingen hjälpte oss att skräddarsy en modell som passade oss utifrån Räkna-verktyget. En av våra praktikanter ägnade sedan en vecka åt att gå igenom de senaste tio utgåvorna av tidningen. Förutom själva förekomsten av män och kvinnor i olika sektioner av tidningen var det oerhört intressant att se HUR kvinnor och män framställdes. Är kvinnor i större utsträckning experter i kulturartiklarna, medan de är ”vanliga människor” när det handlar om ekonomi. Den typen av frågor kunde vi för första gången ta tag i. Det som är allra roligast med Räkna, och med allt som Rättvisförmedlingen gör är att, är att man fokuserar på möjligheterna – inte svårigheterna.”

Företräder du en tidning eller ett mediehus och vill veta mer  – maila sofia@rattviseformedlingen.se så diskuterar vi vidare!

 

scroll-top