Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 135 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Sida söker programadministratör till Enheten för global social utveckling, Stockholm

Red Flag söker systemutvecklare, Stockholm

Nationalmuseum söker säljare och värdar, Stockholm

Fler lediga jobb
projekt

Tacka ja!

Publicerad
tisdag, 1 mars 2011
Uppdaterad
torsdag, 18 februari 2016

I nyhetsmedia världen över är det 76% män som kommer till tals. När det gäller expertutlåtanden är samma siffra 82%. Det är inte hur det borde vara, och inte heller hur någon vill ha det. Och det är ju inte hur världen ser ut, egentligen. Förklaringen har hittills varit att de kompetenta kvinnorna inte har hittats – “det fanns inga andra”. Den ursäkten duger lyckligtvis inte längre. Rättviseförmedlingen har sedan mars 2010 hjälpt hundratals redaktioner, journalister och projekt att hitta kompetens, erfarenhet och expertis i underrepresenterade grupper, alldeles kostnadsfritt. Vi har lyft fram män som pratar barn och kvinnor som pratar krig. De finns ju, såklart. (Och vill du hjälpa till, gå med här på Facebook och sätt igång och tipsa). Men någonstans tar det stopp i alla fall.

Alla bär ansvaret att tänka på representation och tillgänglighet i samhället. Och alla bär ansvaret att se till sin egen roll, plats och funktion. Män har lika stort ansvar att se över strukturerna som kvinnor. För att det alls ska gå att tacka JA, måste plats frigöras, det är en del av den stora utmaningen. Jämställdhet är inte en kvinnofråga, det är en samhällsfråga. Att tacka JA handlar om att känna sitt eget värde och att våga trotsa de konstruerade ramarna för vem som besitter makten och hur.

När TV-duon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson nyligen kritiserades för att bara ha män i TV-studion, slog de tillbaka: De hade visst bjudit in flera kvinnor. Och alla tackade nej. Samma erfarenheter hörs ifrån flera håll: “de tackar nej, de vill inte, de vågar inte – hur kan det vara vårt ansvar?” Det här fick oss att grubbla: Vems ansvar är det att se till att flera röster hörs? Vårt svar blev: ansvaret är vårt gemensamma. Därför lanserar vi kampanjen Tacka JA!

Vi vill undersöka om den här föreställningen stämmer: tackar kvinnor nej i större utsträckning än män? Eller får de kanske inte ens frågan? Vi vill prata om vad det i så fall beror på. Varför tackar vissa ja och andra nej? Är det, som det påstås, att kvinnor är blyga, lider av duktighetskomplex och helst inte träder fram som experter? Eller handlar det kanske inte ens om kvinnorna utan om allt runt omkring, t ex tidsbrist pga skev ansvarsfördelning i hemmet? Handlar det kanske också om hur frågan ställs, “vi behöver en kvinna!”, finns det kanske ett motstånd mot att vara med för att utjämna en dålig statistik? Hur borde en sådan fråga ställas?

Att bara stanna vid att “de tackade nej” duger nämligen inte längre. Vi vill komma fram till vad vi kan göra åt det.

Tacka JA! vill peppa dig som gärna skulle vilja tacka JA, att göra det, med tips, motivation och inspiration.

Tacka JA! vill veta hur det ser ut där du jobbar, pluggar eller rör dig. Vad känner du inför de här frågorna?

Tacka JA! vill erbjuda tips och kloka råd i från de som aldrig någonsin stöter på ett nej när de ber någon medverka, för att hjälpa journalister, redaktioner och andra som ska ställa frågan.

Tacka JA! samlar dessutom tankar och åsikter på twitter, under hashtaggen #TackaJA, för de som vill dela med sig.

Vill du skriva debattartiklar? Berätta om dina erfarenheter? Tipsa, eller bli tipsad? Har du hittat länkar och åsikter på ämnet som kan berika? Eller vill du involvera dig på annat sätt? Kom igen, vi hjälps åt.

/Rättviseförmedlingen & Tacka JA!

ps. Vi vill dessutom ge tips till alla de som tackar ja mest hela tiden, och som skulle behöva lära sig tacka nej. ds.

scroll-top