Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 135 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Riksteatern söker Löneadministratör, Botkyrka

Kulturlyftet – Kultur i hela landet söker en projektassistent, Stockholm

Riksteatern söker personalspecialist med fokus på jämlikhet och mångfald, Botkyrka

Fler lediga jobb
projekt

Studentuppsatser

Publicerad
torsdag, 27 september 2012
Uppdaterad
onsdag, 20 januari 2016

Ska du skriva uppsats framöver? Här är några idéer som kan ge inspiration till spännande frågeställningar att forska på – där vi gärna vill ta del av resultatet. 

Hur kan platsannonser utformas för att locka en mångfald av sökande?

Inom ramen för vår verksamhet hjälper Rättviseförmedlingen organisationer och företag att arbeta med jämlikhetsfrågor på flera olika sätt. Bland annat vill vi erbjuda hjälp att utforma platsannonser på ett sätt som maximerar möjligheten att locka till sig en mångfald av sökande med olika bakgrunder och erfarenheter. Ofta handlar det om att man särskilt vill nå vissa grupper som är underrepresenterade inom den aktuella branschen idag.

Vi skulle vilja testa olika formuleringar och dispositioner för platsannonser hos olika målgrupper för att lära oss mer om hur annonsen uppfattas. På så sätt vill vi få underlag till att bättre hjälpa de företag som vill bredda sitt urval av kandidater i framtida rekryteringar.

Så får du fler att tacka ja

Över 70% av de som medverkar i svensk nyhetsmedia idag är män. En vanlig förklaring har länge varit att de kompetenta kvinnorna inte har hittats – “det fanns inga andra”. Den ursäkten duger lyckligtvis inte längre. Rättviseförmedlingen har sedan mars 2010 hjälpt hundratals redaktioner, journalister och projekt att hitta kompetens, erfarenhet och expertis i underrepresenterade grupper, alldeles kostnadsfritt. Men någonstans verkar det ta stopp i alla fall – och en förklaring som vi ofta får höra är att kvinnor oftare tackar nej till att medverka.

Ett förslag på uppsatsämne är att undersöka: är det svårare att få kvinnor att tacka ja? Vad beror det i så fall på, och hur skulle en konstruktiv handlingsplan kunna se ut för den som aktivt vill få fler kvinnor att tacka ja?

Granska representation

Vi älskar statistik. I november 2015 släppte vi vår första egna rapport, Rättvisaren, som granskar vilka som medverkar i svensk nyhetsmedia.

Om du i din uppsats vill räkna på representation inom något område är vi så klart intresserade av både resultat och analys! Kanske kan det ge oss inspiration till framtida listor och efterlysningar? Det kan handla om att titta på representationen av kön, bakgrund, klass, geografi eller något annat. Vilka röster får höras i ett visst sammanhang och vilka saknas? Vad beror det på, och vad kan man göra åt det?

Ett annat förslag är att undersöka hur olika personer skildras i media, litteratur eller konst. Vilka roller får olika personer oftast, och hur beskrivs de?

Om du är intresserad av att bita tag i något av ovanstående förslag och vill bolla upplägget med oss, maila!

scroll-top