Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 135 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Mobile Interaction söker Frontend-utvecklare, Stockholm

Kulturlyftet – Kultur i hela landet söker en projektassistent, Stockholm

Kulturhuset Stadsteatern Vällingby söker chef/verkställande producent, Vällingby

Fler lediga jobb
projekt

Isabellestipendiet 2012

Publicerad
torsdag, 11 oktober 2012
Uppdaterad
fredag, 12 oktober 2012

Rättviseförmedlingen samarbetade även i år med inredaren och programledaren Isabelle McAllister (känd från bl.a. Äntligen hemma, Sommartorpet och Fixa Rummet) inför utdelningen av årets upplaga av Isabellestipendiet – Sveriges första hantverkarstipendium för kvinnor. Överskottet från sponsorintäkter skänker Isabelle till Rättviseförmedlingens verksamhet. Målet med stipendiet är att skapa större jämställdhet inom den idag starkt mansdominerade byggbranschen.

Isabelle startade 2011 “Hantverkargruppen för kvinnor” på Facebook och instiftade i samma veva Isabellestipendiet som finansieras i samband med aktörer från näringslivet. Med det årligt återkommande stipendiet på 20 000 kr vill hon synliggöra förekomsten av kompetenta kvinnor inom branschen. Ett annat mål är också att inspirera fler kvinnor över hela landet att i högre grad välja hantverkaryrket.

– I samhället finns en mängd föreställningar om vem som är bäst lämpad för olika yrken. Jag vill inte att barn och ungdomar ska växa upp och tro att vad de vill och kan göra för världen i framtiden beror på deras kön. Om vi kan få in mer kvinnor i hantverkaryrken och även sporra dem att hjälpa varandra mer hoppas jag att det här kan bli en början till en förändring. Jag känner att jag på detta sätt kan bidra till mångfald inom hantverkarkåren och på längre sikt även till andra branscher eftersom överskottet av sponsorintäkter går till Rättviseförmedlingen som jag tycker gör ett viktigt jobb, säger Isabelle.

 Nomineringsprocessen till Isabellestipendiet skedde genom en traditionell efterlysning på Rättviseförmedlingens Facebook-sida och resulterade i att över 130 nomineringar strömmade in. Det höga antalet nomineringar och det faktum att det var många skickliga hantverkare som utmärkte sig gjorde det svårt för juryn att välja endast en vinnare och man valde därför ut ett gäng finalister. Dessa var Emelie Lindeberg, Amanda Wickman, Anneli Larsson, Caroline Sundström, Elisabeth Ardefelt och Elin Angelby. 

Vinnare av stipendiet blev Emelie Lindeberg – en driftig och seriös hantverkare som sedan några år tillbaka driver den egna byggfirman Snikk. Hon är en oerhört yrkeskunnig snickare som lägger stor vikt vid att alltid leverera bra service och hög kvalitet till kunden. Utöver det jobbar hon även för att fler kvinnor i branschen ska starta eget och bilda nätverk så att de kan arbeta tillsammans. Juryn bestod av Isabelle McAllister, Anders Öfvergård, snickare och känd från tv-programmet Arga Snickaren och Jessica Löfström som är VD på Expandera Mera. 

Utdelningen av stipendiet ägde rum den 11 oktober på Hem & Villas årliga boendemässa då den hölls i Stockholm. Stipendiet sponsrades av Expandera Mera, Hem & Villa, Beckers och Fristads Kansas. Utöver 20 000 kr fick vinnaren även färgprodukter från Beckers och arbetskläder från Fristads Kansas. Eventuell skatt betalas av vinnaren.

Läs mer om stipendiet här:

Artikel i Aftonbladet

Länk till “Hantverkargruppen för kvinnor” på Facebook

Hantverkarlistan

Stort tack till:

 

 

scroll-top