Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 130 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Stockholms Konstnärliga Högskola söker nya medarbetare, Stockholm

Stockholms stad söker handläggare med särskilt fokus på ungdomskultur, Stockholm

UMO.se söker redaktör med ansvar för sociala medier och rörlig bild, Stockholm

Fler lediga jobb
projekt

DJ-räkningen

Publicerad
måndag, 20 augusti 2012
Uppdaterad
måndag, 8 juni 2015

Rättviseförmedlingen utvecklar en metod för att räkna könsfördelningen bland DJ:s på nattklubbar runtom i landet. Syftet är att synliggöra eventuella skevheter och ta reda på hur vi bättre och mer riktat kan hjälpa klubbarna att öka mångfalden i sina DJ-bås. 

Den första räkningen genomfördes av en ideell arbetsgrupp 2011. Då granskade vi könsfördelningen bland DJ:s på ett antal profilerade nattklubbar i Stockholm. Resultatet presenterades i tidningen City och visade på en stor majoritet män bakom skivspelarna.

Initiativet ledde bland annat till att Spy Bar och Stureplansgruppen genomförde kostnadsfria DJ-kurser under 2012 för att nosa reda på nya talanger till sina DJ-bås.

I april 2012 räknade vi könsfördelningen i DJ-båsen på fem klubbar i Göteborg. Även den granskningen visade att männen var i majoritet bakom skivspelarna. Resultatet presenterades bland annat i Göteborgs-Posten.

Vi har planer på att granska DJ-utbudet i Umeå, Helsingborg och Uppsala (och säkert ytterligare städer framöver). Men just nu utvärderar vi metoden och vi ser bland annat över hur vi i samarbete med bokare och klubbarrangörer kan genomföra ytterligare räkningar i framtiden.

Rättviseförmedlingen har även startat en DJ-förmedling för att inspirera och hjälpa bokare och andra att hitta alternativ.

Här hittar du hela vår DJ-lista.

Projektet är avslutat.

scroll-top