Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 135 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Sida söker programansvarig specialist till Enheten för globalt hållbar ekonomisk utveckling,…

Kulturlyftet – Kultur i hela landet söker en projektassistent, Stockholm

Riksteatern söker Projektledare bildproduktion (Filmproducent), Hallunda

Fler lediga jobb
projekt

DJ-räkningen

Publicerad
måndag, 20 augusti 2012
Uppdaterad
måndag, 8 juni 2015

Rättviseförmedlingen utvecklar en metod för att räkna könsfördelningen bland DJ:s på nattklubbar runtom i landet. Syftet är att synliggöra eventuella skevheter och ta reda på hur vi bättre och mer riktat kan hjälpa klubbarna att öka mångfalden i sina DJ-bås. 

Den första räkningen genomfördes av en ideell arbetsgrupp 2011. Då granskade vi könsfördelningen bland DJ:s på ett antal profilerade nattklubbar i Stockholm. Resultatet presenterades i tidningen City och visade på en stor majoritet män bakom skivspelarna.

Initiativet ledde bland annat till att Spy Bar och Stureplansgruppen genomförde kostnadsfria DJ-kurser under 2012 för att nosa reda på nya talanger till sina DJ-bås.

I april 2012 räknade vi könsfördelningen i DJ-båsen på fem klubbar i Göteborg. Även den granskningen visade att männen var i majoritet bakom skivspelarna. Resultatet presenterades bland annat i Göteborgs-Posten.

Vi har planer på att granska DJ-utbudet i Umeå, Helsingborg och Uppsala (och säkert ytterligare städer framöver). Men just nu utvärderar vi metoden och vi ser bland annat över hur vi i samarbete med bokare och klubbarrangörer kan genomföra ytterligare räkningar i framtiden.

Rättviseförmedlingen har även startat en DJ-förmedling för att inspirera och hjälpa bokare och andra att hitta alternativ.

Här hittar du hela vår DJ-lista.

Projektet är avslutat.

scroll-top