Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 135 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Kulturlyftet – Kultur i hela landet söker en projektassistent, Stockholm

Bannerboy söker Senior Creative Developer, Stockholm

Riksteatern söker Projektledare bildproduktion (Filmproducent), Hallunda

Fler lediga jobb
nyhet

Rättviseförmedlingen TACKAR JA till Rättvisepriset

Publicerad
onsdag, 2 mars 2011
Uppdaterad
måndag, 27 november 2017

Hej allihop.

Vi har precis gett oss själva ett pris. Ett nyinstiftat pris som heter Rättvisepriset.

“Rättvisepriset går till ett projekt, företag, person eller organisation som på ett innovativt sätt gjort konkreta insatser för jämställdhet och normbrytande och samtidigt inspirerat andra att agera.”

Det tycker vi passar utmärkt in på vad Rättviseförmedlingen gjort i år. Priset tillägnas alla som bidragit, som efterlyst och som tipsat. Vad vi åstadkommit under ett år handlar helt och hållet om vad 23 000 rättviseförmedlare gjort tillsammans med efterlysarna, för en gemensam sak. Nästa år är det någon annan som vinner. (Kanske. Vi får se).

Men vi vill säga en till grej. En viktig en.

Att dela ut ett pris till oss själva och att ta plats på det här viset, att slå oss för bröstet (brösten?) och säga “VI ÄR BRA OCH FÖRTJÄNAR DET HÄR” är bland det svåraste och läskigaste vi kunde göra. (Somliga av oss började till och med gråta vid utdelningen, en blandning av stolthet och… nåt annat?). Det finns ju så många individer, initiativ och projekt som har imponerat under året, som också förtjänar det här. Varför ska just vi? Kan inte nån annan?

Den här rädslan är en viktig grej som vi har upptäckt i vårt arbete med normbrytande och att lyfta fram underrepresenterade i olika sammanhang: “att våga ta plats och höras och synas kan vara läskigt”. Den rädslan vill vi hjälpa oss själva och alla andra som erbjuds att kliva in i sammanhang där de tillhör en minoritet, att överkomma. Vi vill dessutom hjälpa de som ska bjuda in folk att göra det lättare för underrepresenterade att delta.

Vi tänker därför använda detta pris som startpunkt för att en kampanj vi valt att kalla TACKA JA! och som vi hoppas att ni vill delta i.

För att se till att alla de tips som 23 000 rättviseförmedlare bidrar med, kommer till ännu större användning och för att göra det roligare och lättare för personer från underrepresenterade grupper att berika normbunda sammanhang.

Först utplånade vi ursäkten “dom finns inte”. 23 000 personers tips och engagemang bevisade att det gör dom visst.

Nu vill vi angripa argumentet “dom vill inte” – genom en kampanj för att stötta, peppa och lyfta det som annars kan vara hinder för oss i att våga och kunna stå upp och göra vår grej i sammanhang som kanske är nya och ovana. Samtidigt vill vi kika på hur sammanhang (projekt, medier etc) kan utvecklas för att kunna inkludera fler än bara de givna.

Vi tänker göra det genom kampanjen Tacka JA!

Kampanjen har tre uppdrag. Vi vill undersöka:

1. Om detta stämmer. Är det så att “Dom inte vill”?

2. Vad beror det i så fall på?

3. Vad kan vi göra åt det? Både de sammanhang som vill berikas av fler, och de som skulle vilja delta. Är det kanske sammanhangen som behöver förändras – inte nejtackarna?

Vi vill att fler ska vara trygga i att TACKA JA – om de vill.

Tills vidare kan ni som finns på Twitter använda hastaggen #TackaJA för att bidra med erfarenheter och konstruktiva tankar kring hur vi kan komma åt problemet och få fler att steppa fram, och samtidigt hjälpa sammanhangen att få fler att känna sig välkomna.

Tack för att ni är med och tack för ett ofattbart första år.

PS. Det är ni på bilden. Zooma in!

scroll-top