Rättvisepriset 2018 går till Teckenspråkets Röst

Publicerad 18 december 2018

Årets Rättvisepris tilldelas Teckenspråkets Röst som genom sitt arbete synliggör och motarbetar maktstrukturer gällande hörandenorm och audism samt verkar för personer med nedsatt hörsel och för dövas rättigheter. På ett tydligt och engagerande sätt lyfter de kunskap och jämlikhetsperspektiv gällande normbrytande funktionalitet.

– Det är viktigt att jobba med det här eftersom det fortfarande idag år 2018 existerar läkare, makthavare och organisationer som sopar det svenska teckenspråket under mattan, säger Isabel Engwall.

– Det känns oerhört roligt att Teckenspråkets Röst engagerade så stort i omröstningen, som skedde på sociala medier. Det känns särskilt viktigt eftersom normbrytande funktionalitet tyvärr ofta hamnar i skuggan av andra skevheter när det pratas om jämlikhet. För att uppnå ett jämlikt samhälle på riktigt behöver vi uppmärksamma och jobba med alla olika maktordningar, säger Seher Yilmaz, ordförande för Rättviseförmedlingen.

Om Teckenspråkets Röst

Teckenspråkets Röst är en partipolitiskt och religiöst obunden förening vars uppgift är att upplysa samhället om dövas situation ur ett sociologiskt, språkligt samt kulturellt perspektiv på lokal, regional och riksnivå. Föreningens vision är att lyfta språkliga och mänskliga värderingar och levnadsvillkor till det bättre för döva i samhället. De arbetar för att det svenska teckenspråket ska erkännas och likställas som talad svenska, och lagstadgas som nationellt och officiellt modersmål för teckenspråkstalare. Läs mer om Teckenspråkets röst här.

Om Rättvisepriset

Rättvisepriset instiftades av Rättviseförmedlingen 2011 och tilldelas ett projekt, person, organisation eller företag som gjort konkreta och innovativa insatser för jämlikhet, och samtidigt inspirerat andra att agera. Tidigare års vinnare är bland annat Lovette Jallow (2017), #jagärhär (2016), Göteborgs Kulturkalas (2015) och OLIKA förlag (2012). Vinnaren röstas fram på Rättviseförmedlingens sociala medier.