Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 135 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Kulturlyftet – Kultur i hela landet söker en projektassistent, Stockholm

Mobile Interaction söker Frontend-utvecklare, Stockholm

Studiefrämjandet söker utvecklingsledare, Stockholm

Fler lediga jobb
lista

Genier värda en dokumentär – och som inte är män

Antal tips
57
Publicerad
fredag, 8 september 2017
Uppdaterad
onsdag, 20 september 2017

Sveriges Television visade en dokumentärserie i åtta delar 2016. Den handlade om genier som förändrade världen – alla var män. Här är en kompletterande lista, som kan rätta till den allmänna missuppfattningen att det bara är män som påverkar vår verklighet. Listan kan göras mycket längre. Så nu väntar vi bara på en ny dokumentärserie i åtta delar om genier som förändrat världen.

 • Ada Lovelace

  Matematikgeniet, som levde 1815-1852, och som programmerade hundra år före den första datorn. BBC-dokumentären "Calculating Ada; The Counters of Computing".

  http://www.bbc.co.uk/programmes/art...
 • Agnes von Krusenstjerna

  Agnes von Krusenstjerna, född 1894 i Växjö, död 1940 i Stockholm, var en svensk författare. Hon fick sitt stora genombrott med romanerna om Tony som publicerades mellan 1922 och 1926 och är utvecklingsromaner om en ung flicka i överklassmiljö. Dessa romaner fick stor genomslagskraft var att de var författade med en sexuell öppenhet som under det tidiga 1900-talet var mycket ovanlig. Agnes von Krusenstjernas andra romanserie Fröknarna von Pahlen skapade stor kontrovers i Sverige i och med att de sju böckerna innehöll samlagsskildringar och incestmotiv. Detta ledde till vad som kom att kallas Krusenstjernafejden, eller von Pahlenfejden.

  http://www.historiskamedia.se/bok/f...
 • Amelia Earhart

  Amelia Earhart, född 1897 i Kansas, USA, förmodligen död 1937 i västra Stilla havet, var en amerikansk pilot som blev berömd genom en rad djärva långflygningar och verkade för att kvinnor skulle ges samma möjligheter som män att utbilda sig inom flyget.

  http://www.history.com/specials/ame...
 • Angela Merkel

  Angela Merkel, född 1954 i Hamburg, är en tysk politiker och kemist som är Tysklands förbundskansler sedan 22 november 2005 . Merkel är Förbundsrepubliken Tysklands åttonde förbundskansler sedan andra världskriget, den första politikern uppväxt i Östtyskland som innehaft ämbetet, och den första kvinnan på kanslerposten. Hon har tidigare verkat som forskare i kvantkemi och har en doktorsexamen i ämnet. Angela Merkel har beskrivits som Europeiska unionens egentliga ledare, och rankades 2011 som världens näst mäktigaste person av tidningen Forbes; således är hon den mäktigaste kvinnan i modern tid.

 • Aphra Behn

  Aphra Behn anses ha varit den första professionella kvinnliga författaren i England. Behn, född 1640 i Canterbury eller i närbelägna Harbledown, Kent, död 1689 i London var också äventyrerska och spion. Sammanlagt skrev Aphra Behn 17 pjäser, 14 romaner och ett oräkneligt antal verser och översättningar. Hennes mest kända bok är Oroonoko (1668).

 • Astrid Lindgren

  Astrid Lindgren, född 1907 i Vimmerby i Småland, död 2002 i Stockholm, var en svensk barnboks-, sångtext- och manusförfattare samt förlagsredaktör och opinionsbildare. Hon är känd över hela världen för sina barnböcker om bland andra Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Karlsson på taket. Beräknad siffra 2010 för försäljningen av böcker är 145 miljoner exemplar och de har översatts till 101 språk.

  https://www.youtube.com/watch?v=AWn...
 • Bernadette Devlin

  Född 1947 i Cookstown, är en nordirländsk politiker. Hon inspirerades av den svarta medborgarrättsrörelsen i USA, och förespråkade politiska metoder för att bekämpa ockupationsmakten. Devlin avgudades som en ikon och liknades vid Jeanne d'Arc.

 • Beulah Louise Henry

  Beulah Louise Henry var en amerikansk uppfinnare, som levde mellan 1887 och 1973. På 1930-talet kallades hon "Lady Edison" på grund av sina många uppfinningar.  Hon hade 49 patent.

 • Birgit Cullberg

  Birgit Cullberg (1908-1999) blev världsberömd och folkkär. Hon gjorde dansen tillgänglig för en bred publik. Hennes verk var hennes liv, och tvärtom. Hon grundade Cullbergbaletten – en stor svensk kulturexport. För tv skapade hon en rad verk som förnyade tv-tekniken i mötet med dansen och blev en inspirationskälla för dans i nya dimensioner.

  https://www.oppetarkiv.se/video/276...
 • Birgitta Birgersdotter

  Birgitta Birgersdotter, även känd som Heliga Birgitta, född omkring 1303 förmodligen i Finsta, Uppland, död 1373 i Rom, var en svensk katolsk predikant, författarinna, teolog samt ordens- och klostergrundare av Birgittinorden. Hon utnämndes till helgon och utgör tillsammans med Edith Stein och Katarina av Siena Europas tre skyddshelgon enligt romersk-katolska kyrkan.

 • Coco Chanel

  Coco Chanel, född 1883 i Saumur, Pays-de-la-Loire, Frankrike, död 1971 i Paris, var en fransk modeskapare. I tjugoårsåldern sjöng hon några år som varietéartist och använde då det påhittade artistnamnet Coco. Hon slog sedan in på modistbanan och öppnade sin första rörelse 1910. Senare grundade hon sitt eget modehus, Chanel. Hon gav världens kvinnor bland annat "den lilla svarta" och parfymen Chanel No 5. Även en känd väska, Chanel 2.55, blev gjord i februari 1955.

  http://www.historiskamedia.se/bok/f...
 • Dorothy Hodgkin

  Dorothy Hodgkin, född 1910 i Kairo i Egypten, död 1994 i Ilmington, Warwickshire, var en brittisk kemist som fick nobelpriset i kemi 1964 för in kartläggning av kristallstrukturerna för insulin, penicillin och vitamin B12. Hela sitt liv var Dorothy Hodgkin intresserad av fredsarbete, något som skapade problem för henne när hon 1953 försökte närvara vid en vetenskaplig kongress i USA. Det var inte förrän 1990 som USA:s viseringssanktioner mot henne slutligt upphörde. Mellan 1976 och 1988 var hon ordförande i Pugwashrörelsen.

  https://www.nobelprize.org/nobel_pr...
 • Elin Wägner

  Elin Wägner, född 1882 i Lund, död 1949 i Rösås i Kronobergs län, var en författare, journalist och feminist. Wägner brukar räknas till de så kallade tiotalsförfattarna och ingick i Fogelstadsgruppen. Mest känd har hon blivit för sitt engagemang för kvinnlig rösträtt och för att hon var med och grundade Rädda Barnen år 1919. Wägner blev ledamot av Samfundet De Nio 1937 och av Svenska Akademien 1944.

 • Elise Ottesen Jensen

  Elise Ottesen-Jensen, kallad Ottar, född 1886 i Høyland utanför Stavanger i Norge, död 1973 i Stockholm, var en norsk-svensk sexualupplysare, journalist och frihetlig socialistisk agitator.

  https://www.youtube.com/watch?v=Qcs...
 • Elsa-Karin Boestad-Nilsson

  Matematikern Elsa-Karin Boestad-Nilsson är en svensk datapionjär. Redan på 40-talet började hon programmera Sveriges stordatorer på Försvarets forskningsanstalt (FOA).

 • Emelie du Châtelet

  Gabrielle Émilie Le Tonnelier de Breteuil, marquise du Châtelet , Émilie du Châtelet, född 17 1706, död 1749, var en fransk matematiker, fysiker, författare och räknas som en av de första kvinnliga forskarna.

 • Emmeline Pankhurst

  Emmeline Pankhurst, född 1858 i Manchester, död 1928 i London, var en brittisk politisk aktivist och ledare för suffragettrörelsen som kämpade för kvinnors rösträtt. Fastän hon fick mycket kritik för sina militanta metoder erkänns hennes arbete som en avgörande del i att åstadkomma kvinnlig rösträtt i Storbritannien.

  http://www.bbc.co.uk/history/histor...
 • Emmy Noether

  Emmy Noether, född 1882 i Erlangen i Tyskland, död 1935 i Bryn Mawr i USA, var en tysk matematiker främst känd för sitt nyskapande tänkande inom abstrakt algebra och teoretisk fysik. När hon dog, skrev Albert Einstein så här "the most significant creative mathematical genius thus far produced since the higher education of women began":

  http://www-history.mcs.st-andrews.a...
 • Ester Blenda Nordström

  Ester Blenda Nordström, född 1891 i Stockholm, död 1948 på samma plats, var en journalist och författare. Hon blev känd då hon 1914 tog arbete som piga och sedan i en reportageserie beskrev sina erfarenheter. Hon var alltså först i Sverige med att wallraffa och hennes flickböcker kom att inspirera Astrid Lindgren.

  https://www.svt.se/k-special/ester-...
 • Fatima Al-FIhri

  Fatima al-Fihri, född i början av 800-talet i Kairouan, död 880, var en nordafrikansk byggmästare och mecenat. Hon grundade en moské och madrassa (skola) i Fès i Marocko år 859. Skolan är fortfarande i drift, numera under namnet Universitetet al-Karaouine och av många ansedd som världens första universitet. Moskén är en av de största i Nordafrika.

 • Florence Nightingale

  Florence Nightingale, född 1820 i Florens, Toscana, död 1910 i London, var en av grundarna av det moderna sjuksköterskeyrket. Nightingale är känd för sin insats under Krimkriget då hon arbetade vid en sjukstuga i Scutari i den asiatiska delen av nuvarande Istanbul. Bland annat lyckades hon sänka dödligheten vid militärsjukhusen i Krim från ca 42 % till 2 % inte minst genom att förbättra de vedervärdiga hygieniska förhållandena på sjukhusen.

  https://www.biography.com/people/fl...
 • Frida Kahlo

  Frida Kahlo, född 1907 i Coyoacán, Mexico City, död 1954 i Coyoacán, Mexico City, var en mexikansk konstnär. Kahlo målade framförallt självporträtt och lät sig inspireras av mexikansk populärkultur, och arbetade i en sorts naivistisk folkkonsttradition. I sin konst undersökte hon frågor kring identitet, postkolonialism, genus, klass och etnicitet. Hon har beskrivits som surrealist eller magisk realist. Hon tillhörde även den postrevolutionära Mexicanidad-rörelsen, som syftade till att definiera en mexikansk identitet.

  frida kahlo
 • Gertrude Bell

  Gertrude Bell, född 1868 i County Durham, England, död 1926 i Bagdad, Irak var en forskningsresande och arkeolog. Hon var under och efter första världskriget en av det brittiska imperiets främsta representanter i arabvärlden och kom att spela en avgörande roll i skapandet av staten Irak.

  http://www.historiskamedia.se/bok/f...
 • Grace Hopper

  Grace Hopper, född 1906 i New York, död 1992 i Arlington, Virginia, var en IT-specialist och sjöofficer (flottiljamiral). Hon var bland annat med och utvecklade Harvard Mark I och var den som kom med idén om kompilator.

  https://www.youtube.com/watch?v=lY6...
 • Greta Johansson

  Sveriges första olympiska mästarinna, som överraskande tog guld i simhopp 1912 i Stockholm.

  https://www.svtplay.se/video/766303...
 • Hannah Arendt

  Hannah Arendt, född 1906 i Linden, Tyskland, död 1975 i New York, var en tysk-amerikansk politisk teoretiker med judiskt ursprung. Arendts filosofi har en existentialistisk karaktär. Mer specifikt är den en politisk existentialism med ett kritiskt fokus på totalitarismen, som den manifesterades i nazismen och stalinismen. I The Origins of Totalitarianism för Arendt fram tesen att totalitarism förutsätter en byråkrati, i vilken det personliga ansvaret för individers handlingar kan förpassas till glömska.

  https://www.youtube.com/watch?v=dso...
 • Hedy Lamarr

  Hedy Lamarr, egentligen Hedwig Eva Maria Kiesler, född 9 1914 i Wien, Österrike, död 2000 i Orlando, Florida, USA, var en skådespelerska och uppfinnare, som deltog i uppfinnandes av trådlös kommunikation.

  https://www.youtube.com/watch?v=EMl...
 • Helen Keller

  Helen Keller, född 1880 i Tuscumbia i Alabama, död 1968 i Easton i Connecticut, var en amerikansk författare, aktivist och föreläsare. Hon var den första dövblinda person som avlade en akademisk examen. Under sin livstid publicerade hon tolv böcker och ett stort antal artiklar. Hon var även politiskt aktiv och verkade för kvinnors, funktionshindrade och arbetares rättigheter.

  https://www.youtube.com/watch?v=8ch...
 • Hildegard av Bingen

  Hildegard av Bingen, född 1098 i Bermersheim, död 1179 i Bingen, var en abbedissa, mystiker, predikant och författare. Hildegard var bildad och väldigt mångsidig. Hennes verk omfattar religion, etik, dikter, filosofi, mystik, medicin, musik och kosmologi. Hildegard sysselsatte sig också med naturmedicin och undersökte den medicinska användningen av många olika örter och växter. Hon utvecklade också en egen näringslära med utgångspunkt i en helhetssyn på människan och hennes sjukdomar, liknande t.ex. vår tids antroposofi.

 • Hypatia av Alexandria

  Hypatia (av Alexandria, född mellan 350 och 370 e.Kr., död 415 (politiskt mord). Hypatia var en grekisk filosof av den nyplatonska skolan, dotter till matematikern, filosofen och astronomen Theon. Hon studerade dessa ämnen under faderns ledning och anses vara den första kända kvinnliga matematikern vars liv är väldokumenterat. Hypatia levde hela sitt liv i Alexandria. Hon var från 370 verksam på Museion i Alexandria, där hon föreläste över Platon, Aristoteles och andra filosofer. Omkring år 400 blev hon ledare för den nyplatonska akademin.

  https://www.youtube.com/watch?v=K26...
 • Jane Austen

  Jane Austen, född 1775 i Hampshire, England, död 1817 i Winchester, Hampshire, var en brittisk författare. Med sina kärleksromaner har hon blivit en av den engelskspråkiga litteraturens klassiska författare. Två av de mest kända titlarna är Förnuft och känsla och Stolthet och fördom.

  https://www.youtube.com/watch?v=Cbu...
 • Jane Goodall

  Jane Goodall, född 1934 i London, är en brittisk primatolog, etolog och antropolog. Hon hade ingen vetenskaplig skolning när hon började studera schimpanserna ensam i djungeln. I stället använde hon empati, kärlek och tålamod. Resultatet blev en revolution. Jane kartlade komplexa sociala samspel med starka släktband och individer med intelligens och personlighet. Hon fann att schimpanser inte är vegetarianer som man trott, utan också kan jaga och äta däggdjur. En de tidigaste observationerna var att aporna tillverkade redskap.

 • Jeanne d´Arc

  Jeanne d'Arc (även kallad Jungfrun av Orléans), född 1412 i Domrémy i Lorraine, död 1431 i Rouen, är Frankrikes nationalhelgon. Hennes minnesdag inom Romersk-katolska kyrkan firas den 30 maj. Jeanne var en bondflicka utan utbildning och kunde varken läsa eller skriva. Vid tolv års ålder sägs hon ha börjat höra himmelska röster, som uppmanade henne till sexuell avhållsamhet och slutligen till att rädda fosterlandet.

 • Jeannette Rankin

  Jeannette Rankin, född 1880 i Montana, död 1973 i Kalifornien, var en amerikansk republikansk politiker och ledamot av USA:s representanthus. Hon var den första kvinnliga kongressledamoten i USA. Rankin var pacifist samt arbetade för kvinnlig rösträtt. Hon var en av femtio kongressledamöter som röstade mot att USA skulle delta i första världskriget. Rankin var även den enda ledamoten som röstade mot att förklara krig mot Japan efter attacken mot Pearl Harbor 1941.

 • Lise Meitner

  Lise Meitner, född 1878 i Wien, Österrike, död i Cambridge, England 1968, var en fysiker inom radioaktivitet och kärnfysik. Hon har gått till fysikhistorien genom att lansera den revolutionerande hypotesen att kärnklyvning uppstår då uran utsätts för neutronbestrålning. Lise Meitner fick inte dela Nobelpriset i kemi med Otto Hahn, som denne tilldelades 1944. Vissa anser att det berodde på att hon var kvinna, judinna och emot militär forskning kring kärnkraft. Grundämnet meitnerium är uppkallat efter Lise Meitner.

 • Malala Yousafzai

  Malala är en pakistansk utbildningsaktivist. 2012 utsattes hon för ett mordförsök utfört av talibantrogna. Under 2013 fick hennes aktivism internationellt erkännande. Hon har tilldelats flera internationella utmärkelser och fick Nobels fredspris år 2014 tillsammans med Kailash Satyarthi.

  http://www.imdb.com/title/tt3065132...
 • Margaret Hamilton

  Margaret Hamilton, född 1936 i Indiana, USA, är en amerikansk datorforskare, systemvetare och egenföretagare. Hon var tidigare direktör för mjukvarudivisionen vid MIT Instrumentation Laboratory som utvecklade mjukvara för installation i rymdraketer inom Apolloprogrammet. Vid ett kritiskt ögonblick under Apollo 11-uppdraget förhindrade Hamiltons grupps arbete att en månlandning avbröts.

 • Marie Curie

  Marie Curie, född 1867 i Warszawa i Polen, död 1934 på Sancellemoz sanatorium i Haute-Savoie i Frankrike, var en kemist och fysiker. Hon är känd främst för sin forskning kring radioaktivitet och erhöll nobelpris vid två tillfällen. Asteroiden 7000 Curie är uppkallad efter henne och hennes make, Pierre Curie.

  https://www.youtube.com/watch?v=TW1...
 • Mary Anne Evans

  Mary Anne Evans, mer känd under författarnamnet George Eliot, född 1819 i Warwickshire, England, död 1880 i Chelsea, London, var en brittisk romaniörfattare, som under sin levnad var lika känd som Charles Dickens. Utöver de folklivsskildringar, som Middlemarch, som hon är mest känd för, så har George Eliot stor variation i sina romaners handling. Romola är en historisk roman från Florens, Daniel Deronda handlar om sionismen. Flera romaner har en man som berättare, som Adam Bede och När slöjan lyftes. Den senare är en kort roman om att älska fel person, den förra om en vävares öde och dubbelmoral i kristliga samfund.

 • Mary Shelley

  Mary Shelley, född 1797 i London, död 1851 i London, var en brittisk roman- och novellförfattare som också publicerade dramatik, essäer, biografier och reseskildringar. Shelley är mest känd för sin gotiska roman Frankenstein: eller den moderne Prometeus (Frankenstein: or The Modern Prometheus) som gavs ut första gången 1818.

  https://www.biography.com/people/ma...
 • Maryam Mirzakhani

  Maryam Mirzakhani, född 1977 i Teheran, Iran, död 2017 i Stanford i Kalifornien, USA, var en matematiker och professor i matematik vid Stanford University. Honfick "matematikens Nobelpris", Fieldsmedaljen 2014. Hon blev den första och hittills enda kvinnan att tilldelas Fieldsmedaljen. Hon avled vid 40 års ålder till följd av bröstcancer.

  http://www.newyorker.com/tech/eleme...
 • Mileva Maric

  Mileva Marić, född 1875 i kungariket Ungern i nuvarande Serbien, död 1948 i Zürich i Schweiz, var en serbisk matematiker. Hon var Albert Einsteins första fru. Omfattningen av Mileva Marićs bidrag till Einsteins Annus mirabilis (mirakelår) 1905, är kontroversiell och har varit föremål för omfattande diskussion.

 • Murasaki Shikibu

  Murasaki Shikibu, född cirka 973, död cirka 1014, var en japansk författare, poet och hovdam. Hon tjänade som hovdam vid det kejserliga hovet under Japans Heian-period. Hon skrev bland annat Genji monogatari (Berättelsen om Genji) mellan cirka år 1000 och 1008. Den boken är en av världshistoriens första och mest berömda romaner.

 • Nancy Roman

  Den amerikanska astronomen Nancy Roman föddes 1925 och var anställd hos Nasa från 1959 till 1979. Hon blev som den första astronomichefen vid avdelningen för rymdvetenskap den första kvinnan med en chefsposition inom Nasa. Under 1960-talet ledde Roman nästan alla Nasas astronomiska projekt och hon har bland annat ansvarat för satelliten COBE (Cosmic Background Explorer) och Hubbleteleskopet­. Hon kallas av många för "Mother of Hubble" och asteroiden 2516 Roman är uppkallad efter henne.

 • Naomi Klein

  Naomi Klein, född 1970 i Montréal, är en kanadensisk författare och journalist. Hon är mest känd för boken No Logo (1999) som gjort henne till förgrundsgestalt för den globala rättviserörelsen. 2007 publicerade Klein Chockdoktrinen, där hon driver tesen att kapitalismen utnyttjar katastrofer och kriser för att driva igenom impopulära politiska förändringar medan de berörda är allt för chockade att göra motstånd. En dokumentärfilm baserad på boken släpptes 2009.

  https://www.youtube.com/watch?v=vdI...
 • Nettie Stevens

  Nettie Maria Stevens, född 1861 i Vermont, USA, död 1912, var en genetiker. Hon och Edmund Beecher Wilson var de första forskarna som beskrev kromosomgrund för könsbestämningssystem, även om de forskade oberoende av varandra.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Netti...
 • Rachel Carson

  Rachel Carson, född 1907 i Pennsylvania, död 1964 i Maryland, var en författare och marinbiolog. 1962 kom hennes mest kända bok, Silent Spring (Tyst vår). Den kritiserade kraftigt den allt ökade användningen av miljögifter (speciellt DDT) inom jordbruket, något som, menade Carson, hotade hela djurlivet. Hon var en av de första som i detta syfte analyserade näringskedjan; hon studerade hur de biocider som en organism tog upp påverkade dess predatorer. Trots att Silent Spring angreps häftigt av större delen av USA:s kemisk-tekniska industri, fick den en enorm betydelse för synen på biocidanvändning inte bara i USA, utan i hela västvärlden. Inte minst ledde den till ett omfattande förbud mot DDT-användning. På grund av detta, och på grund av att hon populariserade studiet av näringskedjan inom ekologiska undersökningar, har hon blivit något av en ekologisk ikon.

 • Radia Perlman

  Under mitten av 70-talet och framåt arbetade Radia Perlman med att få datorer att dela information med varandra på ett säkert sätt. Ett arbete som ledde fram till ”Spanning Tree Protocol (STP)” vilket fortfarande används för att styra trafik på nätet. Den här upptäckten har fått henne att kallas för ”internets moder”. Rådia Perlman är en av 12 kvinnor i Internet Hall of Fame.

  http://www.internetmuseum.se/tidsli...
 • Rosa Luxemburg

  Rosa Luxemburg, född 1871 i Zamość i Kejsardömet Ryssland (nuvarande Polen), död (mördad) 1919 i Berlin i Weimarrepubliken, var en socialist (socialdemokrat och senare kommunist) av judisk härkomst. Luxemburg har betraktats som ett revolutionärt marxistiskt alternativ till den reformistiska socialdemokratin och den diktatoriska "sovjetkommunismen". Rosa Luxemburgs minne har hedrats bland annat genom att ett torg i östra Berlin, Rosa-Luxemburg-Platz. Hon vägrade att anta en ”säkrare”, marginaliserad position som en kvinnlig förebild inom den socialistiska rörelsen. Luxemburg hade inget mindre än en pulserande tolkning av kvinnors frigörelse och arbetarklassens frigörelse. Inom rörelsen trodde många män att en kvinnas plats var i hemmet. Hela Luxemburgs liv utgjordes av en nyfiken och kraftfull utmaning att förändra den uppfattningen.

 • Rosa Parks

  Rosa Parks, född 1913 i Alabama, USA, död 2005 i Michigan, var en medborgarrättskämpe. Parks tilldelades två av USA:s finaste civila utmärkelser: Frihetsmedaljen 1996 och Amerikanska kongressens guldmedalj 1999. Parks blev känd för att hon, 1955, vägrade lämna sin sittplats i en buss till en vit man, vilket busschauffören krävde att hon skulle göra. Den dåvarande lagen föreskrev att svarta skulle lämna sin sittplats för vita. Rosa Parks vägran att avstå sin plats följdes av en 382 dagar lång bojkott.[3] I sitt utslag den 21 december 1956 bekräftade USA:s högsta domstol att det stred mot grundlagen att segregera användare av buss eller annat kollektivtransportmedel. Rosa Parks och USA:s dåvarande president, Bill Clinton, år 1996 när hon mottog Frihetsmedaljen. Protesten som Parks genomförde blev i praktiken startskottet för en medborgarrättsrörelsens kamp för avskaffandet av apartheid-reglerna i södra USA. 1964 olagligförklarade USA:s kongress slutligen rassegregation inom alla samhällssektorer.

 • Rosalind Franklin

  Rosalind Franklin, född 1920 i Kensington i London, död 1958 i Chelsea i London, var en brittisk kemist, känd för sina studier om molekyler och kristaller. Mest känd blev hon dock för sitt bidrag till bestämmelsen av DNA-molekylens uppbyggnad. Franklin kom också på vissa virus uppbyggnader och hon förde även forskningen om kristaller framåt.

 • Sapfo

  Sapfo, född någon gång mellan 630 och 612 f.Kr., död cirka 570 f.Kr., var en grekisk kvinnlig vislyriker från ön Lesbos.

  https://www.youtube.com/watch?v=JBU...
 • Simone de Beauvoir

  Simone de Beauvoir, född 1908 i Paris, död 1986 i Paris, var en fransk intellektuell, författare, filosof, existentialist och feminist. Beauvoirs filosofi brukar beskrivas som en blandning av ateistisk existentialism samt fenomenologi, och handlar till stor del om etik och frågan hur man ska förhålla sig till sina medmänniskor.

 • Simone Veil

  Simone Veil, född 1927 i Nice, död 2017 i Paris, var en fransk jurist och politiker. Mellan 1979 och 1982 var hon talman i Europaparlamentet och 1974–1979 och 1993–1995 hälsominister i Frankrikes regering. Hon blev mest känd för den abortlag som bär hennes namn.

 • SIri Derkert

  Siri Derkert är känd som en konstnär med starkt personlig och expressionistisk stil . Hon har gjort figurmålningar i grå toner, vanligen pastell, interiörer och barnporträtt. 1960 blev hon den första kvinnliga konstnären med separatutställning på Moderna Muséet i Stockholm.

  https://www.tv.nu/program/siri-derk...
 • Vikingakvinnor

  Vikingarna spelade en viktig roll i Europas historia, däremot har kvinnorna till stor del glömts bort i historieskrivningen. Här är en skildring av hur vardagen såg ut för ett beryktat folk, som långt ifrån enbart åkte på plundringståg.

  https://www.svtplay.se/video/273349...
 • Virginia Woolf

  Virginia Adeline Woolf, född 1882 i London, död 1941 nära Lewes i East Sussex, var en brittisk författare och feminist. Hon anses vara en av 1900-talets viktigaste engelskspråkiga författare. Virginia Woolf var en av de tongivande modernistiska författarna och teoretikerna. Hennes experimentella prosa var nydanande och har även ökat kunskap om och inspirerat flera nutida feministiska rörelser.

  http://www.gp.se/nöje/virginia-wool...

Har du hamnat på listan av misstag, har du tips på fler personer som borde stå med här eller vill du uppmärksamma oss på ett namn du inte tycker platsar på listan? Maila info@rattviseformedlingen.se löser vi det!

Bidra gärna till våra framtida listor genom att gå med här: facebook.com/rattviseformedlingen
Välkommen!

Du vet väl att du som företag eller organisation kan adoptera denna lista för att stötta vårt arbete? Kontakta info@rattviseformedlingen.se för mer information.

scroll-top