Barn- och ungdomslitteratur för alla

Med Rättviseförmedlarnas hjälp har Rättviseförmedlingen samlat en lista på barn- och ungdomslitteratur med ett inkluderande och nyfiket perspektiv. Här finns historier där fler barn och unga kan hitta stärkande rollfigurer att identifiera sig med.

Baobagodis

Satomi Ichikawa

Paa skall sälja bananer på marknaden. Bananstocken är tung så Paa sätter sig vid ett stort baobabträd. Trädet är törstigt så Paa skyndar iväg till en brunn.

Barnen i Lyckeskolan

Ebba Berg

Bokserien utmanar stereotypa föreställningar och speglar skolans värdegrund samtidigt som de lockar till läsning med sina välskrivna vardagsäventyr!

Besttjusaren

Nahoko Uehashi

Erin bor i stridsormsskötarnas by men hennes fridfulla liv slås i spillror och hon slängs ut i en värld fylld av fascinerande varelser och intriger.

Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Sara Kardefors

En knivskarp vardagsskildring med relationer i centrum, om Billie som bor i fosterhem.

Blompojken

Elias S. Ericson

Bilderbok om att vara fin som man är. Blompojken är inte stor och stark. Blompojken är fin, snäll, vänlig. Han tycker om fina saker, blommor.

Bögslungan

Per Alexandersson

Boken handlar om Max som går i nian. En dag får han en ny skåpgranne, Niklas. När Max får ihop det med en tjej är det ändå Niklas han drömmer om på nätterna.

Boken om Mademoiselle Oiseau

Andrea de La Barre de Nanteuil

En dag råkar nioåriga Isabella trycka på fel knapp när hon kliver in i hissen. Först när hon sätter nyckeln i låset märker hon att något inte är som det ska.

Boktjuven

Markus Zusak

En makalös skildring av vänskap och mod under andra världskriget.

Bröllopet i Marsipanien

Lena Karlin

Boken handlar om en fattig prinsessa som får möjlighet att gifta sig med en rik prins. Men hon tycker att han är tråkig och gifter sig istället med en drake.

Brorsan är kung

Jenny Jägerfeld

Elvaåriga Måns har följt med sin mamma till Malmö. Där träffar han på Mikkel som utmanar honom på skateboard. Måns har aldrig haft så roligt med någon annan.

Cirkeln

Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg

Sex tjejer har just börjat gymnasiet. De har inget gemensamt men måste lära sig samarbeta för att hitta och besegra ondskan som jagar dem.

Cirkus Bestivus

Andreas Palmaer

På cirkusen finns bokslukaren Beata, lindansaren Fantastiska Frida, Leo Lejontämjare och Clownen Gonzai. Men cirkusen tvingas stänga och de måste ge sig ut i skogen.

Dagbok för alla mina fans

Jeff Kinney

Greg skriver dagbok och ritar bilder i den. Den kommer han ge journalisterna när han i framtiden blir rik och berömd. Först ska han bara tackla mellanstadiet.

Den andra mamman

Viveka Sjögren

Varför kan inte mamma vara som andra? varför kan hon inte prata svenska? Om att finna nya sidor hos sin mamma och att som mamma finna nya sidor hos sig själv.

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten

Mark Haddon

Christopher har Aspergers syndrom. Han kan alla världens länder och deras huvudstäder men det han inte alls förstår är människor och deras tvetydiga känslor.

Den modiga prinsessan

Anna Friberger

Den mörka materian

Philip Pullman

En fantasytrilogi som handlar om Lyras och Wills vandring genom en rad parallella världar. Böckerna heter; Guldkompassen, Den skarpa eggen och Bärnstenskikaren.

Den omättliga vägen

Ben Okri

Azaro är ett andebarn vars lott är att dö ung och pånyttfödas, om och om igen. Men när han ser sin moders sorgsna ansikte, beslutar Azaro att trotsa sitt öde.

Den röda kammen

Fernando Picó

En rolig och dramatisk berättelse om flickan Vita som får följa hur hennes granne och vän señora Rosa lurar och nästan skrämmer livet av byns pösiga slavjägare.

Den stora pannkaksfesten

Björn Augustson

I en liten by på landsbygden bråkas det om vilka ägg som är godast, bruna eller vita. För att få slut på bråken ordnas en tävling under den stora pannkaksfesten

Det är jag som är Mickan!

Malin Nilsson och Vanessa López

När Mickans familj flyttar ser hon sin chans att äntligen leva som tjej. Trots att hon har en pojkes kropp och är döpt till Mikael vill hon inte leva som kille.

Det blåser på månen

Eric Linklater

Dina och Dorinda försöker vara väldigt hjälpsamma eftersom deras pappa snart ska resa bort men hur mycket de än försöker tolkas allt de gör som bus av de vuxna.

Det hjärtformade lövet

Shira Gefen

Ett hjärtformat löv lösgör sig från en gren och svävar ner och landar på Alonas huvud. Men vem äger lövet och vad ska Alona göra för att lämna tillbaka det?

Elin under havet

Sofia Malmberg

En berättelse om en flicka som blir utsatt för övergrepp. När verkligheten blir för skrämmande flyr hon in i fantasin och kommer så småningom ut på andra sidan.

Elis ryggsäck

Elbe Wallin

Eli samlar på allt möjligt och hens ryggsäck blir allt tyngre för var dag. Men när Eli träffar Aisha blir livet annorlunda. Genom vänskapen blir Eli fri.

Ellen, Dellen

Maria Gripe

Högstadieeleven Fredrika bestämmer sig en dag för att byta personlighet. Hon blir klassens självklara ledare och hindrar kamraterna från att reta Britt .

Emily

L. M. Montgomery

Emily drömmer om att bli författare och fångar sina upplevelser i sin skrivbok. Trots att omgivningen är oförstående kämpar hon för att nå sin dröm.

Familjeboken

Edward Summanen

Familjer kan se ut nästan hur som helst och barn blir till på många olika sätt. Boken handlar om olika former av familjebildningar och vidgar begreppet familj.

Färsk fisk

John Kilaka

Denna färgstarka afrikanska bilderbok är en humoristisk fabel om byliv i Tanzania, en by befolkad enbart av djur.

Floden som steg till himlen

Mary Medlicott

Sagor, myter, fabler och berättelser från den afrikanska kontinenten från Marocko till Sydafrika blandas här friskt... En afrikansk guldgruva att ösa av.

Förbaskade träd!

Kristina Murray Brodin

Det bästa med det nya huset är den stora eken som är perfekt att bygga en koja i. Det tycker inte pappa. Men som tur är får inte ens pappor alltid som de vill.

Gittan och gråvargarna

Pija Lindenbaum

Ingen rädder för vargen här! I varje fall inte Gittan. Gittan tappar bort dagis men hittar gråvargarna. Vargarna blir hennes vänner och magiska saker händer.

Godnattsagor för rebelltjejer

Elena Favilli & Francesca Cavallo

En bok om hundra kvinnor som åstadkommit något speciellt eller stått upp för sina ideal. Stärkande, rörande och inspirerande sagor för tjejer i alla åldrar.

Gunga åt Söder och Norr - Inlighetens kamp

Anna-Klara Mehlich

Aina har lov när en man från Norr söker upp henne. Människor där blir allt mer lika och bryr sig allt mindre om varandra. Aina är den enda som kan stoppa det.

Habib

Douglas Foley

Habib går i femman och skriver dagbok. Vi får läsa om hans familj och kompisar, om kärlek, förortslivet och om hur det är att ha invandrarbakgrund.

Händiga Hanna

Titti Knutsson

Bokserien handlar om Hanna som älskar att laga saker och ta reda på hur saker och ting funkar. Hanna är nyfiken, vetgirig och har ett gott självförtroende.

Hej och hå kläder på

Stina Kjellgren

En härlig syskonbok med mycket igenkänning och ett roligt perspektiv på morgonrutinerna. Här klär alla på sig, snabbt och lätt och dessutom på gungande rim!

Hemlängtan

Michelle Magorian

Hemlängtan är en bok om en flickas känsla av övergivenhet, ensamhet och desperation. Men det är också en bok om människokärlek, tolerans och frimodighet.

Hemligt kär

Joanna Kenrick

Natalie är kär i Will. Men Will är kär i Paul. Vem av dem vågar berätta sanningen? En lättläst och gripande ungdomsberättelse om ett angeläget ämne.

Hjälte med hjärta

Anette Jahnke

Vad är det egentligen att vara hjälte? Och vad händer när man blir rädd? Hjälten med hjärta visar att mod också handlar om att visa sina känslor.

Hur görs bebisar?

Cory Silverberg

Hur görs bebisar? Och vad behövs för att det ska bli ett barn? Hur lång tid tar det för en bebis att växa? Och vem bestämmer när den ska komma ut?

I mitt namn - en bok om att vara trans

Moa-Lina Olbers Croall

Innehåller intervjuer med transpersoner, fakta och tips till dig som är transperson. Målgruppen är ungdomar som funderar över sin könsidentitet och anhöriga.

Ibland bara måste man

David Levithan

Paul bor i en liten stad i USA, han går i high school och umgås med vänner. När han träffar Noah blir han förälskad. Boken handlar om kärlek, vänner och skolan.

Inga och Leo löser allt

Andrea Pettersson & Malin Yngvesson

Under en upptäcktsfärd på Lunds universitet går det upp för Inga att hon ska bli ingenjör och hjälpa folk med sina uppfinningar ihop med sin vän Laser-Leo.

Io längtar

Rebecca Landmér

Io bor hos sin mamma en vecka och hos sin pappa en. Det går bra men det finns dagar av längtan. Io får besök av kusin Gullan som är tuff och kul att leka med.

Izzy och gänget

Dogge Doggelito

Från 13:e våningen har åttaåriga Izzy utsikt över hela den härliga betongdjungeln. Innanför de parabolförsedda balkongerna bor coolingar från världens alla hörn

Jag är Love

Mårten Melin

Love är väldigt populär. Det är som om han har en mystisk dragningskraft. Han börjar på en ny skola och förstår ganska snart att den inte är för vanliga barn.

Jag vill ha baklava!

Kalle Güettler

En dag har Perian med sig baklava till förskolan. Jag vill också baka baklava men ingen har tid att hjälpa mig. Kim säger kolla på nätet. Vilket nät?

Jellicoe Road

Melina Marchetta

Som barn överges Taylor av sin mamma. Sex år senare börjar det förflutna komma ikapp henne. Ännu en person i Taylors närhet försvinner och en annan återvänder.

Jösta och Johan

Anette Skåhlberg

Girafferna Jösta och Johan vill ha ett litet barn, fast de är av samma sort. De ger sig ut på savannen för att hitta ett barn och bli en familj.

Juli slår knut

Anette Skåhlberg

På savannen är det fest sedan flera dar. Men var någonstans är Juli? Var, var... var?

Kalle med klänning

Anette Skåhlberg

Kalle med klänning är en saga om att en ska få vara som en vill och att alltid följa sitt hjärta.

Läs mer

Katitzi

Katarina Taikon

En bokserie om den viljestarka Katitzi och hennes familj. Utifrån ett barns perspektiv skildras rättvisa och utanförskap samt hur okunskap föder fördomar.

Kim och skrutten

Karin Frimodig & Sara Berg

Denna bok handlar om hur det är att vänta på ett syskon. Vilka förväntningar kan ett barn ha när mammorna väntar på en lite person som kallas för Skrutten?

Kwela Jamela

Nikki Daly

Jamela bor i ett färgstarkt sydafrikanskt område. När mamma sparat ihop till ett vackert tyg draperar hon sig i det och skrider nedför gatan som en drottning.

Legenden om Deverry

Katharine Kerr

En bokserie som består av 15 böcker som sträcker sig över en tidsperiod på 500 år. Böckernas huvudtema är baserat på reinkarnation, magi och keltisk mytologi.

Leni

Emma Adbåge

Böckerna om Leni fångar och skildrar det lilla barnets känslor och uttryck. Författaren fångar på pricken småbarnstrots och "kan själv"-åldern.

Lill-Zlatan och morbror raring

Pija Lindenbaum

Lill-Zlatan älskar sin morbror raring. När föräldrarna är på Mallis får hon vara med honom hela tiden. Men när Steve dyker upp blir Lill-Zlatan svartsjuk.

Lilla Björn och Lilla Tiger

Janosch

Sagan om den lilla björnen och den lilla tigern som bor i en stuga vid en å. En dag hittar de en låda som luktar banan. De vill åka dit lådan kommer ifrån.

Lilla E

Charlotta Lannebo

En bokserie, precis i gränslandet mellan dröm och verklighet. I dessa högläsningsböcker upptäcker vi världen tillsammans med den modiga hjältinnan Lilla E

Morris och Dipsås i rymden

Anna-Carin Svanå

UppfinnarJohanna

Författare: Ann-Christine Magnusson - Illustratör: Lovisa Lesse

Bokserien handlar om UppfinnarJohanna som älskar att klura, pyssla och uppfinna. ”Det här är en böcker som många små uppfinnare kan känna igen sig i. ”

Läs mer

Varför är mamman arg?

Författare: Kristina Murray Brodin - Illustratör: Bettina Johansson

På vägen går en mamma och är arg. Varför är hon det? undrar Alvdis och Hamsa. Har hennes barn tjatat för mycket om godis? Eller har något gått sönder?

Läs mer

Varför gråter pappan?

Författare: Kristina Murray Brodin - Illustratör: Bettina Johansson

Utanför staketet sitter en pappa och gråter. Varför gör han det? undrar Alvdis och Hamsa. Har någon varit dum? Eller är han bara trött? ...

Läs mer
* obligatoriskt fält
Skicka