Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 135 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

ledigt jobb

Nordiska museet söker avdelningschef till Julita gård, Katrineholm

Publicerad
måndag, 5 februari 2018
Sista ansökningsdag
söndag, 11 mars 2018

Stiftelsen Nordiska museet är idag Sveriges största kulturhistoriska museum. Samlingarna speglar landets kulturhistoria från 1500-talet fram till nutid. Föremålssamlingen omfattar cirka 1,5 miljoner objekt och tar cirka 25 000 kvadratmeter magasinsyta i anspråk. Arkivet omfattar drygt 5 500 och biblioteket cirka 4 000 hyllmeter material. Fotosamlingarna bedöms innehålla cirka 6 miljoner fotografier. Utöver museibyggnaden och Wicanderska villan på Djurgården äger stiftelsen flera kulturhistoriska miljöer på skilda håll i landet: Tyresö slott, Julita gård, Svindersvik och Härkeberga kaplansgård. De olika fastigheterna har i de flesta fall tillförts museet som testamentariska gåvor. Stiftelsen svarar för driften och förvaltningen av samtliga dessa miljöer och historiska landskap med över 400 byggnader.

Nordiska museets avdelning Julita gård ligger vackert vid sjön Öljaren i Södermanland. Godset omfattar 2200 hektar mark och mer än 360 byggnader. Tillsammans utgör skog, odlingslandskap, byggnader, park och trädgårdsanläggningar en unik och autentisk godsmiljö från förra sekelskiftet och även Nordiska museets samlingar av levande växtmaterial är förlagt till gården. I godsförvaltningen ingår ca 35 permanentbostäder och ca 40 fritidsbostäder. Museet har ca 30 tillsvidareanställda och ca 20 säsongsanställda medarbetare vid Julita gård.

Uppgiften

Stiftelsen Nordiska museet söker nu en avdelningschef till Julita gård som vill fortsätta arbetet med att lyfta kunskapen om Julita gård och jordbrukshistoria i allmänhet till en bred publik. Som avdelningschef förväntas du att ha ett stort fokus på att utveckla forskningen och kunskapsuppbyggnaden kring Julita gårds långa lokala historia i ett svensk, nordisk och internationellt perspektiv t.ex. genom etablering av samarbeten och partnerskap med relevanta universitet/högskolor och andra institutioner.

Du strävar efter att göra Julita gård känt som Sveriges första ’gröna museum’ med kunskap och förmedling om kulturväxter, jordbruksprodukter och jordbruksverksamhet. Ditt mål är att verksamheten och jordbruk visar på fördelarna med att knyta samman historiska och samtida kunskaper om produktion och konsumtion av mat som ett sätt att stärka och utveckla matupplevelser och samtidigt verka för global och hållbar utveckling.

Som avdelningschef ansvarar du för verksamhetsplanen som har ett starkt fokus på publiken och du kommunicerar och samlar anställda kring denna. Du sitter med i museets ledningsgrupp och är direkt underställd styresman (museichef), har ca 5 direktrapporterande samt har resultat- och budgetansvar. I tjänsten ingår även att ha ett tätt samarbete med externa parter i Katrineholm och Sörmland om besöks- och näringsutvecklingen.

Vem är du?

Vi ser att du är en inspirerande och driftig person med en god förmåga att engagera dina medarbetare. Du har ett stort affärssinne samt är lyhörd och lösningsorienterad. Du ger ett förtroendeingivande intryck, tycker om att träffa människor och uppskattar att arbeta lika mycket självständigt som i team. Vidare ser vi gärna att du är strukturerad samt process- och utvecklingsorienterad.

Vilken bakgrund har du?

Vi söker dig som har dokumenterad kunskap om historiska herrgårdar, jordbrukshistoria eller motsvarande. Du har flerårig erfarenhet från strategiskt och operativt arbete i en liknande roll och vi ser att du har en akademisk examen inom relevant ämnesområde. Vidare har du tidigare haft en ledande roll med både budget- och personalansvar och gärna från ett museum. Positiva erfarenheter från att söka sponsring, bidrag och forskningsmedel för projekt är meriterende. Du behärskar svenska och engelska obehindrat i tal och skrift, övriga språkkunskaper är meriterande och därutöver har du god datavana.

Intresserad?

Tjänsten är planerad att tillträdas snarast efter överenskommelse och avser en tillsvidareanställning på heltid med sex månaders provanställning. Placering är på Julita gård men med regelbundna resor till Nordiska museet på Djurgården i Stockholm.

Vid frågor om tjänsten vänligen maila till rekrytering@nordiskamuseet.se. Fackliga frågor besvaras av Thomas Adolfsson (SACO) tel 08- 519 545 49 eller Pamilla Håkansson (OFR) på telefon 08- 5195 45 31.

Varmt välkommen med din ansökan här senast den 18 februari 2018. Alla ansökningar kommer att behandlas löpande, varför vi gärna ser att du söker så snart som möjligt.

_________________________________________________________

Ange gärna i din ansökan att du hittat annonsen via Rättviseförmedlingen.

scroll-top