Låt dem inte vinna

Publicerad 10 september 2018

Rättviseförmedlingen ska utmana makten med glimten i ögat. Idag är den glimten både en skarpt brinnande låga och en enda stor tomhet.

Jag orkar inte var fjärde år tänka att ”vi är i alla fall fler”. Att vi är fler än dem som röstat för rasism. Det spelar ingen roll om Sverigedemokraterna är störst eller tredje största parti. Så länge vi låter dem påverka oss alla, hur vi tänker, vilka vi misstänkliggör och hur vi pratar, så låter vi dem vinna.

Jag orkar inte ha glimten i ögat och säga ”hoppsan, att du röstade mot vår demokrati var nog bara en tankevurpa”.

Samtidigt brinner det i mig. Längre än så här kan vi inte låta vårt samhälle slitas isär. Vi måste ifrågasätta vem som har makt och varför. Och det är precis det vi gör på Rättviseförmedlingen varje dag, tillsammans. När Åkesson står i en debatt och formulerar vem som är svensk nog att passa in här, markerar vi mot diskriminering, fördomar och ojämlikhet. Vi förändrar hur makten ser ut och därigenom förändrar vi vårt sätt att tänka om varandra, vi skapar ett mer inkluderande och mer jämlikt samhälle. Det spelar roll.

Idag är vi 135 000 rättviseförmedlare. Vi är fler än varje enskilt partis medlemsantal. Vi har kraft och makt att förändra berättelsen om Sverige och vilka som bor här. Vi kan utmana makten med både glimten och glöden i ögonen. Och det är vad vi tillsammans ska göra, varje dag, tills vi når ett samhälle fritt från rasism, fördomar och diskriminering.

/ Seher Yilmaz, ordförande för Rättviseförmedlingen