Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 135 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Stockholms handbollförbund söker projektledare, Stockholm

Jämställdhetsmyndigheten söker kvalificerade utredare för att förebygga och bekämpa mäns våld mot…

Riksteatern söker personalspecialist med fokus på jämlikhet och mångfald, Botkyrka

Fler lediga jobb
nyhet

Isabellestipendiet fyller 5 år

Publicerad
tisdag, 25 augusti 2015

För femte himla året i rad är vi med och delar ut Isabellestipendiet (vårt favoritstipendie) och det är vi enormt stolta över! Passa på att nominera dig själv eller din kompis som är hantverkare genom Isabellstipendiets hemsida. Sista dag att nominera är 9 september och vem som blir årets stipendiat avslöjar vi 15 september. Lycka till!

I Sverige är 99%* av alla hantverkare inom byggbranschen män. Det vill inredaren och programledaren Isabelle McAllister ändra på genom att för femte året dela ut Isabellestipendiet – Sveriges enda hantverkarstipendium för kvinnor. Nomineringsförfarandet börjar idag med bland andra Elsa Billgren i juryn. 

Fem år har gått sedan Isabelle McAllister instiftade Isabellestipendiet för att lyfta de få kvinnor som arbetar inom byggbranschen och inspirera fler att söka sig till området. Som vanligt delas stipendiet ut i samarbete med Rättviseförmedlingen.

– Det ser fortfarande ut ungefär som när jag instiftade det här stipendiet för fem år sedan, men jag är säker på att vi har gjort skillnad. Framför allt handlar det om att ändra attityden inom byggsektorn och att hylla de hantverkare som inte är män för att sporra fler att jobba inom branschen. Bara att tänka på det och uppmana till samtal för utvecklingen framåt. Samarbetet med Rättviseförmedlingen gör att frågan hålls vid liv vid liv året om, det är superviktigt, säger Isabelle McAlllister.

 

I år är juryn större än någonsin. En av de nya ansiktena är inredaren och stylisten Elsa Billgren:

– Jag är så glad över att få vara med och utse årets Isabellestipendiat, för i min branch är det viktigt att visa på olika typer av kompetens och styrka. Det behövs fler förebilder att hänga upp sina drömmar på.

Nomineringsprocessen startar idag tisdag, och sker på Isabellestipendiet.se. Årets stipendium delas ut den 8 oktober då Hem, villa och bostadsrätts årliga boendemässa som hålls i Stockholm.

jury15_alla

Årets jury:

Anders Öfvergård (Arga snickaren)
Björn Christiernsson  (Äntligen hemma)

Elsa Billgren (stylist, programledare och inredare)
Isabelle McAllister (Äntligen hemma, Sommartorpet och Fixa Rummet)

Johnnie Krigström (Roomservice)

Seher Yilmaz (ordförande Rättviseförmedlingen)

Tatjana Joksímovic (arkitekt, delad ordförande i Kvinnors Byggforum)

 

Rättviseförmedlingen – en modern folkrörelse

Den ideella föreningen Rättviseförmedlingen startade mars 2010. Idag samarbetar över 80 000 personer i sociala medier för att ideellt hjälpa projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Rättviseförmedlingens arbete går ut på att – med hjälp av efterlysningar och tips – lyfta fram kompetens som tenderar att hamna i skymundan. På detta sätt tar vi konkreta och konstruktiva steg för att korrigera skevheter som bygger på stereotypa föreställningar om bland annat kön, ursprung och fysiska förutsättningar.

*Statistik är hämtad från fackförbundet Byggnads.

 

Tack till 2015 års sponsorer:
Byggmax, Beckers, Svensk Byggtjänst, Hem, villa & bostadsrätt och Hus & Hem.

 

scroll-top