Intervju med Lovette Jallow, 2017 års vinnare av Rättvisepriset

Publicerad 12 december 2017

Rättvisepriset tilldelas i år Lovette Jallow för hennes arbete mot rasism och diskriminering inom skönhetsbranschen samt sitt engagemang mot slaveriet i Libyen.

Grattis Lovette! Hur känns det att vinna Rättvisepriset?

Med så många fantastiska initiativ som jag nominerades tillsammans med känns det som en ära att ens nomineras. Fantastiska initiativ för LGBT, #metoo och #sättdetpåprov. För mig personligen handlade det inte om att vinna utan mest att kunna nå ut till fler med initiativen som jag har stått bakom tillsammans med fantastiska människor.

Vad är drivkrafterna bakom ditt engagemang?

Mitt engagemang för Black Vogue växte fram ur ett behov av nyanserad kritik gentemot skönhetsindustrin och hur de exkluderar människor som står utanför normen. Det arbetet startades 2015 och har vuxit till över 32 000 medlemmar sedan dess. Många förändringar har skett inom skönhetsindustrin sedan det startades och det är jag tacksam för. När det gäller Libyenfrågan så drivs jag och flera andra av samma passion för rättvisa, för mänskligheten och att kunna uppmuntra alla människor att använda sin röst för andra som inte kan höras. För mig handlar det alltid om att tala för rättvisa i alla frågor och för alla människor oavsett bakgrund, hudfärg och etnicitet. Tyvärr är det så att media bara väljer ut vissa röster så jag måste ständigt använda min röst och plattform för att synliggöra andras kamp och min egen.

Vad är ditt bästa tips till dem som vill inspirera andra att agera för jämlikhet och jämställdhet? 

Det går bortom att inspirera andra att agera, jag vill påminna alla människor om sin empati samt att varje röst räknas. Det har jag märkt nu bland svenska folket, att när de ser en person agera så är många villiga att agera tillsammans med oss. Från privatpersoner till mindre företag som tror på saken. Vi har haft mödrar som bidragit, pappor som kört sina barn till insamlingen, barn själva som ringt in och tagit pendeltåg för att komma till oss. Människor som tagit egna initiativ att nå oss. Jag är otroligt stolt över alla som har stöttat oss i denna resa från demonstration till praktisk aktion. Samhörigheten som har visats de senaste veckorna går bortom alla gränser som länge polariserat det svenska folket. Vi står tillsammans för andra som inte kan.

Min sista tips till alla som vill göra förändring är ”drunkna inte i hopplöshet och rädsla”, ta ställning för det som är rätt och se hur bitarna faller på plats.

Vad händer nu? Hur ser 2018 ut för dig?

Jag kommer att fortsätta arbeta med mina hjärtefrågor, jag kommer att ta upp alla kamp som berör mina medmänniskor oavsett vilka tuffa motgångar jag stöter på. Jag kommer alltid att bära med mig min grundtanke att bortom våra utseenden, religion, sexuell läggning eller könstillhörighet så har vi alla rött blod inom oss och alla förtjänar ett värdigt liv i denna värld.

Vinnaren av Rättvisepriset tilldelas en prissumma på 10 000 kr och Lovette Jallow meddelar att pengarna kommer att gå till insamlingen för Libyen.