Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 135 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Bannerboy söker Senior Creative Developer, Stockholm

Sida söker programansvarig specialist till Enheten för globalt hållbar ekonomisk utveckling,…

Östgötateatern söker maskör och perukmakare

Fler lediga jobb
nyhet

Hantverkare – ett yrke för alla

Publicerad
tisdag, 30 augusti 2016

Plattsättaren Julia Schaffer Flemk ser det som självklart att fler icke-män ska söka sig till byggbranschen, och vill peppa den som funderar på en sådan karriär att satsa.

– Alla hantverksyrken är roliga och kreativa ­– men förutom det är det både bra betalt och fördelaktiga arbetstider. Så känner du dig sugen – bara kör!

För sex år sedan grundade Isabelle McAllister Isabellestipendiet, som delas ut tillsammans med Rättviseförmedlingen. Syftet med Isabellestipendet är att lyfta de få icke-män som arbetar inom byggbranschen och inspirera fler att söka sig till området. Förra året vann Julia Schaffer Flemk stipendiet.

– Jag har visserligen blivit nominerad till Årets företagare, men det här är så mycket större eftersom det är min hjärtefråga. Det finns inga andra utmärkelser som man kan få som icke cis-man i den här branschen, säger hon.

Reaktionerna Julia Schaffer Flemk har fått sedan hon fick stipendiet har varit många. Men det som har varit allra viktigast för henne är att hon har påverkat andra att välja en framtid inom byggbranschen. Hon berättar om en kompis som träffade en tjej på krogen, som läste till plattsättare. När studenten fick reda på att kompisen kände Julia, utbrast hon ”Men det var ju hon som inspirerade mig att söka utbildningen!”

– Utan det här stipendiet hade hon aldrig sett mig i tidningen och kanske valt att bli till exempel sjuksköterska i stället. Att kunna inspirera – det är inspirerande, säger Julia Schaffer Flemk.

Julia Schaffer Flemk driver en egen plattsättningsfirma, och arbetar aktivt för att lyfta fram andra kvinnor i byggbranschen. Hennes råd till den som arbetar i byggbranschen, eller funderar på det, är att nätverka med andra.

– Du kan vara ensam tjej bland 200 gubbar på en arbetsplats. Det finns massor med nätverk för byggare som inte är män, vilket är bra, för man kan behöva stöttning eller känna sig ensam ibland.

Känner du en icke cis-man i byggbranschen som borde lyftas – eller är du en själv? Skicka in din nominering här.

Tack till 2016 års sponsorer:
Beckers, Byggnads, Svensk Byggtjänst och Hem, villa & bostadsrätt

scroll-top