Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 135 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Östgötateatern söker maskör och perukmakare

Kulturhuset Stadsteatern Vällingby söker chef/verkställande producent, Vällingby

Studiefrämjandet söker utvecklingsledare, Stockholm

Fler lediga jobb
nyhet

Grattis Karolina Dahl, 2017 års Isabellestipendiat!

Publicerad
torsdag, 12 oktober 2017
För sjunde året i rad delar Rättviseförmedlingen, tillsammans med Isabelle McAllister, ut Isabellestipendiet till en kvinna och förebild inom byggbranchen. Årets vinnare är elektrikern Karolina Dahl! Vi passade på att prata med Karolina om vad det betyder för henne att få stipendiet, vilka utmaningar byggbranschen står inför och vad det bästa med hennes jobb är. 

 

Kan du berätta lite kort om dig själv?

Jag har jobbat som installationselektriker sedan 2008, och jobbar nu på Caverion i Stockholm och är 37 år ung. Förtroendevald på Elektrikerförbundet och sitter som ledamot i Centrala Representantskapet.

 

Vad betyder det för dig att få Isabellestipendiet 2017?

Att man har gjort ett bra intryck, haha. Jag vet inte, jag är rätt tagen fortfarande att jag vunnit, jag är inte så van vid att stå i fokus och det här året har varit rätt omtumlande redan. Klart att det är kul, jag anser mig själv som rätt vettig när det kommer till jämlikhet och genus och rättvisa överlag så jag ser det som en möjlighet. Samtidigt kan jag tycka att det är trist att det behövs ett separatistiskt pris – att vi alla inte bara ses som människor med lika värde i samhällets ögon – men jag förstår varför det är nödvändigt att lyfta och föra fram kvinnor i mansdominerande branscher. Och i samhället överlag.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Stålarna. Att lönen är baserad på kunskap och erfarenhet och inte kön. Jag har lika lön som mina kollegor som är män utan snack och den självklarheten saknade jag på tidigare jobb. Sen är det en branschfråga baserat på vilket fackförbund och motpart som styr och som elektriker har vi kämpat hårt för den lön vi har idag jämfört med kvinnodominerande branscher. Jag hoppas på att se en bättring där, klart de ska ha lika hög lön som mig. Och tacksamt nog är mitt fackförbund på samma linje, att stötta och stödja dessa kvinnodominerade förbund så även de får en värdig lön.

 

Varför tycker du att jämställdhets- och jämlikhetsarbetet är viktigt inom din bransch?

Det är väl en självklarhet att byggbranschen håller samma takt som övriga samhället när det gäller etik och moral. Vill man locka fler kvinnor in i mansdominerade yrken ska det också kännas välkommet att söka dit.

 

Vad kan göras för att byggbranschen kan bli mer jämställd och jämlik?

Kolla på studentflaken från i år. Vad är det för lärare och rektorer som går med på sexistiska våldtäktsskämt? Dåliga värderingar  börjar redan i plugget, det är upp till lärarna att kväva sexismen rakt av redan där och då. Sen har det varit lite av en skyddad verkstad på byggena, snubbar som inte behövt ta hänsyn till kvinnor vid fikabordet utvecklar tillslut en kultur som exkluderar dessa per automatik. Inom tio år kommer det behövas 10 000 elektriker till, ska unken humor och förlegade värderingar avgöra vilka som utför dom jobben? Vill vi se en minskning av lågavlönade som utför slavarbete och utkonkurrerar inhemska företag så måste åtminstone 5 000 kvinnor känna sig peppade nog att utbilda sig och få jobb som elektriker. Bland annat. Och det börjar med att ändra attityd, hemma, i skolan och på jobbet.

Börja med dig själv som individ, konfrontera dina egna fördomar. Varför tror du som du tror? Behandlar du din fru eller dotter eller son jämlikt eller gör du skillnad på dem pga vilket kön de har? Är svaret ja är det troligt att du gör skillnad på folk på jobbet också. Frågan är varför är det så? Branschen och människorna som jobbar i den måste ta sig själva i kragen och få lite bredare perspektiv, öka respekten och förståelsen och värdera människor bättre. Oavsett kön, hudfärg, sexuell läggning osv. När en kvinna kommer till en arbetsplats med bara män, skaka hennes hand, visa henne runt och varken dalta eller förminska så går det åt rätt håll. Lyssna och lär av varandra, ledning som montörer. Om du känner att du måste ändra ditt beteende för en mörkhyad eller kvinna dyker upp – då har du nog betett dig snett redan från början. Tänk om och ändra inskränkta vanor, för din egen skull.

 

Vad vill du säga till unga tjejer (och andra) som funderar på yrken inom byggbranschen?

Är du redo att ta världen ”by the balls?” Var beredd att kämpa men ge inte upp, kvinnor kan lika bra som män, och ganska ofta är vi bättre. Vi har till skillnad från dem fått höra alla dessa år att vissa saker kan och ska vi inte göra. Det har fått oss att antingen ge upp eller kämpa ännu hårdare. Är du av det senare stoffet är det här en bransch du klarar dig galant i. Skit i vad andra tycker, gör bara ditt bästa och sträva efter att vara duktig och kunnig i ditt yrke. Ta ingen skit men var ödmjuk inför dina misstag. Ge respekt till de som kan mer men ödsla ingen tid på folk som bara vill sätta dig på plats. Din karriär har ingen plats för negativa hinder, varken från dig själv eller andra. Bara kör. Det är inget konstigt med att vara kvinna och hantverkare, det är konstigt att det finns dom som tror att vi inte kan vara det.

Tack till 2017 års sponsorer: Ikano Bostad, Peab, Svensk Byggtjänst, Beckers, Hem, villa & bostadsrätt

scroll-top