Frågor och svar om Listoteket

Vad är Listoteket?

Listoteket är den plats där vi på Rättviseförmedlingen samlar våra listor över normbrytande kompetens. Här kan du med hjälp av sökord leta efter personer med just den kompetens du söker till ditt arrangemang och hitta personer som kompletterar den vanligaste bilden av hur kompetens ser ut inom området. Men du kan också lägga upp din egen profil och ansöka om att vara med på listor i Listoteket.

Varför finns Listoteket?

För att representation spelar roll! Vi vill vidga normer, bredda bilden av kompetens och vem som är bäst lämpad att göra vad. Genom Listoteket vill vi slå hål på stereotypa föreställningar, och hjälpa andra att nå bredare.

Varför ska jag använda Listoteket?

För dig som uppdragsgivare är Listoteket ett effektivt sätt att bredda dina befintliga nätverk och snabbt få tag på kompetens till uppdrag inom olika områden. Vår erfarenhet är att våra listor lämpar sig bäst för den som söker personer för tillfälliga uppdrag, som exempelvis experter till paneler, talespersoner till intervjuer, föredragshållare och frilansare inom olika områden. Använd sökfunktionen för att hitta listor med kompetens som du är intresserad av.

För dig som privatperson är Listoteket en plats där du enkelt kan visa upp din kompetensprofil för alla de potentiella uppdragsgivare som regelbundet använder sig av våra listor för att söka efter normbrytande kompetens.

Jag blev kontaktad av Rättviseförmedlingen och har blivit tillfrågad om att skapa en profil i Listoteket. Varför?

Vi blir regelbundet kontaktade av olika aktörer som söker kompetens utanför sina befintliga nätverk. Därför gör vi på Rättviseförmedlingen ständigt nya efterlysningar i våra sociala medier för att samla in tips på personer som passar för uppdragen. Har du kontaktats via mail eller sociala medier och tillfrågats om att lista dig i Listoteket beror det troligen på att någon har tipsat om just dig  i någon av våra efterlysningar. Kul va?! Eftersom det självklart är helt frivilligt att vara med i Listoteket kontaktar vi dig för att höra om du vill vara med.

Varför ska jag verifiera mig med till exempel Facebook, Linkedin eller Twitter?

Det är det allra enklaste sättet för oss att skapa en profil åt dig, som du sedan själv kan uppdatera som du vill. Kom ihåg att det är du själv som bestämmer vilken information du vill ska synas utåt!

Jag tycker att jag borde finnas med på flera listor. Hur gör jag då?

Vad kul att du vill vara med på flera listor! Leta upp listan som du tycker att du passar in på och klicka på “Ansök” under rubriken “Vill du vara med på denna lista”, om du redan är inloggad i systemet. Är du inte redan inloggad i systemet eller saknar profil klickar du på “Skapa konto”. Så får vi reda på att du vill vara med.

Jag saknar en lista i Listoteket. Hur gör jag då?

Mejla oss på info@rattviseformedlingen.se och berätta vilken lista du saknar och varför, så gör vi en efterlysning!

Jag vill inte vara med i Listoteket – hur tar jag bort mig?

Enklast är att mejla oss på listoteket@rattviseformedlingen.se så tar vi bort dig omedelbart. Om du har en färdig profil på Listoteket kan du plocka bort den själv, eller välja att ta bort dig från en enskild lista.

Vad skiljer Listoteket från exempelvis Linkedin?

Listoteket är framför allt en sammanställning av normbrytande kompetens inom olika områden. Listotekets främsta funktion är att bredda bilden av vilka personer som har kompetens inom olika områden, och därmed bidra till bättre representation i olika delar av samhället.

Vem får vara med i Listoteket?

Alla som på något sätt bryter mot normen i ett visst sammanhang får vara med. Våra efterlysningar är till för att bredda nätverk åt företag, projekt eller organisationer som upplever att deras eget nätverk är begränsat. Det kan handla om att de exempelvis hittat mest män, eller bara personer med nordisk bakgrund, eller bara personer som bor i Stockholm, som är kunniga på något visst området. Våra efterlysningar ger tips om andra som också har rätt kompetens så att uppdragsgivaren får ett bredare urval. Tipsen sammanställs till listor i Listoteket, och listorna kan användas av alla som letar kompetenta personer framöver. Ofta handlar det om tillfälliga uppdrag som att sitta i en panel, föreläsa någonstans eller kanske bidra till ett kampanj eller ett projekt på annat sätt.

Alla tips som kommer in och tackar ja till att vara med på Listoteket läggs till på listorna, men vi förbehåller oss rätten att inte ta med tips på våra listor om vi anser att personen inte utgår från principen om alla människors lika värde eller om tipset är oseriöst.

Hur skyddas mina personuppgifter i Listoteket?

Vi är måna om din integritet! Vi försöker att kontakta dig om du blivit tipsad om i en tråd i sociala medier, för att få ditt godkännande att skapa en profil på Listoteket. När du har godkänt detta bestämmer du helt och hållet själv vad du vill ska synas utåt. Du kan visa din Linkedin-sida, din Facebookprofil, ditt Twitterkonto, din e-postadress eller länka till en webbsida, eller bara någon av dem. Vi har säkerhetsåtgärder på plats för att förhindra att dina personuppgifter används för syften som inte är legitima. Här kan du läsa hela vår integritetspolicy.

Hur kvalitetssäkrar ni namnen i Listoteket?

Vi kontaktar personerna som det tipsas om i våra efterlysningar och frågar om de vill vara med i Listoteket, men vi gör ingen regelrätt kvalitetssäkring eller undersökning av deras kompetenser.

Hur vet ni vem som är normbrytande?

Det kan vi givetvis aldrig veta – utan vi litar på att personerna som finns med själva kan bedöma om de platsar i ett visst sammanhang och bryter mot normen för vilka som syns och hörs i ett visst sammanhang.

När vi gör efterlysningar belyser vi alltid normen i det specifika sammanhanget och ber om tips på kunniga personer som kan bredda bilden av vem som kan vad, helt enkelt de som faller utanför normen. Vi litar på att våra följare och de som tipsar är medvetna om detta, och vi begär heller inte att personer som vi kontaktar ska berätta för oss på vilket sätt de är normbrytande.

Kostar det något att vara med i Listoteket?

Nej, det kostar ingenting alls. Det kostar heller inte något att efterlysa kompetens. Bra va?!

Jag vill komma i kontakt med personer på era listor. Kan ni ge mig deras telefonnummer?

Nej, tyvärr. Vi förmedlar inte mer information än den som personerna anger i sina profiler. Och de styr själva vad de vill ska synas utåt. De flesta lämnar ändå så pass mycket information så att de blir kontaktbara, som sin Linkedin-profil, en webbsida med kontaktuppgifter eller en e-postadress.

Kan jag som rekryterare använda mig av Listoteket?

Javisst! Listorna är öppna för vem som helst som vill ta del av dem. Men – du kommer att behöva söka upp personen eller personerna själv, helt enkelt göra din vanliga research för att se om personen passar och är intresserad. 

Vilka åsikter har personerna i Listoteket?

Det vet vi inte! Syftet med Listoteket är att uppdragsgivare ska kunna bredda sina urvalslistor och inte längre kunna säga "Dom finns inte". Det handlar inte om att lista personer med en viss åsikt eller politisk färg, utan om att bredda representationen i olika sammanhang, samt bilden av vem som är bäst lämpad att göra vad. I de flesta fall är personernas åsikter omöjliga att känna till, och framför allt är de oviktiga för sammanhanget.

Tycker ni inte att det är viktigt med en mångfald av perspektiv bland tipsen på era listor?

Jo, verkligen! Ju bredare våra listor är, desto bättre. Om du tycker att en lista består av för många likadana personer får du gärna bidra med fler namn för att komplettera.

Hur finansieras Listoteket?

Arbetet med att ta fram Listoteket finansierades genom projektstöd från MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) och Internetfonden. Det var våra kompisar på Sticky Beat som skapade Listoteket.

Jag finns med på en eller flera av era gamla listor och vill gärna hänga med til Listoteket! Kommer ni att flytta över alla listorna dit?

Men vad kul att du är med på listan! Ja, under en övergångsperiod kommer vi att se över våra listor och flytta över en del av dem till Listoteket. Några av de äldre listorna kanske känns så inaktuella att vi inte flyttar över dem, utan helt enkelt gör nya efterlysningar för att få in nya tips på kompetenta personer.
Är du redan med på en av våra gamla listor och vill vara säker på att flyttas med till Listoteket? Mejla oss på listoteket@rattviseformedlingen.se och berätta vilken lista du är med på! Då kan vi skapa en profil åt dig, som du sedan fyller i själv, och blir sökbar även i Listoteket.

Jag vill skapa ett eget Listoteket. Hur gör jag det?

Vad roligt att du vill det! Tur för dig att vi har ett Listoteket-plugin som kan du installera på vilken WordPress-sajt som helst. Såhär gör du: 

1. Aktivera pluginen.
2. Skapa appar hos Twitter, Facebook och LinkedIn, samt en API-nyckel hos Google reCaptcha.
3. Ange webbsidans URL + /connect/ som callback URL hos samtliga tjänster.
4. Definiera ID och nycklar i wp-config.php, enligt notifikationerna i WP-admin.
5. Klart!

Du kan också göra såhär: 

Addera följande till wp-config.php för att inte ladda default stylesheets och JavaScript:
”`define(‘EQUALISTS_DONT_LOAD_FRONTEND’, true);
”`

Det går att åsidosätta de tre default mallarna, genom att antingen skapa dem direkt i temat eller i en underkatalog med namnet “templates”.

Det finns en hel del filter för att ytterligare förändra beteendet hos pluginen. Sök på “apply_filters(EQUALISTS_NAME” i koden för att hitta samtliga.

Ladda ner pluginet här.

Licens: CC BY-NC-SA 4.0

Frågor eller buggrapporter om Listoteket skickas till christoffer@stickybeat.se