Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 135 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Bannerboy söker Senior Creative Developer, Stockholm

Kulturhuset Stadsteatern Vällingby söker chef/verkställande producent, Vällingby

Riksteatern söker Projektledare bildproduktion (Filmproducent), Hallunda

Fler lediga jobb
nyhet

Folk i skymundan del 2: Ada Lovelace

Publicerad
måndag, 14 mars 2016
Uppdaterad
tisdag, 22 mars 2016

Idag är det Pi-dagen (3,14)! I och med det vill vi uppmärksamma matematikern Ada Lovelace. Hon var den första personen som skrev en algoritm avsedd för en maskin att behandla, därför anses Lovelace vara jordens första programmerare. Till minne av Lovelace och hennes arbete har programmeringsspråket Ada döpts efter henne. Hyfsat maxat tycker vi!

Mellan 1842 och 1843 översatte hon en artikel av Luigi Menabrea som handlade om Charles Babbages arbete med en avancerad analytisk maskin.Han hade uppfunnit en mekanisk räknemaskin och han hade idén att maskinen inte bara skulle räkna ihop, utan också skulle kunna utföra saker utifrån beräkningarna. Till sin översättning lade hon till sina egna teorier så att det slutliga verket blev tre gånger så långt. I dessa anteckningar finns algoritmerna som gjort henne berömd. Inget av dessa program testades under hennes livstid, eftersom ingen av Babbages maskiner blev färdigbyggda. Men hon hade tänkt ut hur det skulle fungera långt innan maskinen fanns på riktigt. När Ada föreställde sig vad ”den analytiska maskinen” i framtiden skulle kunna användas till, såg möjligheterna hos en generellt programmerbar räknemaskin och tänkte sig tänkte både vetenskapliga och praktiska sätt. Bland annat att datorer kunde göra mer än enkel aritmetik på en industriell skala. Ett exempel hon diskuterade var komposition av musik.

Källor: Wikipedia, NyTeknik och Kvinnofronten.

 

Rättviseförmedlingen består av nära 100 000 människor som varje dag hjälps åt att lyfta kompetenta personer som av olika anledningar hamnar i skymundan. För varje tips kommer vi närmre ett samhälle där vi alla har mer lika förutsättningar att ta plats i historien, i styrelserummen, i expertpanelerna i tv och mängder av andra sammanhang. Tillsammans påverkar vi och gör skillnad! Dela gärna den här artikeln om du också tycker att fler borde känna till Ada Lovelace och hennes gärningar! 

scroll-top