Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 135 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Kulturhuset Stadsteatern Vällingby söker chef/verkställande producent, Vällingby

Kultur i Väst söker konsulent inom biblioteksområdet, inriktning media och mångspråk, Göteborg

Östgötateatern söker maskör och perukmakare

Fler lediga jobb
nyhet

ÅTTA GOA SEPTEMBER-TIPS FÖR JÄMLIKHET, JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD

Publicerad
onsdag, 7 september 2016
Uppdaterad
torsdag, 8 september 2016

Den 8:e varje månad tipsar vi om åtta goa klipp, tidningar och sidor som är en bra plats att börja eller fortsätta om man vill lära sig lite mer om jämställdhet, jämlikhet, mångfald och andra teman som vi brinner för. Vi tycker rättvisefrågor är värda att lyftas inte bara åttonde mars (på internationella kvinnodagen), utan under årets alla dagar. Så, här kommer åtta september-tips på saker som under den gångna månaden inspirerat, vidgat vyer eller belyser skevheter i samhället och vad vi kan göra åt dem. Åtta goa tips helt enkelt!

1. Månadens inspiration och poetiska käftsmäll

I den sydafrikanska rörelsen Vocal Revolutionaries stärker Lee Mokobe, tillsammans med flera andra engagerade poeter och konstnärer, ungas röster för att kämpa mot transfobi och andra sociala orättvisorna i deras community. Genom mentorskap, workshops i drama, konst, och litteratur förändrar de samhället ord för ord. Lees dikt får inleda listan som en hyllning till alla dem som engagerar sig i kampen och som en påminnelse om varför den måste fortsätta.

2. Månadens (årets, dagarnas, timmarnas) viktiga ordlistor

Normkritiskt Alfapet
Emellanåt får vi frågor om vad olika ord betyder och varför det är viktigt att använda ett språk som inkluderar och problematiserar hur vi ser på vår omvärld. Då brukar vi tipsa om de ordlistor som finns: FunkTek, Antirasistiska akademin, RFSL-ungdom och Transformering, RFSL. Blanda nöje med nytta och bjud hem vänner och familj för ett normkritiskt parti Alfapet i helgen. Tycker du dessutom att det finns fler bra ordlistor så får du gärna dela med dig av dem genom att maila oss på info@rattviseformedlingen.se.

3. Månadens grymmaste ikoner

w1920h1080

Ikoner – en utställning om att få finnas har redan visats på Fotografiska i Stockholm under våren och tidig sommar. Nu rullar den hyllade utställningen vidare till Värmland. Från och med den 17:e september och två månader framåt kan du se statsministern som talar till folket, ballerinan på operan, drottningen som porträtteras och flera andra ikoner på Värmlands Museums väggar.

4. Månadens tidsdokument

Screen Shot 2016-09-07 at 15.04.54
Fotbollslandslaget spelade nyligen OS-final och kom hem till Kungsträdgården med ett silver. Detta trots att 80% av idrottens resurser går till herrar och att deras tränare under början av sin spelarkarriär kallade sig Pelle bara för att få spela fotboll. I dokumentären Damfotboll: vår sport berättas historien om kvinnorna i pionjärlaget Öxabäck, som bildades för 50 år sedan och banade väg för en svensk damserie. Berättelsen är både ett tidsdokument över det orättvisa motstånd kvinnliga atleter utsatts för och en symbol för vilka hjältar alla i OS-landslaget är och alltid kommer att vara. Full fart framåt!

5. Månadens folkbildare

3686371_2048_1152
Funk i P1 har tagit slut för säsongen, men kommer förhoppningsvis tillbaka. Programmet ”undersöker allt från tillgängligheten i den lokala matbutiken till ingångarna på arbetsmarknaden. De granskar normerna som styr vilka vi tillåts vara i det här samhället och folkbildar om det hippa begreppet crip.” In och Lyssna!

6. Månadens superagent

Screen Shot 2016-09-07 at 15.27.12
Hon är ambassadören som blev agent och överförde 1 miljard kronor till den då förbjudna apartheid-rörelsen. Ett uppdrag som ingen i Sverige kände till, inte ens den svenska riksdagen. Se dokumentären om Birgitta Karlström Dorph!

7. Kiki

56a129352a00002c0003107c
”Genom en intim och visuellt utmanande kameralins får vi här en komplex inblick i kiki-scenen – en subkultur och rörelse bildad av HBTQ-ungdomar i New York. De finner i kiki-rörelsen en fristad från omvärldens rasistiska, homo- och transfobiska förtryck. Här finns alternativa familjesystem, mentorskap och vänskap – men även politisk agens och ett sätt att ta makten över sitt liv i och genom den konstform som kallas House and Ball, vars mest kända uttryck är vogueing.”

Filmen vann det prestigefyllda Teddy-award i Berlin och visas just nu på Zita.

 

8. Månadens måste


Vi vill bara försäkra oss om att alla har sett denna. Nuff said.

Bubblare

Här är andra saker som förtjänar att uppmärksammas!

Kulturnatten Uppsala

Black Vogue

Filmdag på historiska museet: Sisters making films, doing politics

Kvinnor som förändrade historien

Har du ett tips som du tycker ska in på listan till nästa månad? Maila info@rattviseformedlingen.se

scroll-top