Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 135 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Mobile Interaction söker Frontend-utvecklare, Stockholm

Sida söker programansvarig specialist till Enheten för globalt hållbar ekonomisk utveckling,…

Riksteatern söker Projektledare bildproduktion (Filmproducent), Hallunda

Fler lediga jobb
nyhet

ÅTTA GOA NOVEMBER-TIPS FÖR JÄMLIKHET, JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD

Publicerad
tisdag, 8 november 2016
Uppdaterad
torsdag, 10 november 2016

Den 8:e varje månad tipsar vi om åtta goa klipp, tidningar och sidor som är en bra plats att börja eller fortsätta om man vill lära sig lite mer om jämställdhet, jämlikhet, mångfald och andra teman som vi brinner för. Vi tycker rättvisefrågor är värda att lyftas inte bara åttonde mars (på internationella kvinnodagen), utan under årets alla dagar. Så, här kommer åtta november-tips på saker som under den gångna månaden inspirerat, vidgat vyer eller belyser skevheter i samhället och vad vi kan göra åt dem. Åtta goa tips helt enkelt!

1. Månadens teater!

 

hijabisinstaSvenska Hijabis är en teater regisserad av America Vera-Zavala om svenska kvinnor som bär hijab. Fem kvinnor från olika delar av Stockholm och Uppsala står på scenen och berättar sina historier för oss. Genom att låta svenska hijabis själva föra sin talan vill regissören och de medverkande bryta stereotyper och rasistiska fördomar kopplade till Hijaben och lyfta muslimska kvinnors situation. Föreställningen har turnérat sedan oktober och kommer under November och December att sättas upp i Sundsvall, Linköping och Stockholm. Det finns få biljetter kvar, så skynda dig att boka din! Mer info om föreställningen och biljetter hittar du här!

2. Månadens dokumentär – Martha & Niki!
martha-niki-ls
I dokumentärfilmen om Martha Nabwire och Niki Tsappos bryter de två dansarna ny mark och erövrar den mansdominerade hiphop-världen genom sin dans. När de deltar i tävlingen Juste Debout i Paris har de chans att bli de första kvinnliga världsmästarna och vinna det finaste priset på den internationella streetdance-scenen. En hyllning till dansen, till vänskapen, till hiphopen, till systerskapet! Finns på Svtplay tom Maj 2017, se den här!

3. Månadens representationsinitiativ – The Nzingaeffect!

nzinga

”This is about an all-pervasive lack of women’s voices in the media and, more specifically, the near absence in our dominant western culture of African women’s voices and stories. The problem is with an industry and a society built out of patriarchy and racism.” Eliza Enyangwe – The Guardian 4/4/2016 

The Nzingaeffect är en årlig sammankomst och digital plattform som lyfter fram och hyllar Afrikanska kvinnors egna historieberättande. De vill skapa en plattform med likasinnade individer, oavsett kön eller etnicitet, där alla får sin historia hörd. Här finns en intervju med grundaren Eliza Anyangwe och här hittar du hemsidan.

4. Månadens utställning – Secret Love på Värmlands Museum!

secretDen internationellt omtalade utställningen Secret Love presenterar över 150 verk av 28 kinesiska konstnärer som på olika sätt visualiserar tabubelagd kärlek och frågor som rör sexualitet, könsidentitet och rådande normer. Just nu visas den på Värmlands Museum. Hett tips till alla värmlänningar därute eller andra på resande fot, lyllos er. Här hittar ni mer info.

5. Månadens App – GenderTimer!

gendertimer

GenderTimer är en app som mäter taltider i media mellan könen. Den kan laddas ner och användas av vem som helst! Initiativet har också tagit fram svarta&vita listan där de presenterar exempel på svenska TV-program med mycket resp. lite taltid för kvinnor. Hur mycket taltid får kvinnor i ditt favoritprogram? Koll upp det här!

6. Månadens satsning på maskulinitet och jämställdhet!

Asian father with his childDet finns massor av normer kring vad maskulinitet är och hur pojkar och män borde vara. Här är fem filmer som diskuterar könsnormer för att öka medvetenheten om mäns och pojkars roll och ansvar i jämställdhetsarbetet. I filmerna berättar olika personer om hur vi kan förändra mansnormer och hur vi kan diskutera könsnormer på nya sätt. Kolla in dem här!

7. Månadens 20 tips om debattartiklar!

go%cc%88rdinro%cc%88st

Tips på hur du skriver en killer debattartikel! Akta dig för att skriva för långt, för fackligt eller för offensivt. Lägg istället allt krut på att knyta an din fråga till något dagsaktuellt, som en årsdag eller något liknande som hänt. Skriv en tydlig rubrik och bomba läsaren med exempel på hur varför frågan är viktig för alla. Läs fler tips och tricks här!

8. Månadens HBTQ-certifikat – Östersunds fotbollsklubb!

fa%cc%88rg”Med alla våra medel vill vi bekämpa ondskan bakom ojämlikheten i samhället” – Ordföranden Daniel Kindberg 

Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, RFSL, kommer framöver hbtq-certifiera allsvenska nykomlingen Östersunds FK. Klubbens ordförande Daniel Kindberg beskriver att ÖFK tror på styrka genom mångfald och att en hbtq-certifiering är ett naturligt nästa steg att ta för klubben i dess arbete med samhällsfrågor. Läs intervjun här

scroll-top