Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 135 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Kulturlyftet – Kultur i hela landet söker en projektassistent, Stockholm

Riksteatern söker personalspecialist med fokus på jämlikhet och mångfald, Botkyrka

Musikverket söker Kommunikationschef, Stockholm

Fler lediga jobb
nyhet

ÅTTA GOA MAJ-TIPS FÖR JÄMLIKHET, JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD

Publicerad
söndag, 8 maj 2016
Uppdaterad
onsdag, 7 september 2016

Den 8:e varje månad tipsar vi om åtta goa klipp, tidningar och sidor som är en bra plats att börja eller fortsätta om man vill lära sig lite mer om jämställdhet, jämlikhet, mångfald och andra teman som vi brinner för. Vi tycker rättvisefrågor är värda att lyftas inte bara 8 mars (på internationella kvinnodagen), utan under årets alla månader. Så här kommer åtta 8 maj-tips på saker som under den gångna månaden inspirerat, vidgat våra vyer eller belyser skevheter i samhället och vad vi kan göra åt dem. Åtta goa tips helt enkelt!

.

1. Månadens rysgråt.

giphy (4)

April var en månad kantad av sorg för några av oss på kontoret eftersom vi hade en stark relation till Prince och hans sätt att just vidga vyer och bryta normer. Därför inleder vi månadens lista med en urstark hyllning till Prince musik.

Efter en föreställning av The Color Purple på Broadway bestämde sig ensemblen under ledning av Jennifer Hudson att sjunga Purple Rain tillsammans med publiken. Varning för gråt:

.

.

.

2. Månadens litteraturlista:  Lemonade

giphy (2).

Åh Beyoncé! Internet är aldrig så awesome som när Beyoncé släppt nytt, så sista delen av april var ju ca det bästa som hänt för oss som älskar www (om du missat, Beyoncé släppte ett nytt visuellt album). I kölvattnet kom artikel efter artikel med förklaringar på alla referenser hon späckat sina videos och låttexter med. En favoritartikel var den här där Fusion gjort en litteraturlista för den som vill läsa vidare och lära sig mer om frågorna hon lyfter. Kolla även in den här texten som Judith Kiros skrev i Dagens Nyheter om den unga poeten Warsan Shire som Beyoncé lyfter upp genom hela albumet.

.

.

3. Månadens dokumentär: Guld-Greta – en hisnande kärlekshistoria.

Greta Johansson vann guld i damernas höga raka trampolinhopp (10 meter) i olympiska sommarspelen 1912 i Djurgårdsbrunnsviken och blev därmed Sveriges första kvinnliga olympiska guldmedaljör. Jens Lind berättar en svindlande släktsaga med en modig pionjär i huvudrollen, som kommer att uppleva kvinnlig rösträtt, möjligheten att verka som entreprenör och bryta mark för generationer av kvinnor. Ladda upp för en riktigt häftig berättelse om en otroligt modig och inspirerande person. Filmen finns på SVT Play till och med 11 oktober.

.

.

4. Månadens bok: Från snack till verkstad av Marcus Priftis.

collageI Marcus Priftis nya bok Från snack till verkstad riktar han strålkastarljuset mot de praktiskt arbetande antirasisterna. De är aktivister, privatpersoner, ideella organisationer och företag, och de gör allt från att hindra nazister att få fäste på orten till att skapa lönsamhet genom smartare normer. De drivs av olika värderingar och verkar på olika arenor, men de har en sak gemensam: de bidrar till ett Sverige med större mångfald och mindre rasism. Provläs en bit ur boken där han beskriver Rättviseförmedlingens verksamhet här.

Extra grym grej: Vi har lagt vantarna på några exemplar av den här boken. Vill du ha en av dem? Maila din adress till info@rattviseformedlingen.se senast 11 maj klockan 12.00 så lottar vi ut våra böcker! Skriv ”Från snack till verkstad” i ämnesraden.

.

.

5. Månadens tv-serie: Känn dig som hemma.

Den här hjärtsnörpande serien handlar om Emma Arnesson och eldsjälarna i organisationen Hej främling och deras ideella arbete på en flyktingförläggning utanför Östersund. För två år sedan bestämde sig Emma Arnesson och några kompisar för att själva göra något åt ett haltande integrationsarbete. Deras aktiviteter har på kort tid blivit en uppskattad och självklar del av en annars händelsefattig vardag på det jämtländska asylboendet – präglad av en ofta orolig och lång väntan på besked om uppehållstillstånd. Vi möter också Nedal och Samira som tillbringat månader i Sverige, och som hoppas på att få stanna samt Wazir som börjat etablera sig i det svenska samhället. Ligger kvar på SVT Play till 18 juni.

.

.

6. Månadens historielektion: Kvinnors makt i världshistorien.

Varför blev historien nästan uteslutande manlig? I den här kunskapsspäckade serien presenterar Amanda Foreman kvinnors roll i världshistorien, från civilisationens början till modern tid. Det är en historisk resa där kvinnors inflytande och makt pendlar mellan frihet och förtryck. Vi får följa programledaren till olika platser i världen och får se hur kvinnors rättigheter är starkt kopplade till ekonomisk utveckling. Ligger kvar på UR Play till februari 2018.

.

.

7. Månadens kunskapsbank: The Unstraight Museum.

The Unstraight Museum är ett internetbaserat museum som arbetar med att lyfta fram HBTQI-historia. De samlar föremål, berättelser, konst och röster som sällan fått synas eller komma till tals i museivärlden. Man kan bidra med sin historia eller bara gå in och ta del av allt material som museet har samlat ihop sedan starten 2011. The Unstraight Museum ingår även i ett samarbete med Livrustkammaren och Historiska museet för att synliggöra berättelser i HBTQI-historien som finns i museernas samlingar och skapa ett bestående resultat. Du kan även följa The Unstraight Museum på Facebook.

.

.

8. Månadens biljettsläpp: Det här är min historia.

DET HÄR ÄR MIN HISTORIAFöreställningen Det här är min historia på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen har blivit tokhyllad under våren och hurra hurra för er som kanske missat den, nu kan ni andas ut. Den 10 maj släpps nämligen nya biljetter till fler föreställningar i höst!

Det här är min historia är skriven och framförs av Fredrik Apollo Asplund (dansare, skådespelare, sångare och dj) som tar med oss på sitt livs resa. Från uppväxten i en av Kirunas gruvförorter till Svenska Balettskolan i Stockholm, vidare till Vogueklubbar i New York och hjärtformade pannkakor i Damaskus. Det är en berättelse om att söka sin egen väg. En monologmusikal om utanförskap, jakten på tillhörighet och om utsatthet som skapar oanad vänskap. Se trailer här:

PS. För dig som kommer hålla till på Weast Coast Pride, Kiruna Pride eller Stockholm Pride så spelas föreställningen även där.

 

Har du förslag på aktuella filmer, utställningar, böcker, klipp eller annat på temat som vi kan lägga ut i nästa månads tipslista? Maila oss på info@rattviseformedlingen.se så kanske just ditt tips kommer med. <3

Kolla in tidigare delar av 8 goa tips här!

scroll-top