Rättviseformedlingen

logo

Vi hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. Varje dag samarbetar över 135 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället. Vill du ha hjälp att hitta folk, maila info@rattviseformedlingen.se.

Kultur i Väst söker konsulent inom biblioteksområdet, inriktning media och mångspråk, Göteborg

Östgötateatern söker maskör och perukmakare

Studiefrämjandet söker utvecklingsledare, Stockholm

Fler lediga jobb
nyhet

ÅTTA GOA JUNI-TIPS FÖR JÄMLIKHET, JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD

Publicerad
onsdag, 8 juni 2016
Uppdaterad
onsdag, 7 september 2016

Den 8:e varje månad tipsar vi om åtta goa klipp, tidningar och sidor som är en bra plats att börja eller fortsätta om man vill lära sig lite mer om jämställdhet, jämlikhet, mångfald och andra teman som vi brinner för. Vi tycker rättvisefrågor är värda att lyftas inte bara 8 mars (på internationella kvinnodagen), utan under årets alla månader. Så här kommer åtta 8 juni-tips på saker som under den gångna månaden inspirerat, vidgat våra vyer eller belyser skevheter i samhället och vad vi kan göra åt dem. Åtta goa tips helt enkelt!

1. Månadens TED.

Roxane Gay, vars roman An Untamed State just kommit ut på svenska och heter I vilt tillstånd, höll ett riktigt bra TED-talk förra året som är helt klart värt att se om, eller se för första gången:

 

2. Månadens ord: Anders-kretsloppet

Amanda Lundeteg, vd för Allbright, lär oss om hur det ser ut i svenska börsbolags ledningsgrupper och vad vi tillsammans kan göra åt ”Anders-kretsloppet”.

 

3. Månadens teknikkoll: Hej Ruby

Hello-Ruby_front-600x792

Barnboken Hej Ruby handlar om Ruby som hittar ett vykort från pappa. Han skriver att han gömt fem glittrande ädelstenar som hon ska leta efter. Snart ger hon sig iväg till en värld där det finns dolda mönster, problem som ska övervinnas och koder som behöver tolkas. Det här är en bok om att tänka kreativt och självständigt, och i bakgrunden ringar in frågor om makt och genus . Samtidigt är boken en introduktion till den digitala världens tänkande och begrepp så att fler lär sig programmeringens ABC. Författaren Linda Liukas har grundat Rails Girls, en internationell rörelse med fäste i över 250 städer, som verkar för att lära unga kvinnor om programmering. Boken är för barn i 6-9 års åldern.

Extra grym grej: Vi har lagt vantarna på några exemplar av den här boken. Vill du ha en av dem? Maila din adress till info@rattviseformedlingen.se senast 11 juni klockan 12.00 så lottar vi ut våra böcker! Skriv ”Hey Ruby” i ämnesraden.

 

4. Månadens historielektion: Women making history

tumblr_inline_n5k6p8QLWC1sz6xkw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Malmös kvinnor är nästan 50.000 utlandsfödda. Deras liv och arbete utgör en viktig del av stadens historia och bidrar till stadens utveckling. Trots detta saknas kvinnornas erfarenheter i den officiella historieskrivningen. Genom projektet Kvinna 100 påbörjades synliggörandet av immigrantkvinnor i historien om Malmö. Hemsidan WOMEN MAKING HISTORY är projektets plattform, och delar av denna ställdes ut på Malmö Museer under 2014. Nu släpper projektet även boken ”Women making herstory”, kika in på deras releasefest i Malmö den 11:e juni.

 

5. Månadens Måååål: Värsta målet, Kosse! 

passa-bollen-ropar-kossevarsta-malet-kosse

Sportjournalisten Anja Gatu har skrivit barnböcker baserade på riktiga fotbollsstjärnors barndomsberättelser. Nu kommer äntligen en ny bok om Kosovare Asllani, den heter Värsta målet, Kosse! Den handlar om Kosse och hennes kompis Emma som har börjat spela i lag och det dröjer inte länge innan de ska åka på cup. Men motståndet är tuffare än vad Kosse hade väntat sig och nu måste hon kämpa mer än någonsin. Boken är för barn i 6-9 års åldern.

Extra grym grej: Vi har lagt vantarna på några exemplar av Anja Gatus böcker. Vill du ha ett bokpaket med ”Passa bollen” och ”Värsta målet”? Maila din adress till info@rattviseformedlingen.se senast 11 juni klockan 12.00 så lottar vi ut böckerna! Skriv ”Kosse” i ämnesraden. 

 

6. Månadens dokumentär: Homo i populärkulturen

homo-i-popularkulturen-ur-play-dokumentar

Hur har homosexualitet representerats i populärkulturen under 1900-talet? Vilken betydelse har den sexuella frigörelsen haft för gay-kulturens utveckling? Kolla om den här historiska resan. Detta är en fartfylld serie i två delar med artister, filmer, låttexter och demonstrationer som varit avgörande för gay-rörelsen. Homo i populärkulturen hittas på UR-play (tillgängligt till dec 2017).

 

7. Månadens kunskapsbank: Nordic Women in Film

 

 

 

 

 

 

Har du undrat vart alla kvinnor tagit vägen i filmhistorien? Nu behöver du inte leta längre! Svenska Filminstitutet har tagit fram en superbank med information och inspiration om kvinnorna bakom kameran i svensk film, både ur historien och fortfarande aktiva. Här kan du läsa reportage, porträtt, se intervjuer eller leta efter regissörer, manusförfattare, klippare, kompositörer och producenter bland hundratals namnposter. Så surfa in på Nordic Women in film om du vill veta mer om kvinnornas roll i filmsverige eller kanske hitta en kollega till din nya film.

 

8. Månadens serie: Roots

History Channel har gjort en remake av  Alex Haleys numera klassiska roman och senare  70-talets succéserie Roots. I serien får vi följa Kunta Kinte från att han berövas sin frihet i 1800-talets Gambia till att han färdas  i ett slavskepp över Atlanten och tvingas under brutala och omänskliga förhållanden arbeta som slav på den amerikanska östkusten.

Har du förslag på aktuella filmer, utställningar, böcker, klipp eller annat på temat som vi kan lägga ut i nästa månads tipslista? Maila oss på info@rattviseformedlingen.se så kanske just ditt tips kommer med. <3

Kolla in tidigare delar av 8 goa tips här!

scroll-top